Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z chrupiącego ciasta filo.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mała uczta na dobry początek weekendu - bardzo proszę :). Szybkie mini serniczki, które możecie przygotować dosłownie w parę minut a potem już tylko rozkoszować się ich smakiem. 
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 



  • 200 gram serka typu Philadelphia lub naturalny typu Quark
  • 50 gram śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego 
  • skorka z pomarańczy
  • sok z polowy pomarańczy
  • sok z polowy cytryny
  • 50 gram roztopionego masła
  • odrobina brązowego cukru
  • odrobina wiórek kokosowych
  • ok. 6 szt blatów ciasta filo








Sposób przygotowania : 






Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek , babeczek lub nawet mini tartej smarujemy dokładnie w środku roztopionym masłem. 
Kawałki ciasta filo składamy i układamy w każdej foremce lekko dociskając do spodu tworząc tak zwane koszyczki. Ciasto może wystawać po bokach z foremki. Nie musi być idealnie. 
Środki tez lekko smarujemy masłem.
W dużej misce mieszamy ze sobą : serek + śmietanę + cukier puder + jajko + żółtka + extrakt z wanilii + skórkę i sok z pomarańczy + sok z cytryny = na jednolita masę.
Nasze nadzienie porcjujemy po ok. 2 łyżek na każdą foremkę.
Całość przyprószamy odrobina brązowego cukru i wiórkami kokosowymi. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut. 
Ciasto ładnie zbrązowieję a środek ładnie nam się zetnie.
Całość studzimy i wkładamy do lodówki.
Gotowe. 
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...