Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa - krem z dyni i pieczonych warzyw.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Coz ja na to poradzę ze za oknem coraz zimniej i deszczowo - w sumie nic ale mogę sprawić żeby w domu poczuć piękne aromaty jesieni i rozgrzać wszystkim pyszna zupa. 
Od razu lepiej i już żadna jesienna plucha nie jest taka straszna. :)).
Spróbujcie sami . Polecam gorąco :).







Składniki :


  • 1 średnia dynia ( użyłam typ Hokkaido )
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 długie kawałki selera naciowego
  • 1 kawałek selera - korzeń ( wielkości dużego jabłka )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka imbiru świeżego ( wielkości 2 orzechów laskowych )
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu ( można sypki jeśli nie mamy świeżego )
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • ok 2-3 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sol i pieprz
  • olej









Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Dynie myjemy i wydrążamy niepotrzebny miąższ. Kroimy w kostkę. Osobiście zostawiam skórkę ale jeśli ktoś woli może obrać.
Resztę warzyw : cebule + marchew + selery  = także obieramy i kroimy na kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Dodajemy w całości czosnek + sol i pieprz + imbir w mniejszych kawałkach + płatki chilli +kardamon + cale gałązki rozmarynu. Polewamy całość ok 2 łyżkami oleju ( jeśli macie może być czosnkowy ) i całość dokładnie mieszamy.
Do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. 
Po tym czasie nasze warzywa powinny być mięciutkie.
Przygotowujemy sobie duży garnek i wrzucamy do niego wszystkie upieczone warzywa. Jeśli dodaliśmy w całości gałązki rozmarynu to należy teraz je wyjąć. Nie będą już potrzebne.
Całość dokładnie blendujemy pod koniec dodając stopniowo nasz bulion.
Zagotowujemy doprawiamy jeśli trzeba pod nasz smak i na gotowo dodajemy odrobinę śmietany.
Mozna podać z odrobina pistacji.
Polecam i pozdrawiam :).






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...