www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Skoro pogoda nie sprzyja i robi się coraz zimnej to chyba najlepszy czas na rozgrzewające zupy. W moim domu o tej porze roku są bardzo mile widziane. Naprawdę rozgrzewają, sycą i są pyszne. Warto pokusić się o regionalne warzywa jakie o tej porze roku dostaniemy i przyrządzić z nich pyszne zupy - nasz organizm będzie nam wdzięczny :).
W dzisiejszej mojej wersji jest duzoo słodkiej i zdrowej marchewki ale nie tylko :).
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1/2 pora ( lub jeden mały )
- 2 gałązki selera naciowego
- korzeń selera ( wielkości dużego jabłka )
- cebula duza
- imbir świeży ( 5 cm kawałek )
- 1 kg marchewki
- 1 kubek mleczka kokosowego ( można tez koncentratu kokosowego )
- 1 łyżka pełna masła orzechowego
- 2 palki z kurczaka ( dałam 4 do wykorzystania w następnym przepisie :) )
- sol i pieprz do smaku
- ok. 1 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania :
Wszystkie warzywa myjemy , obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być idealnie - wszystko będzie zblendowane. Odstawiamy.
Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnego tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy sola i pieprzem z obu stron.
W dużym garnku rozgrzewamy jakąś łyżeczkę masła + łyżkę oleju.
Wrzucamy nasze palki i smażymy z obu stron na złoto. Wyciągamy i odstawiamy na chwilkę.
W tym samym garnku po naszych palkach wrzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + kardamon + chilli + miód = mieszamy i podsmażamy lekko. Dorzucamy nasze masło orzechowe = mieszamy.
Po lekkim zeszkleniu naszych warzyw wrzucamy z powrotem nasze mięso i całość zalewamy woda - do wysokości naszych warzyw.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Nasze ugotowane, mięciutkie mięso wyciągamy z zupy na talerz i jeśli chcemy możemy potem podać jako dodatek do zupy lub możemy wykorzystać do innego przepisu np. pysznej sałatki z kurczakiem ( przepis w kolejnym poście :) ).
Do wywaru dodajemy teraz nasze mleczko kokosowe i całość blendujemy. Gotujemy jeszcze minutkę. Doprawiamy jeśli trzeba według własnego smaku.
Gotowe.
Gorąco polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz