Przejdź do głównej zawartości

Super pasztet do pieczywa.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Mam dla Was dziś propozycje pysznego Rillettes - pasztetu z łopatki.
Jest niesamowicie mięciutki i aromatyczny a to za sprawa dłuższego i delikatnego gotowania w przyprawach i białym winie.
Taki pasztet doskonale pasuje do pieczywa i super zastępuje te wszystkie mięso - zastępcze produkty kupne.
Warto sobie przygotować taki pasztet i część zamrozić na czas Świat gdzie gościom  możecie go super zaserwować z konfitura z cebuli lub żurawiny albo tak po prostu z konserwowym - kiszonym ogórkiem.
Jest naprawdę smaczny i nie wymaga dużo pracy.
Zapraszam serdecznie.








Składniki : 



  •  800 g łopatki
  • 200 g wędzonego boczku ( u mnie chudy )
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina 
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 liści laurowych
  • 5 goździków
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli ( u mnie sol himalajska - jeśli zastąpicie zwykłą to dajemy tylko 1 łyżeczkę )
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru









Sposób przygotowania : 



Do tego typu potraw warto użyć dużego garnka żeliwnego lub typu brytfanka.
Mięso - łopatkę + boczek = drobno kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka.
Dokładamy do tego : smalec + cala cebule + cale ząbki czosnku + liście laurowe + goździki + jałowiec + pieprz + sol  + gałka muszkatołowa + cukier.
Zalewamy całość winem + bulionem + octem = powinno przykryć nam ładnie mięso.
Całość na wolnym ogniu zagotowujemy.
Gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec płyny ładnie nam się zredukują.
Gdy mięso będzie już samo się rozpadać znaczy ze jest gotowe.
Wyciągamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy je do food procesora.
Pozostałe płyny przepuszczamy przez sitko pozbawiając niepotrzebnych już przypraw.
Nasze kawałki mięsa miksujemy dolewając resztę naszych przecedzonych płynów.
Przygotowujemy sobie np. keksówkę wyłożoną folia aluminiowa lub inne dowolne naczynie.
Przekładamy masę - delikatnie ugniatamy i wyrównujemy.
Przykrywamy szczelnie i zostawiamy najlepiej na cala noc do lodówki.
Nasz pasztet gdy się  dobrze schodzi  będzie lepiej się kroił.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych