www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Weekend to chyba najlepszy czas na domowe wypieki i domowe pieczywo. Nie znam nikogo kto pogardził by domowym chlebem. A te zapachy które roznoszą się po całym domu to najlepsza zachęta dla domowników i nie tylko :). Jesienno - zimowy czas to najlepszy czas na domowe pieczywo, domowe wypieki. U mnie o tej porze roku piekę ich całkiem sporo.Oto jeden z nich. Dziś zachęcam do upieczenia chlebka na słodko. Jest szybki, pyszny i znika niesamowicie szybko :).
Polecam serdecznie.
Składniki :
- 1/2 kubka rodzynek zaparzonych we wrzątku
- 1/2 kubka suszonych borówek
- 300 gram maki zwykłej pszennej
- 300 gram maki chlebowej
- szkl. cukru
- szczypta soli
- 2 opakowania suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice
- skorka starta z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 gram masła
- 3 jajka
- 50 gram zakwasu z maki zwykłej ( możecie zrobić sami lub użyć gotowego jeśli nie pieczecie często )
- dodatkowo rozmącone jajko z mlekiem do posmarowania.
Sposób przygotowania :
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na parę minut aby nieco zmiękły. Odcedzamy.
Borówki jeśli są duże najlepiej lekko pokroić.
W misce łączymy suche składniki : maki + drożdże + anyż + pumpkin spice + skorka z pomarańczy + sol + cukier + rodzynki i borówki = całość mieszamy. Odstawiamy
W robocie kuchennym z hakiem lub ręcznie w dużej misce, wlewamy podgrzane mleko i wrzucamy masło aby się w tym roztopiło. Mieszamy i dodajemy nasze jajka + zakwas. Na koniec dodajemy nasze suche składniki wcześniej przygotowane.
Całość wyrabiamy dokładnie na jednolite, sprężyste ciasto - ok. 5-7 minut.
Przekładamy do lekko natłuszczonej miski i odstawiamy w cieple miejsce na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze ciasto lekko na blacie formujemy w okrągły bochenek lub jeśli ktoś woli podłużny lub nawet można podzielić na mniejsze bułeczki .Przekładamy na blaszkę. Lekko oprószamy maka i zostawiamy pod przykryciem jeszcze jakieś 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Nasz chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i można lekko naciąć na gorze.
Pieczemy 45 minut. W połowie pieczenia można zmniejszy na 160 stop. C.
Po upieczeniu studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz