Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z jagodami.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki.
Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam.
Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić.
Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:)
Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania.
W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania.
Zapraszam po przepis.












Składniki : 




na ciasto : 


  • 600 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 1 kubek mleka
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego





na kruszonkę :



  • 100 g  mąki krupczatki
  • 60 g masła
  • 1/2 kubka cukru






dodatkowo : 



  • ok. 400 g jagód ( u mnie mrożone - jeśli macie świeże to tez dobrze jest je zamrozić )
  • lukier ( ok. 1 kubka cukru pudru + odrobina soku z pomarańczy lub cytryny )
  • 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania wierzchu















Sposób przygotowania : 






Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do miseczki odmierzamy mleko + masło = całość rozpuszczamy na kilka sekund w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy lekko przestygnie ( nie może być gorące bo drożdże nie aktywują się i całość nam nie wyrośnie ) dokładamy łyżkę cukru + skruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera z hakiem ( końcówką do wyrabiania ciast ) wsypujemy mąkę + sol + resztę cukru.
Do gotowego zaczynu dodajemy jajka + wanilie = całość dolewamy do misy miksera z mąką.
Wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i elastyczne.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki odmierzamy : krupczatkę + cukier + masło = rękoma zagniatamy aż uzyskamy zadowalającą konsystencje kruszonki. Odstawiamy na bok.
Przygotowujemy sobie jagody - wyciągamy z zamrażalki i zostawiamy np. na talerzu z ręcznikiem papierowym aby troszkę odtajały.
Gdy nasze ciasto podwoi swoja objętość i ładnie już wyrośnie - wykładamy całe na podsypaną mąką stolnice.
Dzielimy na 12 części.
Każda część formujemy w zgrabną bułeczkę.
Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - w pewnych odstępach od siebie.
Ponownie całość przykrywamy ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy do ponownego rośnięcia ale tym razem tylko 20 minut.
W miedzy czasie możemy już rozgrzewać piekarnik do 180 stop. C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę delikatnie ugniatamy na środku tworząc dołek do którego porcjujemy nasze jagody.
Tak postępujemy z każdą drożdżówką.
Na koniec smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem a górę posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość ląduje do pieca na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Po ostudzeniu jeśli chcemy polewamy jeszcze lukrem.
Gotowe.
Mega smaczne i super proste :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

  1. Czy nie opadnie ciasto, kiedy polozyme jagody o nizszej temperaturze niz ciasto (rozmrozone jagody z zamrazalki).?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Nie nic sie nie stanie a nawet lepiej jak sa zamrozone
      Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wypiekow 👩🏻‍🍳😊

      Usuń
  2. Wyglądają pięknie na pewno wypróbuję pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 👩🏻‍🍳☺️ Dziekuje bardzo i rowniez podrawiam - udanych wypiekow

      Usuń
  3. A czy można zrobić z innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie ze mozna. Udanych wypiekow zycze :)

      Usuń
  4. Witam.Właśnie szukałam przepisu na coś z jagodami i tak trafiłam tutaj.Mam jedno pytanie.W opisie występuje kubek,ale brak o jakiej pojemności on jest?250 ml tak jak szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Tak kubek pojemnosc 250ml . Dziekuje za odwiedzenie bloga i zycze udanych wypiekow 👩🏻‍🍳

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych