www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
To już naprawdę najwyższy czas zabrać się do pracy i upiec te aromatyczne smaczności.
Mam nadzieje ze większość z Was dobrze zaopatrzona już w podstawowe produktu typu maka, cukry , jajka, masła itd zabiera się właśnie do pracy i zrobi sobie i najbliższym ta przyjemność na nadchodzące Święta i upiecze te ciasteczka.
Są naprawdę pyszne i teraz upieczone i przechowywane w np. szczelnych puszkach do ciasteczek będą super na nadchodzące Święta.
Mozecie je pięknie udekorować np wraz z domownikami ( u mnie mali milusińscy dzielnie pracowali :))) i podarować - taki prezent naprawdę to jeden z lepszych jakie możecie sprawić swoim bliskim i znajomym.
U mnie nie byłoby Świat bez tych ciasteczek :)).
Zachęcam gorąco i zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 200 g miękkiego masła
- 200 ciemnego cukru typu muscovado ( jeśli nie mamy można zastąpić brązowym )
- 600 g maki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 7 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 białka i ok. 500 g cukru pudru = lukier ozdobny
Sposób przygotowania :
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło + cukier = miksujemy dość dobrze na puszysta, jasna masę.
Dokładamy: make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + imbir + pieprz biały +anyż + kardamon = mieszamy powoli i kiedy składniki zaczną się łączyć dokładamy miód + jajka. Mieszamy całość na jednolita masę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 lub 4 części - każdą formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie blaszki. Możemy wyłożyć je papierem do pieczenia choć w tym przypadku nie jest to konieczne.
Przygotowujemy sobie dowolne foremki do wykrawania ciasteczek.
Piekarnik ustawiamy na 170 stop. C.
Gdy nasze ciasto jest już schłodzone wyciągamy porcjami na podsypany blat i rozwałkowujemy dość cienko.
Wykrawamy dowolne kształty które układamy obok siebie na przygotowanych blaszkach.
Najlepiej jedna, gotowa blaszkę wstawić do pieca a w miedzy czasie na drugiej już układać - formować następne ciasteczka - wtedy praca idzie szybko i sprawnie.
Pamiętajmy ze ciasteczka trzeba obserwować bo potrzebują niewiele czasu aby być gotowe - pieczemy ok. 8-10 minut.
Wyciągamy i studzimy całkowicie.
Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą lekko miękkie ale szybko stwardnieją po ostudzeniu i będą gotowe do dekorowania.
Jeżeli mamy ochotę możemy zrobi z podanych wyżej proporcji lukier plastyczny którym można robić dość dowolne wzory i ozdoby. Lukier fajnie gesty utrzymuje swój kształt i ładnie twardnieje.
Mozecie także rozrobić rzadszy lukier i przy pomocy pędzelka polukrować Wasze ciasteczka po całości.
Lukry można także barwic na dowolne kolory barwnikami spożywczymi i dekorować dodatkowo posypkami.
Tutaj szeroka paleta możliwości do wyboru dla Was :)
Gotowe.
Zycze miłego rodzinnego pieczenia i dekorowania i zapraszam do dalszego zaglądania na moja stronę gdzie podam niebawem kolejne moje propozycje Świąteczne dla Was.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz