Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.





















Witam serdecznie.

Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich.
Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto.
Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory.
Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :).
Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami.
Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :).






Składniki : 

( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika )


  • 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g )
  • 10 łyżek cukru
  • 5 jajek ( żółtka i białka osobno )
  • 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej) 
  • 100 g masła rozpuszczonego 
  • kubek mleka
  • ok. 300 - 400 g borówek świeżych

dodatkowo na kruszonkę :

  • 200 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 lyżki cukru

na gotowo lukier :

  • ok 150 g cukru pudru
  • sok z mandarynek ( po troszku aż będziecie mieli gęstą ale lejącą konsystencje )












Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania sobie blachy i wyłożenia jej papierem do pieczenia, ponieważ ciasto będzie rosło odrazu w niej = odkładamy na bok.

W miseczce rozkruszamy drożdże + 2 łyżki cukru + 3 czubate łyżki mąki = całość zalewamy letnim mlekiem .
Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut aby drożdże rozpoczęły swoją pracę.

W miedzy czasie, do misy miksera wrzucamy : żółtka + 5 łyżek cukru = miksujemy na puszysto - jak kogiel mogiel.

Białka ubijamy osobno z 3 lyżkami cukru i odstawiamy na bok.


Wracamy do ubitych żółtek i dodajemy do nich mąkę + zaczyn z mleka i drożdży = zaczynamy wyrabiać ciasto i dodajemy rozpuszczone masło.
Konsystencja ciasta będzie dość gęsta, prawie jak na ciasto kruche ale ciasto nadal powinno zostać wilgotne, nie suche w dotyku.
W razie zbyt luźnego ciasta, dodajemy troszkę więcej mąki.
Po kilku minutach wyrabiania, ciasto powinno mieć jednolitą i gładką strukturę.

Wyciągamy na blat i delikatnie rozwałkowujemy na wielkość naszej blachy.
Układamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem = zostawiamy do wyrastania na 1 godzinkę.

W miedzy czasie, nasze borówki oprószamy lekko mąką i delikatnie mieszamy = odstawiamy.

Robimy kruszonkę : 
Do miski wsypujemy mąkę + cukier + drobniej pokrojone kawałki masła = całość rękoma rozgniatamy miedzy palcami, tworząc kruszonkę.


Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.


Wyrośnięte ciasto, jeśli potrzeba, dociągamy dokładnie do brzegów blaszki.

Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie ubite wcześniej białko.

Posypujemy po górze nasze borówki.

Na koniec rozkładamy po całości naszą kruszonkę.

Do pieca na 40 minut = do zrumienienia.

Studzimy.

Lekko ciepłe ozdabiamy małymi strużkami lukru.

Gotowe.


Najlepsze jeszcze lekko ciepłe ale oczywiście smakuje na drugi dzień też.
Mój typ = możecie zamrozić na świeżo i potem na sekundę dosłownie do mikrofali i jest jak z pieca :)).

Tylko nie bądźcie zachłanni i podzielcie się z rodziną czy znajomymi :)).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.













Komentarze

  1. Drożdżowe najlepiej smakuje na ciepło, jak jest jeszcze świeże. Do tego warto dorzucić jeszcze fajną kawę, bo samo ciasto to oczywiście za mało. Kawy od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-ESPRESSO-154.html na pewno wam zasmakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Duża blacha, a ciasto tak szybko znika :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien