Przejdź do głównej zawartości

Soczyste roladki drobiowe.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dziś propozycja na pyszny niedzielny obiad , który nie zabierze Wam dużo czasu w kuchni i pozwoli na niedzielny relaks. Miesko jest bardzo soczyste a za sprawa odrobiny pesto aromatyczne. Mozecie je podać z pieczonymi warzywami lub jakąś domowa surówką - co kto lubi.
Polecam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 500 gram piersi z kurczaka ( cienkie plasterki )
  • musztarda - kilka łyżeczek
  • pesto ziołowo- czosnkowe - kilka łyżeczek ( można domowe lub kupne, polecam mój przepis z poprzednich postów :))
  • ok 2 opakowań cienkich plasterków wędzonego boczku
  • pieprz i sol
  • olej
  • kilka plastrów żółtego sera 







Sposób przygotowania : 



Piersi z kurczaka jeśli są w całości lub grube delikatnie rozbijamy na cienkie duże plastry.
Każdy plaster z jednej strony smarujemy dokładnie ok. 1/4 łyżeczki musztardy + 1/4 łyżeczki pesto. Nakładamy na cala powierzchnie plasterki boczku i całość zawijamy w roladki. Jeśli stwierdzicie ze mogą nie trzymać kształtu podczas pieczenia możecie pomoc sobie wykałaczkami i je pozapinać. 
Wszystkie roladki z góry solimy i pieprzymy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy i dosłownie chwilkę podsmażamy nasze roladki - miejscem łączenia do dołu. Roladki maja dostać lekkiego koloru z góry ale w środku pozostać surowe.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie naczynie do zapiekania.
Kroimy kawałki sera na cieńsze plasterki lub jeśli wolicie możecie zetrzeć ser na wiórki.
Podsmażone roladki przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, układając jeden obok drugiego. Całość przykrywamy naszym przygotowanym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Gotowe.
Proste i smaczne. Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...