Przejdź do głównej zawartości

Stollen - świąteczna strucla przepełniona bakaliami.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
To już ostatni dzwonek na przygotowanie tego ciasta.
Jak nakazuje tradycja nalezy je zrobić tydzień wcześniej aby na Wigilie bylo juz super dobre.
Stollen to nic innego jak strucla - keksa przepełniona bardzo dużą ilością bakali i przyprószona grubo puszystym jak śnieg cukrem pudrem.
Kupne Stolleny znane są także pod nazwami: Weihnachtsstollen lub Christstollen i można spotkać je  z różnymi dodatkami typu suszone owoce , kandyzowane owoce czy nawet  z marcepanem.
To ciasto podobno ma swoje początki aż w XIV wieku i pochodzi z Niemiec a dokładnie z Drezna.
Tam do dziś dnia odbywają się jarmarki ( Striezelmarkt) przedświąteczne na których jest pieczone specjalnie to właśnie ciasto i sprzedawane a pieniążki ze sprzedaży przeznaczane są na cele charytatywne.
Niektóre źródła podają także ze ten właśnie oficjalny ( według starej receptury ) Stollen jest produkowany przez zaledwie 150 piekarzy.
Dzis można go kupić w różnych zakątkach świata i w różnych odmianach niemniej jednak bardzo gorąco zachęcam do upieczenia swojej domowej wersji bo domowe zawsze pozostanie najlepsze :))
Zapraszam po przepis :).







Składniki : 


 na ciasto : 


  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 1/4 kubka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 kubka mleka  - letniego
  • 1/4 kubka letniej wody
  • 1 olejek migdałowy
  • szczypta  soli
  • 1 jajko
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 4 kubki maki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki creme fraiche
  • dodatkowo 60 g rozpuszczonego masła do posmarowania





na farsz : 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek rodzynek moczonych wcześniej w rumie 
  • 100 g kandyzowanej skorki z cytryny
  • 100 g kandyzowanej sorki z pomarańczy
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 1/2 kubka suszonej żurawiny
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru

  •  dodatkowo cukier puder po posypania







Sposób przygotowania : 



Z tych proporcji wyjdą Wam spokojnie dwa większe Stolleny.
Zanim zaczniemy dobrze jest przygotować sobie parę godzin wcześniej albo nawet dzień wcześniej rodzinki i zamoczyć je w rumie ale jeśli nie chcecie możecie ten etap pominąć.
Wszystkie orzechy : laskowe + włoskie + migdały prażymy na suchej patelni i kroimy na troszkę mniejsze cząstki.
Gdy mamy to wszystko przygotowane zabieramy się do przygotowania ciasta.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + wsypujemy drożdże + odrobina cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W tym czasie w dużej misce możemy połączyć nasze bakalie - wrzucamy : cynamon + przyprawę do piernika + rodzinki odsączone lekko + kandyzowana cytrynę  + kandyzowana pomarańcz + orzechy włoskie + orzechy laskowe + migdały + żurawinę + brązowy cukier + jedna pomarańcz - skorka i sok = wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę na bok.
Do dużej misy miksera wrzucamy : mleko + masło + jajko + olejek migdałowy + cukier + cukier waniliowy = mieszamy całość.
Dokładamy wyrośnięty już zaczyn drożdżowy + make + sol + creme fraiche + cynamon = mieszamy  na jednolita masę.
Pod koniec wyrabiania dorzucamy przygotowane bakalie i całość mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia.
Ciasto przekładamy do dużej miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto na blat i dzielimy na dwie polowy.
Przygotowujemy sobie blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Części ciasta formujemy w zgrabne podłużne bochenki i układamy na blaszce.
Smarujemy z wierzchu polowa roztopionego masła ( resztę zostawiamy do posmarowania na gotowo ).
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewa nasze ciasto sobie spokojnie drugi raz rośnie .
Po tym czasie wkładamy nasze ciasto do nagrzanego pieca i pieczemy 35 - 45 minut.
Zaraz po wyjęciu smarujemy ponownie rozpuszczonym masłem i od razu mocno przyprószamy cukrem pudrem.
Gotowe.
Po całkowitym wystygnięciu już tylko pozostaje się powstrzymać od natychmiastowego zjedzenia :) i przechować szczelnie do czasu Świat.
Smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...