www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
To już ostatni dzwonek na przygotowanie tego ciasta.
Jak nakazuje tradycja nalezy je zrobić tydzień wcześniej aby na Wigilie bylo juz super dobre.
Stollen to nic innego jak strucla - keksa przepełniona bardzo dużą ilością bakali i przyprószona grubo puszystym jak śnieg cukrem pudrem.
Kupne Stolleny znane są także pod nazwami: Weihnachtsstollen lub Christstollen i można spotkać je z różnymi dodatkami typu suszone owoce , kandyzowane owoce czy nawet z marcepanem.
To ciasto podobno ma swoje początki aż w XIV wieku i pochodzi z Niemiec a dokładnie z Drezna.
Tam do dziś dnia odbywają się jarmarki ( Striezelmarkt) przedświąteczne na których jest pieczone specjalnie to właśnie ciasto i sprzedawane a pieniążki ze sprzedaży przeznaczane są na cele charytatywne.
Niektóre źródła podają także ze ten właśnie oficjalny ( według starej receptury ) Stollen jest produkowany przez zaledwie 150 piekarzy.
Dzis można go kupić w różnych zakątkach świata i w różnych odmianach niemniej jednak bardzo gorąco zachęcam do upieczenia swojej domowej wersji bo domowe zawsze pozostanie najlepsze :))
Zapraszam po przepis :).
Składniki :
na ciasto :
- 2 opakowania drożdży suchych
- 1/4 kubka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 kubka mleka - letniego
- 1/4 kubka letniej wody
- 1 olejek migdałowy
- szczypta soli
- 1 jajko
- 60 g rozpuszczonego masła
- 4 kubki maki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki creme fraiche
- dodatkowo 60 g rozpuszczonego masła do posmarowania
na farsz :
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 kubek rodzynek moczonych wcześniej w rumie
- 100 g kandyzowanej skorki z cytryny
- 100 g kandyzowanej sorki z pomarańczy
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 1/2 kubka suszonej żurawiny
- skorka i sok z pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
- dodatkowo cukier puder po posypania
Sposób przygotowania :
Z tych proporcji wyjdą Wam spokojnie dwa większe Stolleny.
Zanim zaczniemy dobrze jest przygotować sobie parę godzin wcześniej albo nawet dzień wcześniej rodzinki i zamoczyć je w rumie ale jeśli nie chcecie możecie ten etap pominąć.
Wszystkie orzechy : laskowe + włoskie + migdały prażymy na suchej patelni i kroimy na troszkę mniejsze cząstki.
Gdy mamy to wszystko przygotowane zabieramy się do przygotowania ciasta.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + wsypujemy drożdże + odrobina cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W tym czasie w dużej misce możemy połączyć nasze bakalie - wrzucamy : cynamon + przyprawę do piernika + rodzinki odsączone lekko + kandyzowana cytrynę + kandyzowana pomarańcz + orzechy włoskie + orzechy laskowe + migdały + żurawinę + brązowy cukier + jedna pomarańcz - skorka i sok = wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę na bok.
Do dużej misy miksera wrzucamy : mleko + masło + jajko + olejek migdałowy + cukier + cukier waniliowy = mieszamy całość.
Dokładamy wyrośnięty już zaczyn drożdżowy + make + sol + creme fraiche + cynamon = mieszamy na jednolita masę.
Pod koniec wyrabiania dorzucamy przygotowane bakalie i całość mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia.
Ciasto przekładamy do dużej miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto na blat i dzielimy na dwie polowy.
Przygotowujemy sobie blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Części ciasta formujemy w zgrabne podłużne bochenki i układamy na blaszce.
Smarujemy z wierzchu polowa roztopionego masła ( resztę zostawiamy do posmarowania na gotowo ).
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewa nasze ciasto sobie spokojnie drugi raz rośnie .
Po tym czasie wkładamy nasze ciasto do nagrzanego pieca i pieczemy 35 - 45 minut.
Zaraz po wyjęciu smarujemy ponownie rozpuszczonym masłem i od razu mocno przyprószamy cukrem pudrem.
Gotowe.
Po całkowitym wystygnięciu już tylko pozostaje się powstrzymać od natychmiastowego zjedzenia :) i przechować szczelnie do czasu Świat.
Smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz