Przejdź do głównej zawartości

Serowe oponki lekko aromatyzowane Świętami :).




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Królestwo za Polski twaróg ! :). Chyba nie ma drugiego takiego na całym świecie. Choć oczywiście Włoska Ricotta, Mozzarella czy Parmigiano Reggiano - parmezan, to także znakomitości bliskie mojemu serce. Nie mniej jednak gdy nie mam zbyt długu naszego białego twarogu to bardzoo tęsknie . 
W mojej dzisiejszej propozycji właśnie przez dodanie twarogu moje oponki były po prostu przepyszne. A skoro czas świąteczny się zbliża to w tej wersji są lekko Świętami aromatyzowane :). Sa szybkie do zrobienia i warte naszych stołów np. na weekend do kawy. A może zaskoczycie rodzinę czy znajomych i przyniesiecie je komuś w prezencie :).
Zapraszam. 









Składniki : 


  • 200 gram białego świeżego twarogu
  • 200 gram serka typu quark ( może być np. Philadelphia lub zwykły quark naturalny gładki )
  • 2 jajka
  • 60 gram roztopionego masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • skorka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przypraw typu Lebkuchen-Gewürz (  można zastąpić przyprawa do piernika - dodałabym skórkę z cytryny )


dodatkowo :

  • olej do smażenia
  • cukier puder 





Sposób przygotowania : 




W dużej misce mieszamy za pomocą trzepaczki do białek nasz twaróg + quark + jajka + ocet + roztopione masło + cukier = na gładką masę. Dodajemy nasza starta skórkę z pomarańczy + extrakt waniliowy. Mieszamy.
Make przesiewamy z soda i przyprawa do piernika. Dodajemy do naszej masy twarogowej i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na podsypana maka stolnice i po lekkim wyrobieniu rozwałkowujemy na ok. 3 cm grubości. Przy pomocy okrągłej foremki lub brzegów szklanki wykrawamy nasze oponki. Przy pomocy palca ruchem okrężnym, kręcąc wyrabiamy w środku każdej oponki dziurkę. Jeśli ktoś woli może wykrajać środki przy pomocy np. małego kieliszka.
W miedzy czasie rozgrzewamy w głębokim garnku olej do smażenia.
Wrzucamy nasze oponki na rozgrzany olej - najlepiej po 3 szt. Smażymy z obu stron na brązowo. 
Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na gotowo posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...