Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki rybne z dipem koperkowym.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dzisiaj rybka. Ale nie zwyczajna rybka - rybka z puszki :)). Tak , tak, rybka z puszki tez może być dobrym lunchem , obiadem lub przekąską w ciągu dnia. Oczywiście jak najbardziej smakuje tu wędzona rybka typu łosoś lub parzony tuńczyk - bardzo proszę. Ja zaryzykowałam i tym razem użyłam , bardzo dobrego tuńczyka z puszki i wcale nie żałuję bo wyszło pysznie. 
Szybkie danie i bardzo smaczne. Spróbujcie sami. Polecam.






Składniki : 



  • 300 gram tuńczyka ( użyłam parzonego w zalewie własnej z puszki - można zastąpić świeżym parzonym lub podwędzanym łososiem )
  • 1/2 kubka tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cream fresch ( może być tez majonez )
  • 2 świeże szczypiorki
  • garść koperku świeżego
  • skorka i sok z jednej cytryny ( jeśli duza do pół wystarczy )
  • odrobina sosu Worcestershire ( można zastąpić sosem rybnym lub octem balsamicznym )
  • sol i pieprz do smaku


na dip :

  • 2 łyżki cream fresch
  • 3 łyżki dobrego gęstego jogurtu greckiego
  • sok z jednej cytryny
  • garść koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 ogórki korniszony
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • opcjonalnie kilka kropel sosu chilli





Sposób przygotowania :





Naszego tuńczyka przepuszczamy przez sitko starając się pozbyć jak najwięcej zalewy w której pływał.
Wrzucamy kawałki tuńczyka do miski i lekko go widelcem rozdzielamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego : tarta bułkę + jajko + cream fresch + drobno posiekany koperek + drobno posiekany szczypiorek + skorka i sok z cytryny + worcestershire sos + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość najlepiej zostawić na pół godzinki aby smaki się połączyły.
W miedzy czasie przygotowujemy nasz dip.
W miseczce łączymy ze sobą : cream fresch + jogurt grecki + sok z cytryny + drobno posiekany koperek + drobno pokrojone ogórki + odrobina musztardy + odrobina chilli + sol i pieprz do smaku = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Nasza masę rybna formujemy w rekach w klopsiki - wielkość jaka nam odpowiada - i smażymy z obu stron ok 2 minut.
Podajemy z naszym dipem- od razu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...