www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzisiaj rybka. Ale nie zwyczajna rybka - rybka z puszki :)). Tak , tak, rybka z puszki tez może być dobrym lunchem , obiadem lub przekąską w ciągu dnia. Oczywiście jak najbardziej smakuje tu wędzona rybka typu łosoś lub parzony tuńczyk - bardzo proszę. Ja zaryzykowałam i tym razem użyłam , bardzo dobrego tuńczyka z puszki i wcale nie żałuję bo wyszło pysznie.
Szybkie danie i bardzo smaczne. Spróbujcie sami. Polecam.
Składniki :
- 300 gram tuńczyka ( użyłam parzonego w zalewie własnej z puszki - można zastąpić świeżym parzonym lub podwędzanym łososiem )
- 1/2 kubka tartej bułki
- 1 jajko
- 2 łyżki cream fresch ( może być tez majonez )
- 2 świeże szczypiorki
- garść koperku świeżego
- skorka i sok z jednej cytryny ( jeśli duza do pół wystarczy )
- odrobina sosu Worcestershire ( można zastąpić sosem rybnym lub octem balsamicznym )
- sol i pieprz do smaku
- 2 łyżki cream fresch
- 3 łyżki dobrego gęstego jogurtu greckiego
- sok z jednej cytryny
- garść koperku
- sol i pieprz do smaku
- 2 ogórki korniszony
- 1/4 łyżeczki musztardy
- opcjonalnie kilka kropel sosu chilli
Naszego tuńczyka przepuszczamy przez sitko starając się pozbyć jak najwięcej zalewy w której pływał.
Wrzucamy kawałki tuńczyka do miski i lekko go widelcem rozdzielamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego : tarta bułkę + jajko + cream fresch + drobno posiekany koperek + drobno posiekany szczypiorek + skorka i sok z cytryny + worcestershire sos + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość najlepiej zostawić na pół godzinki aby smaki się połączyły.
W miedzy czasie przygotowujemy nasz dip.
W miseczce łączymy ze sobą : cream fresch + jogurt grecki + sok z cytryny + drobno posiekany koperek + drobno pokrojone ogórki + odrobina musztardy + odrobina chilli + sol i pieprz do smaku = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Nasza masę rybna formujemy w rekach w klopsiki - wielkość jaka nam odpowiada - i smażymy z obu stron ok 2 minut.
Podajemy z naszym dipem- od razu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz