Przejdź do głównej zawartości

Prosty deser waniliowy z borówkami.






















Witam serdecznie.

Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko.
W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości.
Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 200 g cukru
  • ok. 100 borówek
  • cukier puder do posypania na gotowo






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania budyniu.
W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy.
Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku.
Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut.
Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy wanilię + kolejno żółtka.
Przygotowaną masę budyniową przelewamy do miseczki i studzimy.

Piekarnik nastawiamy na 185 stop C = termoobieg
Formę od muffinek smarujemy tłuszczem.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i tniemy w mniejsze kwadraty ok. 10 cm na 10 cm. Nie musza być dokładne.
Każdy kwadrat ciasta delikatnie formujemy do otworów na muffinki. Brzegi mają wychodzić.
Po przestudzeniu masy budyniowej nakładamy i wypełniamy nasze muffiny. 
Na górę dokładamy kilka borówek.
Wystające brzegi ciasta możemy delikatnie zgiąć do środka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia = ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.

Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.

Chrupiące, waniliowe z nutka orzeźwiających owoców.
Taki szybki i prosty deser na dopełnienie walentynkowego menu ale oczywiście nie tylko.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...