Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z chrupiącego ciasta filo.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mała uczta na dobry początek weekendu - bardzo proszę :). Szybkie mini serniczki, które możecie przygotować dosłownie w parę minut a potem już tylko rozkoszować się ich smakiem. 
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 



  • 200 gram serka typu Philadelphia lub naturalny typu Quark
  • 50 gram śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego 
  • skorka z pomarańczy
  • sok z polowy pomarańczy
  • sok z polowy cytryny
  • 50 gram roztopionego masła
  • odrobina brązowego cukru
  • odrobina wiórek kokosowych
  • ok. 6 szt blatów ciasta filo








Sposób przygotowania : 






Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek , babeczek lub nawet mini tartej smarujemy dokładnie w środku roztopionym masłem. 
Kawałki ciasta filo składamy i układamy w każdej foremce lekko dociskając do spodu tworząc tak zwane koszyczki. Ciasto może wystawać po bokach z foremki. Nie musi być idealnie. 
Środki tez lekko smarujemy masłem.
W dużej misce mieszamy ze sobą : serek + śmietanę + cukier puder + jajko + żółtka + extrakt z wanilii + skórkę i sok z pomarańczy + sok z cytryny = na jednolita masę.
Nasze nadzienie porcjujemy po ok. 2 łyżek na każdą foremkę.
Całość przyprószamy odrobina brązowego cukru i wiórkami kokosowymi. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut. 
Ciasto ładnie zbrązowieję a środek ładnie nam się zetnie.
Całość studzimy i wkładamy do lodówki.
Gotowe. 
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych