Przejdź do głównej zawartości

Domowy chlebek z rodzynkami i suszonymi borówkami.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Weekend to chyba najlepszy czas na domowe wypieki i domowe pieczywo. Nie znam nikogo kto pogardził by domowym chlebem. A te zapachy które roznoszą się po całym domu to najlepsza zachęta dla domowników i nie tylko :). Jesienno - zimowy czas to najlepszy czas na domowe pieczywo, domowe wypieki. U mnie o tej porze roku piekę ich całkiem sporo.Oto jeden z nich. Dziś zachęcam do upieczenia chlebka na słodko. Jest szybki, pyszny i znika niesamowicie szybko :). 
Polecam serdecznie.






Składniki :

  • 1/2 kubka rodzynek zaparzonych we wrzątku
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • 300 gram maki zwykłej pszennej
  • 300 gram maki chlebowej
  • szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice
  • skorka starta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 gram masła
  • 3 jajka
  • 50 gram zakwasu z maki zwykłej ( możecie zrobić sami lub użyć gotowego jeśli nie pieczecie często )
  • dodatkowo rozmącone jajko z mlekiem do posmarowania.






Sposób przygotowania :




Rodzynki zalewamy wrzątkiem na parę minut aby nieco zmiękły. Odcedzamy.
Borówki jeśli są duże najlepiej lekko pokroić.
W misce łączymy suche składniki : maki + drożdże + anyż + pumpkin spice + skorka z pomarańczy + sol + cukier + rodzynki i borówki = całość mieszamy. Odstawiamy
W robocie kuchennym z hakiem lub ręcznie w dużej misce, wlewamy podgrzane mleko i wrzucamy masło aby się w tym roztopiło. Mieszamy i dodajemy nasze jajka + zakwas. Na koniec dodajemy nasze suche składniki wcześniej przygotowane.
Całość wyrabiamy dokładnie na jednolite, sprężyste ciasto - ok. 5-7 minut. 
Przekładamy do lekko natłuszczonej miski i odstawiamy w cieple miejsce na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze ciasto lekko na blacie formujemy w okrągły bochenek lub jeśli ktoś woli podłużny lub nawet można podzielić na mniejsze bułeczki .Przekładamy na blaszkę. Lekko oprószamy maka i zostawiamy pod przykryciem jeszcze jakieś 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Nasz chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i można lekko naciąć na gorze.
Pieczemy 45 minut. W połowie pieczenia można zmniejszy na 160 stop. C.
Po upieczeniu studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...