Przejdź do głównej zawartości

Expresowe bułeczki maślane.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Świetny pomysł dla naszych pociech na drugie śniadanie do szkoły lub nawet na pyszne śniadanie w domu z rodzina. Są super maślane i mięciutkie. Nie potrzebują rosną i są bardzo szybkie do zrobienia. Szczególnie dzieci za nimi bardzo przepadają. Są bardzo dobra alternatywa dla pieczywa kupnego.
Zapraszam do spróbowania.








Składniki : 



  • 500 gram quarku naturalnego ( serek homogenizowany )
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 6 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • sok z polowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ok. 800 gram maki ( w ranie zbyt klejącej konsystencji podsypujemy więcej )










Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + wanilia + sok z pomarańczy = wszystko dokładnie mieszamy. 
Dodajemy suche składniki : maka + sol + soda + proszek do pieczenia = mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na sekundę.
W osobnym naczyniu ubijamy nasze białka na sztywna piane. Dodajemy powoli do naszej masy i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.
Ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko klejące. 
Na podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i lekko posypując jeszcze, delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 3 - 4 cm .
Za pomocą dużej okrągłej foremki lub dużej szklanki wykrawamy kolka.
Przekładamy nasze bułeczki na blaszki i do pieca.
Pieczemy ok. 20 minut.
Bułeczki pięknie nam wyrosną i zrumienia się.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.








www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...