Przejdź do głównej zawartości

Smaki przeszłości czyli pasta rybna a la paprykarz szczeciński.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Na pewno nie jestem jedyna która pamięta te czasy, gdy wyjazdy, wakacje, biwaki itd to niegdyś nieodzowne towarzystwo jedzenia z puszek. Były pasztety , szynki i właśnie paprykarz szczeciński. I choć dziś już nie skusiłabym się na taka kupna puszkę - w dzisiejszych czasach wszechobecnej chemii - to domowy pasztet czy paprykarz jak najbardziej godny polecenia. Ilekroć robię ten przepis zawsze uśmiecham się pod nosem bo ten smak zawsze będzie mi te czasy przypominał.
Dla tych którzy jednak nigdy tego nie próbowali także polecam gorąco bo to pyszna propozycja czegoś dobrego na chlebek.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.









Składniki : 

  • ok. 1 łyżki oleju do podsmażenia
  • 1 duza cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 3 marchewki
  • garść pieczarek
  • ok. 150 gram gęstego dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej sypkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • sol do smaku
  • 1/2 łyżeczki pietruszki sypkiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy sypkiej
  • 200 gram ugotowanego ryżu
  • 1 duza wędzona makrela
  • kilka kropel sosu Worcestershire sauce











Sposób przygotowania : 





W garnku gotujemy ryz do miękkości. Odkładamy do przestygnięcia.
Cebule kroimy drobno.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule + sol + pieprz. Po lekkim zeszkleniu dodajemy ziele angielskie + liście laurowe + starta marchewkę i pieczarki = całość dusimy - smażymy kilka minut aby zmiękło. 
Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy + paprykę słodką + paprykę chilli + pietruszkę + musztardę sypka + sol i pieprz = całość mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Odstawiamy
Nasza wędzoną makrele obieramy dokładnie ze skory i ości . Wrzucamy do dużej miski i dorzucamy do niej nasz ugotowany wcześniej ryz i wywar warzywny. Całość dokładnie mieszamy. 
Doprawiamy sosem Worcestershire.
Nasz paprykarz najlepiej pod przykryciem wstawić na trochę do lodówki aby smaki lepiej przeszły. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

  1. Faktycznie takie pasty rybne potrafią być bardzo smaczne i ja osobiście uwielbiam je jeść. Jestem zdania, że również łosoś z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ jest bardzo świeży i smaczny i ja najczęściej właśnie tego typu rybę zamawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...