Przejdź do głównej zawartości

Domowy chlebek z rodzynkami i suszonymi borówkami.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Weekend to chyba najlepszy czas na domowe wypieki i domowe pieczywo. Nie znam nikogo kto pogardził by domowym chlebem. A te zapachy które roznoszą się po całym domu to najlepsza zachęta dla domowników i nie tylko :). Jesienno - zimowy czas to najlepszy czas na domowe pieczywo, domowe wypieki. U mnie o tej porze roku piekę ich całkiem sporo.Oto jeden z nich. Dziś zachęcam do upieczenia chlebka na słodko. Jest szybki, pyszny i znika niesamowicie szybko :). 
Polecam serdecznie.






Składniki :

  • 1/2 kubka rodzynek zaparzonych we wrzątku
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • 300 gram maki zwykłej pszennej
  • 300 gram maki chlebowej
  • szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice
  • skorka starta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 gram masła
  • 3 jajka
  • 50 gram zakwasu z maki zwykłej ( możecie zrobić sami lub użyć gotowego jeśli nie pieczecie często )
  • dodatkowo rozmącone jajko z mlekiem do posmarowania.






Sposób przygotowania :




Rodzynki zalewamy wrzątkiem na parę minut aby nieco zmiękły. Odcedzamy.
Borówki jeśli są duże najlepiej lekko pokroić.
W misce łączymy suche składniki : maki + drożdże + anyż + pumpkin spice + skorka z pomarańczy + sol + cukier + rodzynki i borówki = całość mieszamy. Odstawiamy
W robocie kuchennym z hakiem lub ręcznie w dużej misce, wlewamy podgrzane mleko i wrzucamy masło aby się w tym roztopiło. Mieszamy i dodajemy nasze jajka + zakwas. Na koniec dodajemy nasze suche składniki wcześniej przygotowane.
Całość wyrabiamy dokładnie na jednolite, sprężyste ciasto - ok. 5-7 minut. 
Przekładamy do lekko natłuszczonej miski i odstawiamy w cieple miejsce na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze ciasto lekko na blacie formujemy w okrągły bochenek lub jeśli ktoś woli podłużny lub nawet można podzielić na mniejsze bułeczki .Przekładamy na blaszkę. Lekko oprószamy maka i zostawiamy pod przykryciem jeszcze jakieś 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Nasz chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i można lekko naciąć na gorze.
Pieczemy 45 minut. W połowie pieczenia można zmniejszy na 160 stop. C.
Po upieczeniu studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...