Witam serdecznie.
Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko.
W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości.
Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego
- 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
- 400 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżka extraktu waniliowego
- 200 g cukru
- ok. 100 borówek
- cukier puder do posypania na gotowo
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy.
Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku.
Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut.
Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy wanilię + kolejno żółtka.
Przygotowaną masę budyniową przelewamy do miseczki i studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 185 stop C = termoobieg
Formę od muffinek smarujemy tłuszczem.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i tniemy w mniejsze kwadraty ok. 10 cm na 10 cm. Nie musza być dokładne.
Każdy kwadrat ciasta delikatnie formujemy do otworów na muffinki. Brzegi mają wychodzić.
Po przestudzeniu masy budyniowej nakładamy i wypełniamy nasze muffiny.
Na górę dokładamy kilka borówek.
Wystające brzegi ciasta możemy delikatnie zgiąć do środka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia = ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Chrupiące, waniliowe z nutka orzeźwiających owoców.
Taki szybki i prosty deser na dopełnienie walentynkowego menu ale oczywiście nie tylko.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz