Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka świąteczne.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
To już naprawdę najwyższy czas zabrać się do pracy i upiec te aromatyczne smaczności.
Mam nadzieje ze większość z Was dobrze zaopatrzona już w podstawowe produktu typu maka, cukry , jajka, masła itd zabiera się właśnie do pracy i zrobi sobie i najbliższym ta przyjemność na nadchodzące Święta i upiecze te ciasteczka.
Są naprawdę pyszne i teraz upieczone i przechowywane w np. szczelnych puszkach do ciasteczek będą super na nadchodzące Święta.
Mozecie je pięknie udekorować np wraz z domownikami ( u mnie mali milusińscy dzielnie pracowali :))) i podarować  - taki prezent naprawdę to jeden z lepszych jakie możecie sprawić swoim bliskim i znajomym.
U mnie nie byłoby Świat bez tych ciasteczek :)).
Zachęcam gorąco i zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ciemnego cukru typu muscovado ( jeśli nie mamy można zastąpić brązowym )
  • 600 g maki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 7 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
 dodatkowo :
  • 2 białka i ok. 500 g cukru pudru = lukier ozdobny








Sposób przygotowania :



 Do misy miksera wrzucamy miękkie masło + cukier = miksujemy dość dobrze na puszysta, jasna masę.
Dokładamy: make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + imbir + pieprz biały +anyż + kardamon = mieszamy powoli i kiedy składniki zaczną się łączyć dokładamy miód + jajka. Mieszamy całość na jednolita masę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 lub 4 części - każdą formujemy w plaski dysk  i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie blaszki. Możemy wyłożyć je papierem do pieczenia choć w tym przypadku nie jest to konieczne.
Przygotowujemy sobie dowolne foremki do wykrawania ciasteczek.
Piekarnik ustawiamy na 170 stop. C.
Gdy nasze ciasto jest już schłodzone wyciągamy porcjami na podsypany blat i rozwałkowujemy dość cienko.
Wykrawamy dowolne kształty które układamy obok siebie na przygotowanych blaszkach.
Najlepiej jedna, gotowa blaszkę wstawić do pieca a  w miedzy czasie na drugiej już układać - formować następne ciasteczka - wtedy praca idzie szybko i sprawnie.
Pamiętajmy ze ciasteczka trzeba obserwować bo potrzebują niewiele czasu  aby być gotowe - pieczemy ok. 8-10 minut.
Wyciągamy i studzimy całkowicie.
Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą  lekko miękkie ale szybko stwardnieją po ostudzeniu i będą gotowe do dekorowania.
Jeżeli mamy ochotę możemy zrobi z podanych wyżej proporcji lukier plastyczny którym można robić dość dowolne wzory i ozdoby. Lukier fajnie gesty utrzymuje swój kształt i ładnie twardnieje.
Mozecie także rozrobić rzadszy lukier i przy pomocy pędzelka polukrować Wasze ciasteczka po całości.
Lukry można także barwic na dowolne kolory barwnikami spożywczymi i dekorować dodatkowo posypkami.
Tutaj szeroka paleta możliwości do wyboru dla Was :)
Gotowe.
Zycze miłego rodzinnego pieczenia i dekorowania  i zapraszam do dalszego zaglądania na moja stronę gdzie podam niebawem kolejne moje propozycje Świąteczne dla Was.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...