Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w mandarynkach.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Wczoraj pisałam przy okazji zupy - kremu z marchwi, ze dodałam do zupy extra trochę więcej mięsa z kurczaka. Właśnie po to, aby dziś zaproponować Wam pyszna sałatkę z wykorzystaniem tego mięsa. Dobrze jest czasem ugotować lub upiec czegoś więcej aby z reszty tzn. Leftovers, przyrządzić coś pysznego. Osobiście bardzo lubię gdy zostaje mi trochę mięsa, zawsze można zrobić pyszne sałatki lub kanapki z nim.Pyszne burgery lub ulubione mojego męża Quesadillas - po prostu pycha. Możliwości wiele. Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 

  • 2 palki ugotowane z zupy lub wywaru
  • opakowanie salaty mix
  • 1 mała sałata rzymska lub garść ruccoli
  • 3 łyżki sezamu
  • 5 mandarynek
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • sol i pieprz
  • pęczek szczypiorku









Sposób przygotowania : 





Części  ugotowanego kurczaka obieramy na w miarę większe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy części kurczaka. Dodajemy sol + pieprz + przyprawę 5 smaków. Pod koniec przyprószamy naszym sezamem i dodajemy sok z polowy pomarańczy.
W miedzy czasie do miski wrzucamy nasze umyte i osuszone salaty.Dodajemy sol + pierz i mieszamy . 
W malej miseczce mieszamy nasz dressing : musztardę + sok z polowy pomarańczy + oliwa z oliwek + sol i pieprz = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Na przygotowana patere w której będziemy serwować lub od razu mniejsze porcje na talerzykach układamy przygotowana sałatę + pokrojona w cienkie plasterki paprykę + szczypiorek + kawałki najlepiej wyfiletowanych mandarynek. Na koniec układamy naszego kurczaka i polewamy lekko dressingiem. Jeśli nie podajemy od razu to polewamy dressing dopiero na koniec najlepiej przed samym podaniem.
Gotowe.
Proste, szybkie i zdrowe.
Pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...