www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
To jedno z tych mniej lubianych warzyw. I w sumie czemu tu się dziwić skoro już sam zapach przy gotowaniu się brukselki nie należy do zachęcających. Ale nie należy się zniechęcać tylko znaleźć na nie ciekawy sposób i myślę ze mi się udało, ponieważ u mnie w domu znika szybko. Prosty, aromatyczny i warty przyrządzenia. Zobaczycie ze polubicie brukselkę. a przy okazji będziecie mieli ciekawy dodatek do obiadów , kolacji czy nawet na Świąteczny stół.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie świeżej brukselki ( 500 gram )
- 4 ząbki czosnku
- 1 limonka
- sol i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- odrobina oleju czosnkowego
Sposób przygotowania :
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich brzydkich listków. Odcinamy twarda końcówkę i przecinamy każdą brukselkę na pół. Całość delikatnie myjemy na sitku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli.
Na wrzącą wodę wrzucamy nasza brukselkę i gotujemy 3 minuty.
Od razu odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody na chwile.
Ponownie odcedzamy i osuszamy na ręczniku kuchennym.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju czosnkowego. Wrzucamy nasza brukselkę i smażymy za złoto - brązowo z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy drobno pokrojony czosnek + sol + pieprz + sok z limonki + ocet balsamiczny. Całość jeszcze kilka sekund podsmażyć, zamieszać i zdjąć z grzania. Posypać skorka z limonki.
Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak możemy doprawić większą ilością soku z cytryny czy octem balsamicznym. Doprawiamy pod własny smak.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz