www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Skoro była super pyszna brukselka - zobacz post wcześniej :) - to może pasujące do niej soczyste mięsko w sosie cytrynowo - winnym. Naprawdę warto!
Zapraszam.
Składniki :
- 6 cienkich plasterków piersi z kurczaka ( jeśli nie macie możliwości kupić już gotowo pociętych, po prostu należy oczyszczona duzą pierś pociąć wzdłuż na cienkie plasterki )
- 1/2 kubka maki
- 1 kubek bulionu warzywnego
- 1/2 kubka białego wina
- sok z połówki cytryny
- odrobina oliwy
- 2 łyżki masła
- garść świeżej pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- pieprz i sol do smaku
- gałązka świeżego rozmarynku
Nasze cienkie plastry mięsa doprawiamy pieprzem i sola. Obtaczamy je w mące. Nadmiar maki strzepujemy.
Rozgrzewamy na patelni około 1-2 łyżek oliwy + 1 łyżkę masła.
Smażymy nasze piersi na złoto z obu stron. Odstawiamy na talerz.
Na tej samej patelni wlewamy nasz bulion + wino białe + sol i pierz + wrzucamy nasza gałązkę rozmarynu = gotujemy do zredukowania i zgęstnienia naszego sosu .
Pod koniec dodajemy sok z cytryny i pozostałe masło.
Wrzucamy z powrotem nasze usmażone piersi, kapary i jeszcze kilka sekund całość podgrzewamy.
Na gotowo posypujemy pokrojony świeżą pietruszka.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz