Przejdź do głównej zawartości

Karnawałowe przekąski.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Piękny czas Świat już za nami.
Większość pewnie ma za sobą najedzone brzuszki pełne pyszności świątecznych :)
Ale przecież nie da się najeść na zapas i do przodu a potem już nic :))
Pomyślałam ze skoro przed nami karnawał to zachęcę Was do przygotowania przekąsek które są fajne i szybkie w przygotowaniu.
Moze wybieracie się na jakąś zabawę w gronie znajomych albo robicie w domku ? - to takie przekąski są super na miejscu.
Mozecie przygotować je dosłownie w kilka minut i chrupać podczas wspanialej zabawy bez zbędnej potem krzątaniny po kuchni.
Zapraszam.











Składniki : 


 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 100 g drobniej potartego żółtego sera
  • odrobina czerwonej papryki
  • odrobina papryki cayenne
  • sol i pieprz
  • jajko









Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub mata sylikonowa.
Blat ciasta rozkładamy na stolnicy.
Jeśli jest dość grube ciasto możemy lekko rozwałkować na cieńsze.
Tak przygotowany blat ciasta smarujemy po całości rozmąconym jajkiem.
Posypujemy : sola + pieprzem + papryka + papryka cayenne.
Całość posypujemy startym serem.
Jeśli macie ochotę i takie są Wasze preferencje możecie posypać całość także ziołami.
Lekko rękoma  całość dociskamy.
Tniemy w cieńsze ok. 2 cm paseczki.
Kazdy paseczek łapiąc za końce skręcamy tworząc spirale.
Układamy na przygotowanej blaszce.
Całość ponownie delikatnie smarujemy reszta rozmąconego jajka.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 10 - 15 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Chrupiące i aromatyczne przekąski które możecie powkładać np. w szklaneczki  i chrupać w dowolnej chwili :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...