www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Królestwo za Polski twaróg ! :). Chyba nie ma drugiego takiego na całym świecie. Choć oczywiście Włoska Ricotta, Mozzarella czy Parmigiano Reggiano - parmezan, to także znakomitości bliskie mojemu serce. Nie mniej jednak gdy nie mam zbyt długu naszego białego twarogu to bardzoo tęsknie .
W mojej dzisiejszej propozycji właśnie przez dodanie twarogu moje oponki były po prostu przepyszne. A skoro czas świąteczny się zbliża to w tej wersji są lekko Świętami aromatyzowane :). Sa szybkie do zrobienia i warte naszych stołów np. na weekend do kawy. A może zaskoczycie rodzinę czy znajomych i przyniesiecie je komuś w prezencie :).
Zapraszam.
Składniki :
- 200 gram białego świeżego twarogu
- 200 gram serka typu quark ( może być np. Philadelphia lub zwykły quark naturalny gładki )
- 2 jajka
- 60 gram roztopionego masła
- 1 łyżka octu
- 3 szklanki maki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3/4 kubka cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- skorka z pomarańczy
- 1 łyżeczka przypraw typu Lebkuchen-Gewürz ( można zastąpić przyprawa do piernika - dodałabym skórkę z cytryny )
dodatkowo :
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania :
W dużej misce mieszamy za pomocą trzepaczki do białek nasz twaróg + quark + jajka + ocet + roztopione masło + cukier = na gładką masę. Dodajemy nasza starta skórkę z pomarańczy + extrakt waniliowy. Mieszamy.
Make przesiewamy z soda i przyprawa do piernika. Dodajemy do naszej masy twarogowej i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na podsypana maka stolnice i po lekkim wyrobieniu rozwałkowujemy na ok. 3 cm grubości. Przy pomocy okrągłej foremki lub brzegów szklanki wykrawamy nasze oponki. Przy pomocy palca ruchem okrężnym, kręcąc wyrabiamy w środku każdej oponki dziurkę. Jeśli ktoś woli może wykrajać środki przy pomocy np. małego kieliszka.
W miedzy czasie rozgrzewamy w głębokim garnku olej do smażenia.
Wrzucamy nasze oponki na rozgrzany olej - najlepiej po 3 szt. Smażymy z obu stron na brązowo.
Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na gotowo posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz