Przejdź do głównej zawartości

Słodko - słono czyli szybkie batoniki.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Dziś mam Wam do zaproponowania coś prostego i pysznego na deser. Mozna powiedzieć ze są to domowe wersje batoników z orzeszkami i czekolada. Jeśli ktoś lubi słodkości , lubi kajmak to na pewno zasmakują w tej wersji. Mozna je przygotować na jakieś domowe przyjecie lub do kawy na weekend - w razie gości , albo na nadchodzące Święta. Praktycznie pasuje na każdą okazje dlatego warto spróbować.
Gorąco zapraszam.








Składniki : 


  • 180 gram miękkiego masła
  • 1/4 kubka cukru
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 1 puszka kajmaku ( 400 gram )
  • 100 gram orzeszków prażonych, solonych
  • 2 czekolady mleczne ( można zastąpić - 1 mleczna i 1 gorzka )
  • 1 łyżka masła









Sposób przygotowania :





Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszkę najlepiej małą kwadratowa ( użyłam 25 na 25 cm ) wykładamy folia aluminiowa .
Do misy robota kuchennego wrzucamy nasze masło + cukier i miksujemy na białą puszysta masę.
Dodajemy nasz extrakt waniiliowy + make + sol = mieszamy do połączenia. 
Nasze ciasto przekładamy na przygotowana foremkę i ugniatamy delikatnie palcami, równomiernie rozkładając po dnie blaszki. Całość dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Pieczemy 20 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
W miedzy czasie przekładamy nasza masę kajmakowa z puszki do miski i podgrzewamy go na parze wodnej. Łączymy go z orzeszkami.
 Całość wylewamy na nasze ostudzone ciasto i do lodówki na 1 godzinę.
 Po tym czasie rozpuszczamy nasze czekolady + łyżkę masła na parze wodnej  i polewamy tym nasze ciasto.
Całość do lodówki najlepiej na noc. 
Gotowe.Kroimy nasze ciasto w mniejsze kawałki a la batoniki i serwujemy.
Jeśli chcemy możemy każdy batonik zawinąć osobno w folie i śmiało dłużej przechowywać w lodowce a wyjąć parę minut przed podaniem.
Fajna alternatywa i zawsze pod ręką na male co nieco :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 








www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych