Przejdź do głównej zawartości

Prosty deser waniliowy z borówkami.






















Witam serdecznie.

Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko.
W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości.
Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 200 g cukru
  • ok. 100 borówek
  • cukier puder do posypania na gotowo






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania budyniu.
W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy.
Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku.
Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut.
Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy wanilię + kolejno żółtka.
Przygotowaną masę budyniową przelewamy do miseczki i studzimy.

Piekarnik nastawiamy na 185 stop C = termoobieg
Formę od muffinek smarujemy tłuszczem.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i tniemy w mniejsze kwadraty ok. 10 cm na 10 cm. Nie musza być dokładne.
Każdy kwadrat ciasta delikatnie formujemy do otworów na muffinki. Brzegi mają wychodzić.
Po przestudzeniu masy budyniowej nakładamy i wypełniamy nasze muffiny. 
Na górę dokładamy kilka borówek.
Wystające brzegi ciasta możemy delikatnie zgiąć do środka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia = ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.

Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.

Chrupiące, waniliowe z nutka orzeźwiających owoców.
Taki szybki i prosty deser na dopełnienie walentynkowego menu ale oczywiście nie tylko.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych