Przejdź do głównej zawartości

Super pasztet do pieczywa.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Mam dla Was dziś propozycje pysznego Rillettes - pasztetu z łopatki.
Jest niesamowicie mięciutki i aromatyczny a to za sprawa dłuższego i delikatnego gotowania w przyprawach i białym winie.
Taki pasztet doskonale pasuje do pieczywa i super zastępuje te wszystkie mięso - zastępcze produkty kupne.
Warto sobie przygotować taki pasztet i część zamrozić na czas Świat gdzie gościom  możecie go super zaserwować z konfitura z cebuli lub żurawiny albo tak po prostu z konserwowym - kiszonym ogórkiem.
Jest naprawdę smaczny i nie wymaga dużo pracy.
Zapraszam serdecznie.








Składniki : 



  •  800 g łopatki
  • 200 g wędzonego boczku ( u mnie chudy )
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina 
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 liści laurowych
  • 5 goździków
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli ( u mnie sol himalajska - jeśli zastąpicie zwykłą to dajemy tylko 1 łyżeczkę )
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru









Sposób przygotowania : 



Do tego typu potraw warto użyć dużego garnka żeliwnego lub typu brytfanka.
Mięso - łopatkę + boczek = drobno kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka.
Dokładamy do tego : smalec + cala cebule + cale ząbki czosnku + liście laurowe + goździki + jałowiec + pieprz + sol  + gałka muszkatołowa + cukier.
Zalewamy całość winem + bulionem + octem = powinno przykryć nam ładnie mięso.
Całość na wolnym ogniu zagotowujemy.
Gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec płyny ładnie nam się zredukują.
Gdy mięso będzie już samo się rozpadać znaczy ze jest gotowe.
Wyciągamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy je do food procesora.
Pozostałe płyny przepuszczamy przez sitko pozbawiając niepotrzebnych już przypraw.
Nasze kawałki mięsa miksujemy dolewając resztę naszych przecedzonych płynów.
Przygotowujemy sobie np. keksówkę wyłożoną folia aluminiowa lub inne dowolne naczynie.
Przekładamy masę - delikatnie ugniatamy i wyrównujemy.
Przykrywamy szczelnie i zostawiamy najlepiej na cala noc do lodówki.
Nasz pasztet gdy się  dobrze schodzi  będzie lepiej się kroił.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...