Przejdź do głównej zawartości

Expresowe bułeczki maślane.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Świetny pomysł dla naszych pociech na drugie śniadanie do szkoły lub nawet na pyszne śniadanie w domu z rodzina. Są super maślane i mięciutkie. Nie potrzebują rosną i są bardzo szybkie do zrobienia. Szczególnie dzieci za nimi bardzo przepadają. Są bardzo dobra alternatywa dla pieczywa kupnego.
Zapraszam do spróbowania.








Składniki : 



  • 500 gram quarku naturalnego ( serek homogenizowany )
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 6 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • sok z polowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ok. 800 gram maki ( w ranie zbyt klejącej konsystencji podsypujemy więcej )










Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + wanilia + sok z pomarańczy = wszystko dokładnie mieszamy. 
Dodajemy suche składniki : maka + sol + soda + proszek do pieczenia = mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na sekundę.
W osobnym naczyniu ubijamy nasze białka na sztywna piane. Dodajemy powoli do naszej masy i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.
Ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko klejące. 
Na podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i lekko posypując jeszcze, delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 3 - 4 cm .
Za pomocą dużej okrągłej foremki lub dużej szklanki wykrawamy kolka.
Przekładamy nasze bułeczki na blaszki i do pieca.
Pieczemy ok. 20 minut.
Bułeczki pięknie nam wyrosną i zrumienia się.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.








www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...