www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis mała odskocznia od słodkości i wypieków Świątecznych.
W końcu pieczenie pieczeniem ale coś dobrego jeść trzeba :).
Mam dla Was propozycje na szybki obiad i bardzo aromatyczny. Mozna by powiedzieć ze danie typu włoskie.
Ponieważ zostało mi opakowanie makaronu typu cannelloni postanowiłam to wykorzystać i skombinować z tego pyszny i szybki obiadek.
Jeżeli lubicie kuchnie włoską i lubicie dania typu lazanie to zapraszam do zrobienia tej - dzisiejszej mojej wersji.
Spróbujcie sami.
Składniki :
- ok. 10 szt. makaronu typu cannelloni - duże rurki ( tutaj możecie dopasować ilość do waszych foremek i tego co macie w opakowaniu )
- 400 g mięsa mielonego ( mieszane )
- 200 g startego sera żółtego
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów z bazylia + 1/2 tej puszki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do miski wrzucamy : mielone + cebule drobno pokrojone + bazylie + odrobina startego sera + jajko + sol + pieprz + zioła prowansalskie = mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na chwilkę.
W mniejszym garnuszku wrzucamy puszkę pomidorów + 1/2 puszki wody + odrobinę startego żółtego sera + oregano + cukier + czosnek = całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę - ok. 2 minutki.
Teraz pozostaje nam wszystko ładni połączyć w całość.
Kazdy makaron wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym - można łyżeczką ale najlepiej po prostu rękoma powkładać odrobinę farszu.
Tak przygotowane - wypełnione cannoli układamy obok siebie w naczyniu w którym będziemy zapiekać całość.
Gdy wypełnimy już całość naczynia naszymi faszerowanymi cannoli polewamy przygotowanym sosem i posypujemy reszta startego sera.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 40 - 45 minut.
Gotowe.
Szybkie i proste danie a do tego bardzo sycące i aromatyczne :)
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz