Przejdź do głównej zawartości

Przekąski z chorizo i ricotta.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dzisiejsza moja propozycja to super szybka, chrupiąca przekąska na ciepło do kolacji lub śniadania lub jak wolicie jako samo w sobie danie - coś do pochrupania i przekąszenia. Mozecie równie dobrze przygotować je jako dodatek do sałatek lub jajecznicy czy nawet dla męskiego grona kibiców piłki albo na jakiś babski wieczór :). możliwości wiele. 
Zapraszam.







Składniki : 


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 gram sera typu ricotta
  • garść świeżych listków bazylii
  • 1-2 opakowania cienkich plasterków salami typu chorizo ( możecie zastąpić szynka parmeńską )
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • garść oliwek bez pestek czarnych lub zielonych.









Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Oliwki kroimy w plasterki.
Bazylie drobniej siekamy.
Rozwijamy nasz blat ciasta i rozsmarowujemy na całości nasz serek ricotta.
Posypujemy w miarę równomiernie na całej powierzchni świeżą bazylia + oregano + zioła prowansalskie.
Następnie układamy obok siebie po całości plasterki chorizo. Moga nawet lekko nachodzić na siebie końcówkami.
Całość posypujemy naszymi pokrojonymi oliwkami.
Zaczynając od szerszej strony ciasta zwijamy dość ciasno całość w roladę.
Uformowana rodale - łączeniem ciasta do dołu - kroimy na mniejsze plasterki i układamy je na naszej przygotowanej blaszce.
Smarujemy po całości rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ok 20 - 25 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...