www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Na pewno tez tak macie ze czasem zostanie Wam trochę czerstwego chleba, przeważnie po weekendzie. I choć pewnie dla niektórych może być to dziwne połączenie -pudding z chleba? - to zapewniam ze jest to super kombinacja. Mozna oczywiście wykorzystać tu białe pieczywo , włoskie pieczywo czy nawet resztę drożdżówki czy resztę croissantów. Z każdych z tych rzeczy wyjdzie przepysznie. A jeśli macie w domu dzieci to wiecie co to - mamo mamy coś na deser :)).
Polecam gorąco.
Składniki :
- 5-6 czerstwego białego pieczywa - bułki
- 100 gram czekolady mlecznej ( można pół na pół z gorzka )
- 400 ml mleka
- 1 kubek creme fraiche
- 5 łyżek brązowego cukru
- 3 jajka
- skorka z pomarańczy
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
Formę do zapiekania, żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Odstawiamy
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Nasze pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego naczynia do zapiekania.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nasze kawałki chleba.
W dużej misce łączymy składniki : mleko + creme fraiche + jajka + brązowy cukier + wanilia = mieszamy całość dokładnie.
Polewamy nasz chleb i lekko dociskamy aby chleb nam ładnie nasiąkł.
Chleb nie musi być całkowicie namoczony w mleku ponieważ dzięki temu góra będzie chrupiąca.
Posypujemy z wierzchu skorka z pomarańczy i można lekko oprószyć jeszcze brązowym cukrem.
Do piekarnika na ok. 40 minut.
Gotowe.
Nasz pudding w środku będzie mięciutki , rozpływający się w ustach a góra będzie pięknie przyrumieniona i chrupiąca.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz