www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzisiejsza moja propozycja to super szybka, chrupiąca przekąska na ciepło do kolacji lub śniadania lub jak wolicie jako samo w sobie danie - coś do pochrupania i przekąszenia. Mozecie równie dobrze przygotować je jako dodatek do sałatek lub jajecznicy czy nawet dla męskiego grona kibiców piłki albo na jakiś babski wieczór :). możliwości wiele.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 gram sera typu ricotta
- garść świeżych listków bazylii
- 1-2 opakowania cienkich plasterków salami typu chorizo ( możecie zastąpić szynka parmeńską )
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- garść oliwek bez pestek czarnych lub zielonych.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Oliwki kroimy w plasterki.
Bazylie drobniej siekamy.
Rozwijamy nasz blat ciasta i rozsmarowujemy na całości nasz serek ricotta.
Posypujemy w miarę równomiernie na całej powierzchni świeżą bazylia + oregano + zioła prowansalskie.
Następnie układamy obok siebie po całości plasterki chorizo. Moga nawet lekko nachodzić na siebie końcówkami.
Całość posypujemy naszymi pokrojonymi oliwkami.
Zaczynając od szerszej strony ciasta zwijamy dość ciasno całość w roladę.
Uformowana rodale - łączeniem ciasta do dołu - kroimy na mniejsze plasterki i układamy je na naszej przygotowanej blaszce.
Smarujemy po całości rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok 20 - 25 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz