Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa - krem z dyni i pieczonych warzyw.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Coz ja na to poradzę ze za oknem coraz zimniej i deszczowo - w sumie nic ale mogę sprawić żeby w domu poczuć piękne aromaty jesieni i rozgrzać wszystkim pyszna zupa. 
Od razu lepiej i już żadna jesienna plucha nie jest taka straszna. :)).
Spróbujcie sami . Polecam gorąco :).







Składniki :


  • 1 średnia dynia ( użyłam typ Hokkaido )
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 długie kawałki selera naciowego
  • 1 kawałek selera - korzeń ( wielkości dużego jabłka )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka imbiru świeżego ( wielkości 2 orzechów laskowych )
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu ( można sypki jeśli nie mamy świeżego )
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • ok 2-3 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sol i pieprz
  • olej









Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Dynie myjemy i wydrążamy niepotrzebny miąższ. Kroimy w kostkę. Osobiście zostawiam skórkę ale jeśli ktoś woli może obrać.
Resztę warzyw : cebule + marchew + selery  = także obieramy i kroimy na kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Dodajemy w całości czosnek + sol i pieprz + imbir w mniejszych kawałkach + płatki chilli +kardamon + cale gałązki rozmarynu. Polewamy całość ok 2 łyżkami oleju ( jeśli macie może być czosnkowy ) i całość dokładnie mieszamy.
Do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. 
Po tym czasie nasze warzywa powinny być mięciutkie.
Przygotowujemy sobie duży garnek i wrzucamy do niego wszystkie upieczone warzywa. Jeśli dodaliśmy w całości gałązki rozmarynu to należy teraz je wyjąć. Nie będą już potrzebne.
Całość dokładnie blendujemy pod koniec dodając stopniowo nasz bulion.
Zagotowujemy doprawiamy jeśli trzeba pod nasz smak i na gotowo dodajemy odrobinę śmietany.
Mozna podać z odrobina pistacji.
Polecam i pozdrawiam :).






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...