Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z musem jabłkowo- gruszkowym .



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Muffiny, można by powiedzieć ilu kucharzy tyle sposobów na nie. Mozna je upiec naprawdę na tysiące smaków. Smakują myślę zawsze dobrze i maja już tysiące swoich zwolenników od dawna. Sa smaczne i szybkie do przygotowania dlatego najgorszy laik kuchenny bez większych problemow upiecze je sam. 
Ponieważ naszła mnie ochota aby upiec coś z użyciem mojego musu jabłko-gruszka-cytryna , którego zapasy mam jeszcze od zeszłego roku, postawiłam na muffiny. Okazało się ze pomysł był bardzo trafiony, bo muffiny za sprawa musu wyszły bardzo aromatyczne ale tez bardzo puszyste i rozpływające się w ustach. Oczywiście możecie użyć kupnego musu jeśli nie macie np. jabłkowego, od siebie mogę tylko powiedzieć ze warto dodać trochę soku i skorki z pomarańczy.
Polecam i zapraszam serdecznie :)




Składniki :



  • 2 kubki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 250 gram musu jabłkowo- gruszkowego ( może być kupny )
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka zwykłego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego





Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę do muffinek i papilotki do muffinek.
W misce ucieramy oba cukry + jajko + olej lub masło + extrakt waniliowy. Po chwili dodajemy nasz muss. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy suche składniki : maka + proszek do pieczenia + soda + sol + przyprawy pumpkin spice lub przyprawę do piernika = całość mieszamy do połączenia się składników.
Wypełniamy nasza masa przygotowane foremki do maffinek nie więcej niż do 3/4 wysokości.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 - 18 minut. Do suchego patyczka :).
Gotowe.
Mam nadzieje ze u Was tez zapachniało pięknie i aromatycznie .
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...