Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z marchwi i nutka orzecha.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Skoro pogoda nie sprzyja i robi się coraz zimnej to chyba najlepszy czas na rozgrzewające zupy. W moim domu o tej porze roku są bardzo mile widziane. Naprawdę rozgrzewają, sycą i są pyszne. Warto pokusić się o regionalne warzywa jakie o tej porze roku dostaniemy i przyrządzić z nich pyszne zupy - nasz organizm będzie nam wdzięczny :).
W dzisiejszej mojej wersji jest duzoo słodkiej i zdrowej marchewki ale nie tylko :).
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 



  • 1/2 pora ( lub jeden mały )
  • 2 gałązki selera naciowego
  • korzeń selera ( wielkości dużego jabłka )
  • cebula duza
  • imbir świeży ( 5 cm kawałek )
  • 1 kg marchewki
  • 1 kubek mleczka kokosowego ( można tez koncentratu kokosowego )
  • 1 łyżka pełna masła orzechowego 
  • 2 palki z kurczaka ( dałam 4 do wykorzystania w następnym przepisie :) )
  • sol i pieprz do smaku
  • ok. 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka miodu








Sposób przygotowania : 





Wszystkie warzywa myjemy , obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być idealnie - wszystko będzie zblendowane. Odstawiamy.
Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnego tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy sola i pieprzem z obu stron.
W dużym garnku rozgrzewamy jakąś łyżeczkę masła + łyżkę oleju.
Wrzucamy nasze palki i smażymy z obu stron na złoto. Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
W tym samym garnku po naszych palkach wrzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + kardamon + chilli + miód = mieszamy i podsmażamy lekko. Dorzucamy nasze masło orzechowe = mieszamy. 
Po lekkim zeszkleniu naszych warzyw wrzucamy z powrotem nasze mięso i całość zalewamy woda - do wysokości naszych warzyw.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Nasze ugotowane, mięciutkie mięso wyciągamy z zupy na talerz i jeśli chcemy możemy potem podać jako dodatek do zupy lub możemy wykorzystać do innego przepisu np. pysznej sałatki z kurczakiem ( przepis w kolejnym poście :) ).
Do wywaru dodajemy teraz nasze mleczko kokosowe i całość blendujemy. Gotujemy jeszcze minutkę. Doprawiamy jeśli trzeba według własnego smaku.
Gotowe.
Gorąco polecam i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...