Przejdź do głównej zawartości

Expresowe bułeczki maślane.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Świetny pomysł dla naszych pociech na drugie śniadanie do szkoły lub nawet na pyszne śniadanie w domu z rodzina. Są super maślane i mięciutkie. Nie potrzebują rosną i są bardzo szybkie do zrobienia. Szczególnie dzieci za nimi bardzo przepadają. Są bardzo dobra alternatywa dla pieczywa kupnego.
Zapraszam do spróbowania.








Składniki : 



  • 500 gram quarku naturalnego ( serek homogenizowany )
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 6 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • sok z polowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ok. 800 gram maki ( w ranie zbyt klejącej konsystencji podsypujemy więcej )










Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + wanilia + sok z pomarańczy = wszystko dokładnie mieszamy. 
Dodajemy suche składniki : maka + sol + soda + proszek do pieczenia = mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na sekundę.
W osobnym naczyniu ubijamy nasze białka na sztywna piane. Dodajemy powoli do naszej masy i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.
Ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko klejące. 
Na podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i lekko posypując jeszcze, delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 3 - 4 cm .
Za pomocą dużej okrągłej foremki lub dużej szklanki wykrawamy kolka.
Przekładamy nasze bułeczki na blaszki i do pieca.
Pieczemy ok. 20 minut.
Bułeczki pięknie nam wyrosną i zrumienia się.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.








www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych