Przejdź do głównej zawartości

Domowe pieczywo - chrupiące bagiety.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ostatnio jakoś w biegu, zajęta różnymi projektami, mniej mnie na blogu ale obiecuje ze to wszystko nadrobię :). W końcu idą Święta i czas na masę dobrych przepisów i propozycji :).
Dziś mam przepyszne, chrupiące domowe pieczywo. Oryginalne francuskie pieczywo typu bagietki wymaga troszkę więcej czasu i uwagi ale w mojej dzisiejszej propozycji jest to expresowa wersja. Co wcale nie oznacza ze nie są równie pyszne. Na te trudniejsze przyjdzie jeszcze czas i na pewno będą tez na blogu.
Póki co zapraszam na pachnące pieczywo :).







Składniki :


  • 1 kubek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 kubek letniej wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 kubki maki zwykłej pszennej
  • 1 kubek maki chlebowej ( można zastąpić maka typu ciabatta )









Sposób przygotowania : 




Mleko podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali. Dodajemy do niego masło i cukier = mieszamy i odstawiamy do roztopienia i połączenia składników.
Wodę lekko ciepłą dodajemy do dużej miski lub misy naszego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast. Dolewamy nasze już lekko przestudzone mleko z masłem i całość mieszamy. Dodajemy drożdże i zostawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Dodajemy nasze maki i sol. Całość wyrabiamy na jednolita gładką masę. Ciasto lekko będzie się kleić ale takie ma zostać.
Całość przekładamy do wysmarowanej lekko oliwa miski i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok . 2 h. W tym przypadku zależy wszystko jak ciepło będzie miało wasze ciasto i jak szybko podwoi swoja objętość. Ważne żeby nie pomijać tego czasu wyrastania ciasta. Powstałe pęcherzyki powietrza tutaj potem przełożą się na jakość waszego pieczywa.
Po czasie wyrastania należy delikatnie przełożyć nasze ciasto na podsypana maka stolnice i lekko uformować w kolo. Następnie dzielimy nasze ciasto na 4 części a każdą z nich formujemy na długi wałek.
Przygotowujemy sobie blaszkę z papierem do pieczenia.
Wykładamy nasze bagiety na blaszkę. Mozna lekko oprószyć maka.
Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy nasz piekarnik do 250 stop. C . Na dnie piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Nasze bagiety nacinamy parę razy na gorze i spryskujemy woda.
Pieczemy 10 minut w temp. 250 stop. C, następnie kolejne 10 minut ale w temp. 200 stop. C.
Nasze pieczywo będzie gotowe gdy z góry będzie zrumienione a po lekkim popukaniu będziemy słyszeć głuchy - tępy dźwięk.
Studzimy na kratce.
Gotowe.
Pyszne, chrupiące, pachnące a co najważniejsze domowe pieczywo bez chemii w Domu :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych