Przejdź do głównej zawartości

Domowe pieczywo - chrupiące bagiety.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ostatnio jakoś w biegu, zajęta różnymi projektami, mniej mnie na blogu ale obiecuje ze to wszystko nadrobię :). W końcu idą Święta i czas na masę dobrych przepisów i propozycji :).
Dziś mam przepyszne, chrupiące domowe pieczywo. Oryginalne francuskie pieczywo typu bagietki wymaga troszkę więcej czasu i uwagi ale w mojej dzisiejszej propozycji jest to expresowa wersja. Co wcale nie oznacza ze nie są równie pyszne. Na te trudniejsze przyjdzie jeszcze czas i na pewno będą tez na blogu.
Póki co zapraszam na pachnące pieczywo :).







Składniki :


  • 1 kubek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 kubek letniej wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 kubki maki zwykłej pszennej
  • 1 kubek maki chlebowej ( można zastąpić maka typu ciabatta )









Sposób przygotowania : 




Mleko podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali. Dodajemy do niego masło i cukier = mieszamy i odstawiamy do roztopienia i połączenia składników.
Wodę lekko ciepłą dodajemy do dużej miski lub misy naszego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast. Dolewamy nasze już lekko przestudzone mleko z masłem i całość mieszamy. Dodajemy drożdże i zostawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy nasze maki i sol. Całość wyrabiamy na jednolita gładką masę. Ciasto lekko będzie się kleić ale takie ma zostać.
Całość przekładamy do wysmarowanej lekko oliwa miski i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok . 2 h. W tym przypadku zależy wszystko jak ciepło będzie miało wasze ciasto i jak szybko podwoi swoja objętość. Ważne żeby nie pomijać tego czasu wyrastania ciasta. Powstałe pęcherzyki powietrza tutaj potem przełożą się na jakość waszego pieczywa.
Po czasie wyrastania należy delikatnie przełożyć nasze ciasto na podsypana maka stolnice i lekko uformować w kolo. Następnie dzielimy nasze ciasto na 4 części a każdą z nich formujemy na długi wałek.
Przygotowujemy sobie blaszkę z papierem do pieczenia.
Wykładamy nasze bagiety na blaszkę. Mozna lekko oprószyć maka.
Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy nasz piekarnik do 250 stop. C . Na dnie piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Nasze bagiety nacinamy parę razy na gorze i spryskujemy woda.
Pieczemy 10 minut w temp. 250 stop. C, następnie kolejne 10 minut ale w temp. 200 stop. C.
Nasze pieczywo będzie gotowe gdy z góry będzie zrumienione a po lekkim popukaniu będziemy słyszeć głuchy - tępy dźwięk.
Studzimy na kratce.
Gotowe.
Pyszne, chrupiące, pachnące a co najważniejsze domowe pieczywo bez chemii w Domu :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...