Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa - krem z dyni i pieczonych warzyw.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Coz ja na to poradzę ze za oknem coraz zimniej i deszczowo - w sumie nic ale mogę sprawić żeby w domu poczuć piękne aromaty jesieni i rozgrzać wszystkim pyszna zupa. 
Od razu lepiej i już żadna jesienna plucha nie jest taka straszna. :)).
Spróbujcie sami . Polecam gorąco :).







Składniki :


  • 1 średnia dynia ( użyłam typ Hokkaido )
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 długie kawałki selera naciowego
  • 1 kawałek selera - korzeń ( wielkości dużego jabłka )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka imbiru świeżego ( wielkości 2 orzechów laskowych )
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu ( można sypki jeśli nie mamy świeżego )
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • ok 2-3 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sol i pieprz
  • olej









Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Dynie myjemy i wydrążamy niepotrzebny miąższ. Kroimy w kostkę. Osobiście zostawiam skórkę ale jeśli ktoś woli może obrać.
Resztę warzyw : cebule + marchew + selery  = także obieramy i kroimy na kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Dodajemy w całości czosnek + sol i pieprz + imbir w mniejszych kawałkach + płatki chilli +kardamon + cale gałązki rozmarynu. Polewamy całość ok 2 łyżkami oleju ( jeśli macie może być czosnkowy ) i całość dokładnie mieszamy.
Do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. 
Po tym czasie nasze warzywa powinny być mięciutkie.
Przygotowujemy sobie duży garnek i wrzucamy do niego wszystkie upieczone warzywa. Jeśli dodaliśmy w całości gałązki rozmarynu to należy teraz je wyjąć. Nie będą już potrzebne.
Całość dokładnie blendujemy pod koniec dodając stopniowo nasz bulion.
Zagotowujemy doprawiamy jeśli trzeba pod nasz smak i na gotowo dodajemy odrobinę śmietany.
Mozna podać z odrobina pistacji.
Polecam i pozdrawiam :).






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...