www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis ostatni przepis przedświąteczny ale za to naprawdę fajny i warty uwagi.
Jeśli wybieracie się gdzieś w Święta i nie macie jeszcze prezentu to radze zrobić te jadalne prezenty i podarować.
Są naprawdę super w smaku i szybko podbijają serca zjadaczy :).
Pomysł u mnie na zrobienie ich wpadł mi do głowy właściwie z myślą o jednej osobie w mojej rodzince która przepada za domino.
Postanowiłam poszperać trochę w Google i przeczytać co wchodzi w skład oryginalnych - kupnych.
Szybko w głowie ułożyłam plan działania i już :).
Wyszły super pyszne i prezent mam już przygotowany.
Zachęcam Was do nich serdecznie - nie będziecie żałować.
A jeśli chcecie możecie je przygotować nawet na małe party czy na nadchodzącego sylwestra.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 250 g miękkiego masła
- kubek brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 g maczki ziemniaczanej
- 300 g maki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 olejku migdałowego lub rumowego
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 70 g zmiksowanych migdałów
- skorka z pomarańczy
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo :
- 370 g gęstego musu z owoców lub konfitura ( u mnie konfitura wiśniowa )
- 500 g masy marcepanowej
- ok. 1/2 kubka cukru pudru
- 1/2 olejku migdałowego lub rumowego
- 400 g kuwertury
- łyżka tłuszczu roślinnego
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : miód + olejek + mączkę ziemniaczana + make pszenna + sol + proszek do pieczenia + zmiksowane migdały + skorka z pomarańczy + mleko + przyprawa do piernika = wszystko razem mieszamy na gęstą masę.
Powinna być gęsta i klejąca.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszkę ( u mnie 30 / 40 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Mozna tylko dno.
Ciasto przekładamy do formy i zwilżoną łyżką w wodzie staramy się ładnie całość wyrównać.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Studzimy całkowicie.
Konfiturę lekko podgrzewamy. Możemy w mikrofali lub garnuszku - należy tylko pamiętać aby nie przesadzić. Chodzi tylko o to aby konfitura łatwiej się rozsmarowywała po cieście a nie była gorąca.
Tutaj jeśli chcemy możemy dodać odrobinę rumu dla fajnego smaku .
Nasza konfiturę rozsmarowujemy na ostudzone ciasto. Odkładamy na sekundę.
Na blacie wysypujemy cukier puder i układamy na nim nasz marcepan.
Całość ugniatamy na gładką masę i rozwałkowujemy do wymiarów naszego ciasta.
Delikatnie przekładamy na ciasto z konfitura.
Całość wstawiamy do lodówki na parę minut aby stwardniało i schłodziło się.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kuwerturę.
W misce na parze rozpuszczamy nasza kuwerturę + tłuszcz roślinny = całość mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania świecącej , gęstej polewy.
Zdejmujemy z ognia.
Ponieważ teraz troszkę prac ręcznych przed Wami :) dobrze jest zostawić kuwerturę w tej cieplej wodzie aby szybko nie stwardniała i trzymała swoja temperaturę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy w mala kosteczkę np. 2 cm / 2 cm.
Kazdy kawałeczek najlepiej położyć sobie na widelcu i łyżką polewać po całości nasza kuwertura.
Nadmiar polewy strzepujemy.
Gotowe kosteczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Gotowe.
Wasze domowe, super pyszne praliny - domino :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz