Przejdź do głównej zawartości

Serowe oponki lekko aromatyzowane Świętami :).




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Królestwo za Polski twaróg ! :). Chyba nie ma drugiego takiego na całym świecie. Choć oczywiście Włoska Ricotta, Mozzarella czy Parmigiano Reggiano - parmezan, to także znakomitości bliskie mojemu serce. Nie mniej jednak gdy nie mam zbyt długu naszego białego twarogu to bardzoo tęsknie . 
W mojej dzisiejszej propozycji właśnie przez dodanie twarogu moje oponki były po prostu przepyszne. A skoro czas świąteczny się zbliża to w tej wersji są lekko Świętami aromatyzowane :). Sa szybkie do zrobienia i warte naszych stołów np. na weekend do kawy. A może zaskoczycie rodzinę czy znajomych i przyniesiecie je komuś w prezencie :).
Zapraszam. 









Składniki : 


  • 200 gram białego świeżego twarogu
  • 200 gram serka typu quark ( może być np. Philadelphia lub zwykły quark naturalny gładki )
  • 2 jajka
  • 60 gram roztopionego masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • skorka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przypraw typu Lebkuchen-Gewürz (  można zastąpić przyprawa do piernika - dodałabym skórkę z cytryny )


dodatkowo :

  • olej do smażenia
  • cukier puder 





Sposób przygotowania : 




W dużej misce mieszamy za pomocą trzepaczki do białek nasz twaróg + quark + jajka + ocet + roztopione masło + cukier = na gładką masę. Dodajemy nasza starta skórkę z pomarańczy + extrakt waniliowy. Mieszamy.
Make przesiewamy z soda i przyprawa do piernika. Dodajemy do naszej masy twarogowej i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na podsypana maka stolnice i po lekkim wyrobieniu rozwałkowujemy na ok. 3 cm grubości. Przy pomocy okrągłej foremki lub brzegów szklanki wykrawamy nasze oponki. Przy pomocy palca ruchem okrężnym, kręcąc wyrabiamy w środku każdej oponki dziurkę. Jeśli ktoś woli może wykrajać środki przy pomocy np. małego kieliszka.
W miedzy czasie rozgrzewamy w głębokim garnku olej do smażenia.
Wrzucamy nasze oponki na rozgrzany olej - najlepiej po 3 szt. Smażymy z obu stron na brązowo. 
Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na gotowo posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych