Przejdź do głównej zawartości

Słodko - słono czyli szybkie batoniki.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Dziś mam Wam do zaproponowania coś prostego i pysznego na deser. Mozna powiedzieć ze są to domowe wersje batoników z orzeszkami i czekolada. Jeśli ktoś lubi słodkości , lubi kajmak to na pewno zasmakują w tej wersji. Mozna je przygotować na jakieś domowe przyjecie lub do kawy na weekend - w razie gości , albo na nadchodzące Święta. Praktycznie pasuje na każdą okazje dlatego warto spróbować.
Gorąco zapraszam.








Składniki : 


  • 180 gram miękkiego masła
  • 1/4 kubka cukru
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 1 puszka kajmaku ( 400 gram )
  • 100 gram orzeszków prażonych, solonych
  • 2 czekolady mleczne ( można zastąpić - 1 mleczna i 1 gorzka )
  • 1 łyżka masła









Sposób przygotowania :





Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszkę najlepiej małą kwadratowa ( użyłam 25 na 25 cm ) wykładamy folia aluminiowa .
Do misy robota kuchennego wrzucamy nasze masło + cukier i miksujemy na białą puszysta masę.
Dodajemy nasz extrakt waniiliowy + make + sol = mieszamy do połączenia. 
Nasze ciasto przekładamy na przygotowana foremkę i ugniatamy delikatnie palcami, równomiernie rozkładając po dnie blaszki. Całość dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Pieczemy 20 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
W miedzy czasie przekładamy nasza masę kajmakowa z puszki do miski i podgrzewamy go na parze wodnej. Łączymy go z orzeszkami.
 Całość wylewamy na nasze ostudzone ciasto i do lodówki na 1 godzinę.
 Po tym czasie rozpuszczamy nasze czekolady + łyżkę masła na parze wodnej  i polewamy tym nasze ciasto.
Całość do lodówki najlepiej na noc. 
Gotowe.Kroimy nasze ciasto w mniejsze kawałki a la batoniki i serwujemy.
Jeśli chcemy możemy każdy batonik zawinąć osobno w folie i śmiało dłużej przechowywać w lodowce a wyjąć parę minut przed podaniem.
Fajna alternatywa i zawsze pod ręką na male co nieco :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 








www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...