Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane cannelloni z mięsem.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dzis mała odskocznia od słodkości i wypieków Świątecznych.
W końcu  pieczenie pieczeniem ale coś dobrego jeść trzeba :).
Mam dla Was propozycje na szybki obiad i bardzo aromatyczny. Mozna by powiedzieć ze danie typu włoskie.
Ponieważ zostało mi opakowanie makaronu typu cannelloni postanowiłam to wykorzystać i skombinować z tego pyszny i szybki obiadek.
Jeżeli lubicie kuchnie włoską i lubicie dania typu lazanie to zapraszam do zrobienia tej - dzisiejszej mojej wersji.
Spróbujcie sami.







Składniki : 




  • ok. 10 szt. makaronu typu cannelloni - duże rurki ( tutaj możecie dopasować ilość do waszych foremek i tego co macie w opakowaniu )
  • 400 g mięsa mielonego ( mieszane )
  • 200 g startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów z bazylia + 1/2 tej puszki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano









Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do miski wrzucamy : mielone + cebule drobno pokrojone + bazylie + odrobina startego sera + jajko + sol + pieprz + zioła prowansalskie = mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na chwilkę.
W mniejszym garnuszku wrzucamy puszkę pomidorów + 1/2 puszki wody + odrobinę startego żółtego sera + oregano + cukier + czosnek = całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę - ok. 2 minutki.
Teraz pozostaje nam wszystko ładni połączyć w całość.
Kazdy makaron wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym - można łyżeczką ale najlepiej po prostu rękoma powkładać odrobinę farszu.
Tak przygotowane - wypełnione cannoli układamy obok siebie w naczyniu w którym będziemy zapiekać całość.
Gdy wypełnimy już całość naczynia naszymi faszerowanymi cannoli polewamy przygotowanym sosem i posypujemy reszta startego sera.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 40 - 45 minut.
Gotowe.
Szybkie i proste danie a do tego bardzo sycące i aromatyczne :)
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych