www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki.
Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam.
Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić.
Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:)
Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania.
W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na ciasto :
- 600 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 90 g masła
- 2 jajka
- 1 kubek mleka
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżeczki extraktu waniliowego
na kruszonkę :
- 100 g mąki krupczatki
- 60 g masła
- 1/2 kubka cukru
dodatkowo :
- ok. 400 g jagód ( u mnie mrożone - jeśli macie świeże to tez dobrze jest je zamrozić )
- lukier ( ok. 1 kubka cukru pudru + odrobina soku z pomarańczy lub cytryny )
- 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do miseczki odmierzamy mleko + masło = całość rozpuszczamy na kilka sekund w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy lekko przestygnie ( nie może być gorące bo drożdże nie aktywują się i całość nam nie wyrośnie ) dokładamy łyżkę cukru + skruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera z hakiem ( końcówką do wyrabiania ciast ) wsypujemy mąkę + sol + resztę cukru.
Do gotowego zaczynu dodajemy jajka + wanilie = całość dolewamy do misy miksera z mąką.
Wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i elastyczne.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki odmierzamy : krupczatkę + cukier + masło = rękoma zagniatamy aż uzyskamy zadowalającą konsystencje kruszonki. Odstawiamy na bok.
Przygotowujemy sobie jagody - wyciągamy z zamrażalki i zostawiamy np. na talerzu z ręcznikiem papierowym aby troszkę odtajały.
Gdy nasze ciasto podwoi swoja objętość i ładnie już wyrośnie - wykładamy całe na podsypaną mąką stolnice.
Dzielimy na 12 części.
Każda część formujemy w zgrabną bułeczkę.
Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - w pewnych odstępach od siebie.
Ponownie całość przykrywamy ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy do ponownego rośnięcia ale tym razem tylko 20 minut.
W miedzy czasie możemy już rozgrzewać piekarnik do 180 stop. C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę delikatnie ugniatamy na środku tworząc dołek do którego porcjujemy nasze jagody.
Tak postępujemy z każdą drożdżówką.
Na koniec smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem a górę posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość ląduje do pieca na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Po ostudzeniu jeśli chcemy polewamy jeszcze lukrem.
Gotowe.
Mega smaczne i super proste :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Czy nie opadnie ciasto, kiedy polozyme jagody o nizszej temperaturze niz ciasto (rozmrozone jagody z zamrazalki).?
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńNie nic sie nie stanie a nawet lepiej jak sa zamrozone
Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wypiekow 👩🏻🍳😊
Wyglądają pięknie na pewno wypróbuję pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń👩🏻🍳☺️ Dziekuje bardzo i rowniez podrawiam - udanych wypiekow
UsuńA czy można zrobić z innymi owocami?
OdpowiedzUsuńTak oczywiscie ze mozna. Udanych wypiekow zycze :)
UsuńWitam.Właśnie szukałam przepisu na coś z jagodami i tak trafiłam tutaj.Mam jedno pytanie.W opisie występuje kubek,ale brak o jakiej pojemności on jest?250 ml tak jak szklanka?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Tak kubek pojemnosc 250ml . Dziekuje za odwiedzenie bloga i zycze udanych wypiekow 👩🏻🍳
UsuńDziś robione z borówkami i truskawka wyszło 12sporych bułeczek..pychota
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego 👩🏻🍳☺️ pozdrawiam serdecznie
Usuń