Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z marchwi i nutka orzecha.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Skoro pogoda nie sprzyja i robi się coraz zimnej to chyba najlepszy czas na rozgrzewające zupy. W moim domu o tej porze roku są bardzo mile widziane. Naprawdę rozgrzewają, sycą i są pyszne. Warto pokusić się o regionalne warzywa jakie o tej porze roku dostaniemy i przyrządzić z nich pyszne zupy - nasz organizm będzie nam wdzięczny :).
W dzisiejszej mojej wersji jest duzoo słodkiej i zdrowej marchewki ale nie tylko :).
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 



  • 1/2 pora ( lub jeden mały )
  • 2 gałązki selera naciowego
  • korzeń selera ( wielkości dużego jabłka )
  • cebula duza
  • imbir świeży ( 5 cm kawałek )
  • 1 kg marchewki
  • 1 kubek mleczka kokosowego ( można tez koncentratu kokosowego )
  • 1 łyżka pełna masła orzechowego 
  • 2 palki z kurczaka ( dałam 4 do wykorzystania w następnym przepisie :) )
  • sol i pieprz do smaku
  • ok. 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka miodu








Sposób przygotowania : 





Wszystkie warzywa myjemy , obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być idealnie - wszystko będzie zblendowane. Odstawiamy.
Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnego tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy sola i pieprzem z obu stron.
W dużym garnku rozgrzewamy jakąś łyżeczkę masła + łyżkę oleju.
Wrzucamy nasze palki i smażymy z obu stron na złoto. Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
W tym samym garnku po naszych palkach wrzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + kardamon + chilli + miód = mieszamy i podsmażamy lekko. Dorzucamy nasze masło orzechowe = mieszamy. 
Po lekkim zeszkleniu naszych warzyw wrzucamy z powrotem nasze mięso i całość zalewamy woda - do wysokości naszych warzyw.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Nasze ugotowane, mięciutkie mięso wyciągamy z zupy na talerz i jeśli chcemy możemy potem podać jako dodatek do zupy lub możemy wykorzystać do innego przepisu np. pysznej sałatki z kurczakiem ( przepis w kolejnym poście :) ).
Do wywaru dodajemy teraz nasze mleczko kokosowe i całość blendujemy. Gotujemy jeszcze minutkę. Doprawiamy jeśli trzeba według własnego smaku.
Gotowe.
Gorąco polecam i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...