www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dla Was dziś propozycje pysznego Rillettes - pasztetu z łopatki.
Jest niesamowicie mięciutki i aromatyczny a to za sprawa dłuższego i delikatnego gotowania w przyprawach i białym winie.
Taki pasztet doskonale pasuje do pieczywa i super zastępuje te wszystkie mięso - zastępcze produkty kupne.
Warto sobie przygotować taki pasztet i część zamrozić na czas Świat gdzie gościom możecie go super zaserwować z konfitura z cebuli lub żurawiny albo tak po prostu z konserwowym - kiszonym ogórkiem.
Jest naprawdę smaczny i nie wymaga dużo pracy.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 800 g łopatki
- 200 g wędzonego boczku ( u mnie chudy )
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 5 liści laurowych
- 5 goździków
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki soli ( u mnie sol himalajska - jeśli zastąpicie zwykłą to dajemy tylko 1 łyżeczkę )
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania :
Do tego typu potraw warto użyć dużego garnka żeliwnego lub typu brytfanka.
Mięso - łopatkę + boczek = drobno kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka.
Dokładamy do tego : smalec + cala cebule + cale ząbki czosnku + liście laurowe + goździki + jałowiec + pieprz + sol + gałka muszkatołowa + cukier.
Zalewamy całość winem + bulionem + octem = powinno przykryć nam ładnie mięso.
Całość na wolnym ogniu zagotowujemy.
Gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec płyny ładnie nam się zredukują.
Gdy mięso będzie już samo się rozpadać znaczy ze jest gotowe.
Wyciągamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy je do food procesora.
Pozostałe płyny przepuszczamy przez sitko pozbawiając niepotrzebnych już przypraw.
Nasze kawałki mięsa miksujemy dolewając resztę naszych przecedzonych płynów.
Przygotowujemy sobie np. keksówkę wyłożoną folia aluminiowa lub inne dowolne naczynie.
Przekładamy masę - delikatnie ugniatamy i wyrównujemy.
Przykrywamy szczelnie i zostawiamy najlepiej na cala noc do lodówki.
Nasz pasztet gdy się dobrze schodzi będzie lepiej się kroił.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz