Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki rybne z dipem koperkowym.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dzisiaj rybka. Ale nie zwyczajna rybka - rybka z puszki :)). Tak , tak, rybka z puszki tez może być dobrym lunchem , obiadem lub przekąską w ciągu dnia. Oczywiście jak najbardziej smakuje tu wędzona rybka typu łosoś lub parzony tuńczyk - bardzo proszę. Ja zaryzykowałam i tym razem użyłam , bardzo dobrego tuńczyka z puszki i wcale nie żałuję bo wyszło pysznie. 
Szybkie danie i bardzo smaczne. Spróbujcie sami. Polecam.






Składniki : 



  • 300 gram tuńczyka ( użyłam parzonego w zalewie własnej z puszki - można zastąpić świeżym parzonym lub podwędzanym łososiem )
  • 1/2 kubka tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cream fresch ( może być tez majonez )
  • 2 świeże szczypiorki
  • garść koperku świeżego
  • skorka i sok z jednej cytryny ( jeśli duza do pół wystarczy )
  • odrobina sosu Worcestershire ( można zastąpić sosem rybnym lub octem balsamicznym )
  • sol i pieprz do smaku


na dip :

  • 2 łyżki cream fresch
  • 3 łyżki dobrego gęstego jogurtu greckiego
  • sok z jednej cytryny
  • garść koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 ogórki korniszony
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • opcjonalnie kilka kropel sosu chilli





Sposób przygotowania :





Naszego tuńczyka przepuszczamy przez sitko starając się pozbyć jak najwięcej zalewy w której pływał.
Wrzucamy kawałki tuńczyka do miski i lekko go widelcem rozdzielamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego : tarta bułkę + jajko + cream fresch + drobno posiekany koperek + drobno posiekany szczypiorek + skorka i sok z cytryny + worcestershire sos + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość najlepiej zostawić na pół godzinki aby smaki się połączyły.
W miedzy czasie przygotowujemy nasz dip.
W miseczce łączymy ze sobą : cream fresch + jogurt grecki + sok z cytryny + drobno posiekany koperek + drobno pokrojone ogórki + odrobina musztardy + odrobina chilli + sol i pieprz do smaku = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Nasza masę rybna formujemy w rekach w klopsiki - wielkość jaka nam odpowiada - i smażymy z obu stron ok 2 minut.
Podajemy z naszym dipem- od razu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...