Przejdź do głównej zawartości

Puszyste ciasto z jabłkami i borówkami.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Weekend przed nami wiec dobry czas na male co nie co do kawy :). Wychodzi za każdym razem i jest bardzo puszyste i aromatyczne. Rozpływa się w ustach. U mnie jak tylko zostawiam je do ostygnięcia na kuchennym stole zaraz znika. Ale wcale mnie to nie dziwi bo naprawdę bardzo trudno mu się oprzeć tak cudowny zapach roznosi już podczas pieczenia.
Oczywiście jest to tez jedna z propozycji którą możecie śmiało przygotować na nadchodzące Święta.
Jestem pewna ze wszystkim zasmakuje. Spróbujcie.
Zapraszam.







Składniki : 


  • 180 gram miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 3 kubki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka obrane i pokrojone w małą kosteczkę
  • 100 gram borówek suszonych amerykańskich 
  • 3/4 kubka jogurtu greckiego





Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę w której będziemy piec- okrągłą lub jaka akurat posiadamy - smarujemy roztopionym masłem i lekko oprószamy maka.
W misie miksera ( można ręcznie ) miksujemy nasze masło z cukrem. Ważne żeby zrobić to dosyć dokładnie na puszysta , jasna masę. Potrwa to kilka minut ale jest ważne aby uzyskać super puszyste ciasto.
Dodajemy nasze jajka + extrakt waniliowy + skórkę i sok z pomarańczy = miksujemy całość. Następnie dodajemy nasz jogurt i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy nasze suche składniki : make + proszek do pieczenia + sol = mieszamy do połączenia chwilkę. 
Nasze jabłka pokrojone w kosteczkę należy wymieszać lekko najpierw z dwoma łyżkami maki a następnie dodać do naszego ciasta wraz z borówkami. Całość już ręcznie można wymieszać do połączenia składników.
Cale ciasto przekładamy do naszej formy i pieczemy ok 60 - 70 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić patyczkiem środek czy jest już upieczony, bo każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie trwa to czasem nawet do 72 minut. 
Studzimy i na gotowo można polać lukrem, polewa lub oprószyć ciepłym śniegiem :) czyli cukrem pudrem.
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...