Przejdź do głównej zawartości

Smaki przeszłości czyli pasta rybna a la paprykarz szczeciński.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Na pewno nie jestem jedyna która pamięta te czasy, gdy wyjazdy, wakacje, biwaki itd to niegdyś nieodzowne towarzystwo jedzenia z puszek. Były pasztety , szynki i właśnie paprykarz szczeciński. I choć dziś już nie skusiłabym się na taka kupna puszkę - w dzisiejszych czasach wszechobecnej chemii - to domowy pasztet czy paprykarz jak najbardziej godny polecenia. Ilekroć robię ten przepis zawsze uśmiecham się pod nosem bo ten smak zawsze będzie mi te czasy przypominał.
Dla tych którzy jednak nigdy tego nie próbowali także polecam gorąco bo to pyszna propozycja czegoś dobrego na chlebek.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.









Składniki : 

  • ok. 1 łyżki oleju do podsmażenia
  • 1 duza cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 3 marchewki
  • garść pieczarek
  • ok. 150 gram gęstego dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej sypkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • sol do smaku
  • 1/2 łyżeczki pietruszki sypkiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy sypkiej
  • 200 gram ugotowanego ryżu
  • 1 duza wędzona makrela
  • kilka kropel sosu Worcestershire sauce











Sposób przygotowania : 





W garnku gotujemy ryz do miękkości. Odkładamy do przestygnięcia.
Cebule kroimy drobno.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule + sol + pieprz. Po lekkim zeszkleniu dodajemy ziele angielskie + liście laurowe + starta marchewkę i pieczarki = całość dusimy - smażymy kilka minut aby zmiękło. 
Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy + paprykę słodką + paprykę chilli + pietruszkę + musztardę sypka + sol i pieprz = całość mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Odstawiamy
Nasza wędzoną makrele obieramy dokładnie ze skory i ości . Wrzucamy do dużej miski i dorzucamy do niej nasz ugotowany wcześniej ryz i wywar warzywny. Całość dokładnie mieszamy. 
Doprawiamy sosem Worcestershire.
Nasz paprykarz najlepiej pod przykryciem wstawić na trochę do lodówki aby smaki lepiej przeszły. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

  1. Faktycznie takie pasty rybne potrafią być bardzo smaczne i ja osobiście uwielbiam je jeść. Jestem zdania, że również łosoś z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ jest bardzo świeży i smaczny i ja najczęściej właśnie tego typu rybę zamawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych