Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna gorąca czekolada - najlepsza :)





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na kubek przepysznej , gorącej czekolady - a może i nawet dwa :))
Skoro mamy już pierwsze wypieki za sobą a za oknem wieje chłodem to taki kubek gorącej czekolady w domowym zaciszu na pewno się sprawdzi.
A może przygotujecie większą ilość i sprezentujecie komuś w te Święta .
Naprawdę warto  - zapraszam.









Składniki :



  • 1/4 kubka cukru waniliowego
  • 2/3 kubka słodkiego kakao
  • 1/3 kubka prawdziwego kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kawy espresso
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej -maczka kartoflana -( u mnie  Speisestärke )
  • 170 g czekolady mlecznej ( dobrej jakości )
  • 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii










Sposób przygotowania : 



Najlepiej wszystkie składniki tj : kakao słodkie + kakao prawdziwe + cukier puder + mączkę ziemniaczana + kawę espresso  + cynamon  + cukier waniliowy = przesiać przez sitko do miski.
Dołożyć do tego zmielona wanilie + czekoladę którą wcześniej zetrzecie drobno na tarce lub zmiksujecie w food procesorze = mieszamy całość dokładnie.
Tak przygotowana mieszankę gorącej czekolady możecie przesypać do szczelnego słoiczka i sięgać zawsze gdy będziecie mieli ochotę.
Wystarczy tylko zagrzać kubek gorącego mleka i wsypać ok 2-3 łyżek takiej mieszanki i gotowe. Wasza gorąca czekolada.
A jeśli spodziewacie się w te Święta gości to kolejny super prezent :)
Dla dorosłych proponuje dodać odrobinę rumu ;)
Smacznego.
Gotowe.
Pozdrawiam gorąco i polecam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com


    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Drożdżówki z jagodami.

    www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

    Prosty deser waniliowy z borówkami.

    Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

    Börek - zawijany ślimak mięsny.

    www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...