Przejdź do głównej zawartości

Domino - prezenty jadalne.







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dzis ostatni przepis przedświąteczny ale za to naprawdę fajny i warty uwagi.
Jeśli wybieracie się gdzieś w Święta i nie macie jeszcze prezentu to radze zrobić te jadalne prezenty i podarować.
Są naprawdę super w smaku i szybko podbijają serca zjadaczy :).
Pomysł u mnie na zrobienie ich wpadł mi do głowy właściwie z myślą o jednej osobie w mojej rodzince która przepada za domino.
Postanowiłam poszperać trochę w Google i przeczytać co wchodzi w skład oryginalnych - kupnych.
Szybko w głowie ułożyłam plan działania i już :).
Wyszły super pyszne i prezent mam już przygotowany.
Zachęcam Was do nich serdecznie - nie będziecie żałować.
A jeśli chcecie możecie je przygotować nawet na małe party czy na nadchodzącego sylwestra.
Zapraszam.











Składniki :



na ciasto :

  • 250 g miękkiego masła
  • kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g maczki ziemniaczanej
  • 300 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 olejku migdałowego lub rumowego
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 70 g zmiksowanych migdałów
  • skorka z pomarańczy
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika





 dodatkowo :

  •  370 g gęstego musu z owoców lub konfitura ( u mnie konfitura wiśniowa )
  • 500 g masy marcepanowej
  • ok. 1/2 kubka cukru pudru
  • 1/2 olejku migdałowego lub rumowego
  • 400 g kuwertury 
  • łyżka tłuszczu roślinnego










Sposób przygotowania :




Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : miód + olejek + mączkę ziemniaczana + make pszenna + sol + proszek do pieczenia + zmiksowane migdały + skorka z pomarańczy + mleko + przyprawa do piernika = wszystko razem mieszamy na gęstą masę.
Powinna być gęsta i klejąca.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszkę ( u mnie 30 / 40 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Mozna tylko dno.
Ciasto przekładamy do formy i zwilżoną łyżką w wodzie staramy się ładnie całość wyrównać.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Studzimy całkowicie.
Konfiturę lekko podgrzewamy. Możemy w mikrofali lub garnuszku - należy tylko pamiętać aby nie przesadzić. Chodzi tylko o to aby konfitura łatwiej się rozsmarowywała po cieście a nie była gorąca.
Tutaj jeśli chcemy możemy dodać odrobinę rumu dla fajnego smaku .
Nasza konfiturę rozsmarowujemy na ostudzone ciasto. Odkładamy na sekundę.
Na blacie wysypujemy cukier puder i układamy na nim nasz marcepan.
Całość ugniatamy na gładką masę i rozwałkowujemy do wymiarów naszego ciasta.
Delikatnie przekładamy na ciasto z konfitura.
Całość wstawiamy do lodówki na parę minut aby stwardniało i schłodziło się.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kuwerturę.
W misce na parze rozpuszczamy nasza kuwerturę + tłuszcz roślinny = całość mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania świecącej , gęstej polewy.
Zdejmujemy z ognia.
Ponieważ teraz troszkę prac ręcznych przed Wami :) dobrze jest zostawić kuwerturę w tej cieplej wodzie aby szybko nie stwardniała i trzymała swoja temperaturę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy w mala kosteczkę np. 2 cm / 2 cm.
Kazdy kawałeczek najlepiej położyć sobie na widelcu i łyżką polewać po całości nasza kuwertura.
Nadmiar polewy strzepujemy.
Gotowe kosteczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Gotowe.
Wasze domowe, super pyszne praliny - domino :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych