Przejdź do głównej zawartości

Brukselka w bardzo smacznym wydaniu.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
To jedno z tych mniej lubianych warzyw. I w sumie czemu tu się dziwić skoro już sam zapach przy gotowaniu się brukselki nie należy do zachęcających. Ale nie należy się zniechęcać tylko znaleźć na nie ciekawy sposób i myślę ze mi się udało, ponieważ u mnie w domu znika szybko. Prosty, aromatyczny i warty przyrządzenia. Zobaczycie ze polubicie brukselkę. a przy okazji będziecie mieli ciekawy dodatek do obiadów , kolacji czy nawet na Świąteczny stół. 
Zapraszam.







Składniki : 


  • 1 opakowanie świeżej brukselki ( 500 gram )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • odrobina oleju czosnkowego 









Sposób przygotowania : 



Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich brzydkich listków. Odcinamy twarda końcówkę i przecinamy każdą brukselkę na pół. Całość delikatnie myjemy na sitku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli.
Na wrzącą wodę wrzucamy nasza brukselkę i gotujemy 3 minuty.
Od razu odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody na chwile.
Ponownie odcedzamy i osuszamy na ręczniku kuchennym.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju czosnkowego. Wrzucamy nasza brukselkę i smażymy za złoto - brązowo z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy drobno pokrojony czosnek + sol + pieprz + sok z limonki + ocet balsamiczny. Całość jeszcze kilka sekund podsmażyć, zamieszać i zdjąć z grzania. Posypać skorka z limonki. 
Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak możemy doprawić większą ilością soku z cytryny czy octem balsamicznym. Doprawiamy pod własny smak.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...