Przejdź do głównej zawartości

Domowy pudding z czekolada i pomarańczą.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Na pewno tez tak macie ze czasem zostanie Wam trochę czerstwego chleba, przeważnie po weekendzie. I choć pewnie dla niektórych może być to dziwne połączenie -pudding z chleba? - to zapewniam ze jest to super kombinacja. Mozna oczywiście wykorzystać tu białe pieczywo , włoskie pieczywo czy nawet resztę drożdżówki czy resztę croissantów. Z każdych z tych rzeczy wyjdzie przepysznie. A jeśli macie w domu dzieci to wiecie co to - mamo mamy coś na deser :)). 
Polecam gorąco.









Składniki : 


  • 5-6 czerstwego białego pieczywa - bułki
  • 100 gram czekolady mlecznej ( można pół na pół z gorzka )
  • 400 ml mleka
  • 1 kubek creme fraiche
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 jajka
  • skorka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego









Sposób przygotowania : 



Formę do zapiekania, żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Odstawiamy
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Nasze pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego naczynia do zapiekania.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nasze kawałki chleba.
W dużej misce łączymy składniki : mleko + creme fraiche + jajka + brązowy cukier + wanilia = mieszamy całość dokładnie. 
Polewamy nasz chleb i lekko dociskamy aby chleb nam ładnie nasiąkł. 
Chleb nie musi być całkowicie namoczony w mleku ponieważ dzięki temu góra będzie chrupiąca.
Posypujemy z wierzchu skorka z pomarańczy i można lekko oprószyć jeszcze brązowym cukrem.
Do piekarnika na ok. 40 minut. 
Gotowe.
Nasz pudding w środku będzie mięciutki , rozpływający się w ustach a góra będzie pięknie przyrumieniona i chrupiąca.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...