www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ostatnio jakoś w biegu, zajęta różnymi projektami, mniej mnie na blogu ale obiecuje ze to wszystko nadrobię :). W końcu idą Święta i czas na masę dobrych przepisów i propozycji :).
Dziś mam przepyszne, chrupiące domowe pieczywo. Oryginalne francuskie pieczywo typu bagietki wymaga troszkę więcej czasu i uwagi ale w mojej dzisiejszej propozycji jest to expresowa wersja. Co wcale nie oznacza ze nie są równie pyszne. Na te trudniejsze przyjdzie jeszcze czas i na pewno będą tez na blogu.
Póki co zapraszam na pachnące pieczywo :).
Składniki :
- 1 kubek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 kubek letniej wody
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 3 kubki maki zwykłej pszennej
- 1 kubek maki chlebowej ( można zastąpić maka typu ciabatta )
Mleko podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali. Dodajemy do niego masło i cukier = mieszamy i odstawiamy do roztopienia i połączenia składników.
Wodę lekko ciepłą dodajemy do dużej miski lub misy naszego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast. Dolewamy nasze już lekko przestudzone mleko z masłem i całość mieszamy. Dodajemy drożdże i zostawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy nasze maki i sol. Całość wyrabiamy na jednolita gładką masę. Ciasto lekko będzie się kleić ale takie ma zostać.
Całość przekładamy do wysmarowanej lekko oliwa miski i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok . 2 h. W tym przypadku zależy wszystko jak ciepło będzie miało wasze ciasto i jak szybko podwoi swoja objętość. Ważne żeby nie pomijać tego czasu wyrastania ciasta. Powstałe pęcherzyki powietrza tutaj potem przełożą się na jakość waszego pieczywa.
Po czasie wyrastania należy delikatnie przełożyć nasze ciasto na podsypana maka stolnice i lekko uformować w kolo. Następnie dzielimy nasze ciasto na 4 części a każdą z nich formujemy na długi wałek.
Przygotowujemy sobie blaszkę z papierem do pieczenia.
Wykładamy nasze bagiety na blaszkę. Mozna lekko oprószyć maka.
Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy nasz piekarnik do 250 stop. C . Na dnie piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Nasze bagiety nacinamy parę razy na gorze i spryskujemy woda.
Pieczemy 10 minut w temp. 250 stop. C, następnie kolejne 10 minut ale w temp. 200 stop. C.
Nasze pieczywo będzie gotowe gdy z góry będzie zrumienione a po lekkim popukaniu będziemy słyszeć głuchy - tępy dźwięk.
Studzimy na kratce.
Gotowe.
Pyszne, chrupiące, pachnące a co najważniejsze domowe pieczywo bez chemii w Domu :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz