Przejdź do głównej zawartości

Najlepszy domowy chleb na wyhodowanym zakwasie.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy aby podać Wam przepis na mój chleb na zakwasie.
Bo przecież nie ma nic lepszego od domowego pieczywa.
U mnie to już w zasadzie tradycja ze w Wigilie serwuje domowy chleb.
Przepis podaje już teraz bo o ile samo robienie tego chleba nie wymaga wielkiej pracy to sam zakwas potrzebuje ok. tygodnia na wyhodowanie.
Dla tych co boja się piec chleby , podchodzą do tego tematu sceptycznie i myślą ze tu trzeba jakiś maszyn do chleba itd zapewniam - chleb to bardzo prosta rzecz a jego wypiekaniem zajmowały się już nasze babcie i prababcie a do tego miały tylko miskę + make + ręce :).
Mam nadzieje ze i Was skusze to tego pysznego wypieku i także u Was zagości on na Wigilijnym stole.
Zapraszam serdecznie.












Składniki:


  • 450 g wyhodowanego zakwasu ( niżej podaje mój sposób na wyhodowanie domowym sposobem ale oczywiście dla wyjaśnienia - można użyć kupnego )
  • 800 g maki chlebowej ( u mnie typ 812 - możecie zastąpić dowolna, dobra maka chlebowa )
  • ok. 750 ml letniej wody ( podczas wyrabiania czasem potrzebne jest mniej )
  •  1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mix ziaren ( tutaj dowolności - u mnie siemię lniane + mak + słonecznik - możecie kompletnie pominąć , możecie użyć jakie wolicie )
  • 3/4 kubka płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich ( nie musicie dodawać jeśli nie chcecie )










Sposób przygotowania:


Zacznę od tego ze w tym chlebie możecie użyć Waszych dowolnych, ulubionych dodatków typu suszona cebula , czosnek , zioła , suszone pomidory. oliwki czy jakiekolwiek ziarna. Mozna tez kompletnie pominąć dodatki i zrobić czysta wersje - tutaj decyzja należy do Was.
 Zaczynają przedstawie mój harmonogram robienia zakwasu, który śmiało możecie użyć aby wyhodować super zakwas i nie będzie wymagał żadnej w zasadzie pracy.
Hodowla zakwasu :

  •  Dzień 1 wyparzam sobie duży słoik. Wsypuje do niego 3 czubate łyżki maki ( można użyć maki mieszanej , chlebowej, żytniej - takiej która nadaje się do chleba - odradzam zwykłą pszenna ). Dolewam kilka łyżek letniej wody i dobrze mieszam tak aby powstała bardzo gęsta masa. Przykrywam lekko i odstawiam w cieple miejsce. U mnie często wyłączona mikrofalówka lub piekarnik gdzie zakwas ma spokój :).

  •  Dzień 2  rano dokładamy do naszego słoika 2 czubate łyżki maki + odrobinę letniej wody = całość mieszam i dalej odstawiam. Na tym etapie nie będzie nic widać po zakwasie ale pomału zacznie się zmieniać, będzie rósł i zacznie lekko pachnieć drożdżami.
    Wieczorem tego samego dnia całość tylko dokładnie mieszamy.

  •   Dzień 3 , Dzień 4 i Dzień 5 to powtarzanie tych samych czynności czyli rano dokarmiany nasz zakwas 2 łyżkami maki + odrobinę letnie wody tak aby było geste ciasto a wieczorem całość tylko mieszamy.

  • Dzień 6, nasz zakwas zaczął już ładnie pracować i zapach drożdży powinien być intensywny. Czasem się zdarza ze zakwas odrobinę wypłynie ze słoika. Ostatni raz dokarmiany 2 łyżkami maki + woda i odstawiamy w cieple na 12 godzin.

  • Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy i śmiało możemy go użyć do przygotowania naszego chleba a jeśli udało Wam się wyhodować go więcej niż potrzeba w przepisie to super bo resztę zakwasu odstawiamy do lodówki i za jakiś czas znowu dokarmiając robicie z niego nowy świeży zakwas.




    Z tak wyhodowanym pięknie zakwasem zabieramy się za pieczenia chleba :)).
    Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( można ręcznie ) odmierzamy 450 g naszego zakwasu + make + sol + cukier + ziarna + płatki owsiane + zioła i dodatki które chcecie = zaczynamy wszystko powoli wyrabiać dolewając pomału wodę - czasem ciasto nie potrzebuje całej wody - musi być miękkie, elastyczne ale nie za rzadkie.
    Wyrabiamy dobre 5 minut nawet 7.
    Po tym czasie zostawiamy tak jak jest nasze ciasto aby odpoczęło pod przykryciem na ok 20 - 30 minut.
    Po czym ponownie wyrabiamy ok. 5 minut na elastyczne i gładkie.
    Przygotowujemy sobie 2 blaszki najlepiej typu keksówki. Smarujemy je smalcem ( daje lepsza skórkę ) i oprószamy delikatnie tarta bułką. Jeżeli nie chcecie oczywiście możecie foremki obłożyć papierem do pieczenia.
    Do tak przygotowanych foremek przekładamy nasze ciasto i lekko zwilżoną łyżką wyrównujemy gore.
    Teraz najlepiej nagrzać piekarnik do 50 stop. C  i do wyłączonego włożyć nasze blaszki z ciastem do wyrastania - ale możecie także przykryć folia delikatnie i jeśli macie ciepłą kuchnie zostawić na stole - pamiętajmy tylko ze chleb nie lubi przeciągów :)
    Zostawiamy nasze chlebki na 2 - 3 godziny a w zasadzie tak długo aż będą wypełniać cala nasza formę do góry - w tym czasie możecie poddać się innym przyjemnościom :)
    Gdy nasze chlebki już pięknie wyrosną układamy je na blaszce do pieczenia.
    Dodatkowo można posypać ziarnami.
    Piekarnik nastawiamy na 250 stop. C.
    Kiedy piekarnik będzie już gotowy porządnie spryskujemy woda chlebki + blaszkę i cały piekarnik i szybko wkładamy nasze foremki.
    Po włożeniu natychmiast zmniejszamy temperaturę do 200 stop. C.
    Pieczemy najlepiej metoda grzanie góra - dol ( bez termoobiegu ) ok. 50 - 55 minut. 
  • Chlebki będą zrumienione i przy pukaniu będą wydawać głuchy , tępy dźwięk.
    Upieczone zostawiamy jeszcze jakieś 3-5 minut w zamkniętym piekarniku.
    Po tym czasie nasze chlebki wyskoczą pięknie z foremek. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
  •  Jeśli dacie rade wytrzymać bo zapach będzie nieziemski a u mnie nie powstrzymałam nikogo przed skrojeniem jeszcze lekko ciepłego :)).
    Gotowe.
      Polecam i pozdrawiam jak zawsze serdecznie.







    www.swiatmojejk.blogspot.com












    www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...