Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z musem jabłkowo- gruszkowym .



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Muffiny, można by powiedzieć ilu kucharzy tyle sposobów na nie. Mozna je upiec naprawdę na tysiące smaków. Smakują myślę zawsze dobrze i maja już tysiące swoich zwolenników od dawna. Sa smaczne i szybkie do przygotowania dlatego najgorszy laik kuchenny bez większych problemow upiecze je sam. 
Ponieważ naszła mnie ochota aby upiec coś z użyciem mojego musu jabłko-gruszka-cytryna , którego zapasy mam jeszcze od zeszłego roku, postawiłam na muffiny. Okazało się ze pomysł był bardzo trafiony, bo muffiny za sprawa musu wyszły bardzo aromatyczne ale tez bardzo puszyste i rozpływające się w ustach. Oczywiście możecie użyć kupnego musu jeśli nie macie np. jabłkowego, od siebie mogę tylko powiedzieć ze warto dodać trochę soku i skorki z pomarańczy.
Polecam i zapraszam serdecznie :)




Składniki :



  • 2 kubki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 250 gram musu jabłkowo- gruszkowego ( może być kupny )
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka zwykłego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego





Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę do muffinek i papilotki do muffinek.
W misce ucieramy oba cukry + jajko + olej lub masło + extrakt waniliowy. Po chwili dodajemy nasz muss. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy suche składniki : maka + proszek do pieczenia + soda + sol + przyprawy pumpkin spice lub przyprawę do piernika = całość mieszamy do połączenia się składników.
Wypełniamy nasza masa przygotowane foremki do maffinek nie więcej niż do 3/4 wysokości.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 - 18 minut. Do suchego patyczka :).
Gotowe.
Mam nadzieje ze u Was tez zapachniało pięknie i aromatycznie .
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych