Przejdź do głównej zawartości

Soczyste roladki drobiowe.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dziś propozycja na pyszny niedzielny obiad , który nie zabierze Wam dużo czasu w kuchni i pozwoli na niedzielny relaks. Miesko jest bardzo soczyste a za sprawa odrobiny pesto aromatyczne. Mozecie je podać z pieczonymi warzywami lub jakąś domowa surówką - co kto lubi.
Polecam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 500 gram piersi z kurczaka ( cienkie plasterki )
  • musztarda - kilka łyżeczek
  • pesto ziołowo- czosnkowe - kilka łyżeczek ( można domowe lub kupne, polecam mój przepis z poprzednich postów :))
  • ok 2 opakowań cienkich plasterków wędzonego boczku
  • pieprz i sol
  • olej
  • kilka plastrów żółtego sera 







Sposób przygotowania : 



Piersi z kurczaka jeśli są w całości lub grube delikatnie rozbijamy na cienkie duże plastry.
Każdy plaster z jednej strony smarujemy dokładnie ok. 1/4 łyżeczki musztardy + 1/4 łyżeczki pesto. Nakładamy na cala powierzchnie plasterki boczku i całość zawijamy w roladki. Jeśli stwierdzicie ze mogą nie trzymać kształtu podczas pieczenia możecie pomoc sobie wykałaczkami i je pozapinać. 
Wszystkie roladki z góry solimy i pieprzymy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy i dosłownie chwilkę podsmażamy nasze roladki - miejscem łączenia do dołu. Roladki maja dostać lekkiego koloru z góry ale w środku pozostać surowe.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie naczynie do zapiekania.
Kroimy kawałki sera na cieńsze plasterki lub jeśli wolicie możecie zetrzeć ser na wiórki.
Podsmażone roladki przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, układając jeden obok drugiego. Całość przykrywamy naszym przygotowanym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Gotowe.
Proste i smaczne. Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych