Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z musem jabłkowo- gruszkowym .



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Muffiny, można by powiedzieć ilu kucharzy tyle sposobów na nie. Mozna je upiec naprawdę na tysiące smaków. Smakują myślę zawsze dobrze i maja już tysiące swoich zwolenników od dawna. Sa smaczne i szybkie do przygotowania dlatego najgorszy laik kuchenny bez większych problemow upiecze je sam. 
Ponieważ naszła mnie ochota aby upiec coś z użyciem mojego musu jabłko-gruszka-cytryna , którego zapasy mam jeszcze od zeszłego roku, postawiłam na muffiny. Okazało się ze pomysł był bardzo trafiony, bo muffiny za sprawa musu wyszły bardzo aromatyczne ale tez bardzo puszyste i rozpływające się w ustach. Oczywiście możecie użyć kupnego musu jeśli nie macie np. jabłkowego, od siebie mogę tylko powiedzieć ze warto dodać trochę soku i skorki z pomarańczy.
Polecam i zapraszam serdecznie :)




Składniki :



  • 2 kubki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 250 gram musu jabłkowo- gruszkowego ( może być kupny )
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka zwykłego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego





Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę do muffinek i papilotki do muffinek.
W misce ucieramy oba cukry + jajko + olej lub masło + extrakt waniliowy. Po chwili dodajemy nasz muss. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy suche składniki : maka + proszek do pieczenia + soda + sol + przyprawy pumpkin spice lub przyprawę do piernika = całość mieszamy do połączenia się składników.
Wypełniamy nasza masa przygotowane foremki do maffinek nie więcej niż do 3/4 wysokości.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 - 18 minut. Do suchego patyczka :).
Gotowe.
Mam nadzieje ze u Was tez zapachniało pięknie i aromatycznie .
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...