Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z jagodami.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki.
Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam.
Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić.
Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:)
Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania.
W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania.
Zapraszam po przepis.












Składniki : 




na ciasto : 


  • 600 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 1 kubek mleka
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego





na kruszonkę :



  • 100 g  mąki krupczatki
  • 60 g masła
  • 1/2 kubka cukru






dodatkowo : 



  • ok. 400 g jagód ( u mnie mrożone - jeśli macie świeże to tez dobrze jest je zamrozić )
  • lukier ( ok. 1 kubka cukru pudru + odrobina soku z pomarańczy lub cytryny )
  • 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania wierzchu















Sposób przygotowania : 






Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do miseczki odmierzamy mleko + masło = całość rozpuszczamy na kilka sekund w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy lekko przestygnie ( nie może być gorące bo drożdże nie aktywują się i całość nam nie wyrośnie ) dokładamy łyżkę cukru + skruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera z hakiem ( końcówką do wyrabiania ciast ) wsypujemy mąkę + sol + resztę cukru.
Do gotowego zaczynu dodajemy jajka + wanilie = całość dolewamy do misy miksera z mąką.
Wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i elastyczne.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki odmierzamy : krupczatkę + cukier + masło = rękoma zagniatamy aż uzyskamy zadowalającą konsystencje kruszonki. Odstawiamy na bok.
Przygotowujemy sobie jagody - wyciągamy z zamrażalki i zostawiamy np. na talerzu z ręcznikiem papierowym aby troszkę odtajały.
Gdy nasze ciasto podwoi swoja objętość i ładnie już wyrośnie - wykładamy całe na podsypaną mąką stolnice.
Dzielimy na 12 części.
Każda część formujemy w zgrabną bułeczkę.
Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - w pewnych odstępach od siebie.
Ponownie całość przykrywamy ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy do ponownego rośnięcia ale tym razem tylko 20 minut.
W miedzy czasie możemy już rozgrzewać piekarnik do 180 stop. C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę delikatnie ugniatamy na środku tworząc dołek do którego porcjujemy nasze jagody.
Tak postępujemy z każdą drożdżówką.
Na koniec smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem a górę posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość ląduje do pieca na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Po ostudzeniu jeśli chcemy polewamy jeszcze lukrem.
Gotowe.
Mega smaczne i super proste :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

  1. Czy nie opadnie ciasto, kiedy polozyme jagody o nizszej temperaturze niz ciasto (rozmrozone jagody z zamrazalki).?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Nie nic sie nie stanie a nawet lepiej jak sa zamrozone
      Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wypiekow 👩🏻‍🍳😊

      Usuń
  2. Wyglądają pięknie na pewno wypróbuję pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 👩🏻‍🍳☺️ Dziekuje bardzo i rowniez podrawiam - udanych wypiekow

      Usuń
  3. A czy można zrobić z innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie ze mozna. Udanych wypiekow zycze :)

      Usuń
  4. Witam.Właśnie szukałam przepisu na coś z jagodami i tak trafiłam tutaj.Mam jedno pytanie.W opisie występuje kubek,ale brak o jakiej pojemności on jest?250 ml tak jak szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Tak kubek pojemnosc 250ml . Dziekuje za odwiedzenie bloga i zycze udanych wypiekow 👩🏻‍🍳

      Usuń
  5. Dziś robione z borówkami i truskawka wyszło 12sporych bułeczek..pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego 👩🏻‍🍳☺️ pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...