www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Coz ja na to poradzę ze za oknem coraz zimniej i deszczowo - w sumie nic ale mogę sprawić żeby w domu poczuć piękne aromaty jesieni i rozgrzać wszystkim pyszna zupa.
Od razu lepiej i już żadna jesienna plucha nie jest taka straszna. :)).
Spróbujcie sami . Polecam gorąco :).
Składniki :
- 1 średnia dynia ( użyłam typ Hokkaido )
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 długie kawałki selera naciowego
- 1 kawałek selera - korzeń ( wielkości dużego jabłka )
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka imbiru świeżego ( wielkości 2 orzechów laskowych )
- 2 gałązki świeżego rozmarynu ( można sypki jeśli nie mamy świeżego )
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- ok 2-3 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka kardamonu
- sol i pieprz
- olej
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Dynie myjemy i wydrążamy niepotrzebny miąższ. Kroimy w kostkę. Osobiście zostawiam skórkę ale jeśli ktoś woli może obrać.
Resztę warzyw : cebule + marchew + selery = także obieramy i kroimy na kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Dodajemy w całości czosnek + sol i pieprz + imbir w mniejszych kawałkach + płatki chilli +kardamon + cale gałązki rozmarynu. Polewamy całość ok 2 łyżkami oleju ( jeśli macie może być czosnkowy ) i całość dokładnie mieszamy.
Do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Po tym czasie nasze warzywa powinny być mięciutkie.
Przygotowujemy sobie duży garnek i wrzucamy do niego wszystkie upieczone warzywa. Jeśli dodaliśmy w całości gałązki rozmarynu to należy teraz je wyjąć. Nie będą już potrzebne.
Całość dokładnie blendujemy pod koniec dodając stopniowo nasz bulion.
Zagotowujemy doprawiamy jeśli trzeba pod nasz smak i na gotowo dodajemy odrobinę śmietany.
Mozna podać z odrobina pistacji.
Polecam i pozdrawiam :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz