Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka świąteczne.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
To już naprawdę najwyższy czas zabrać się do pracy i upiec te aromatyczne smaczności.
Mam nadzieje ze większość z Was dobrze zaopatrzona już w podstawowe produktu typu maka, cukry , jajka, masła itd zabiera się właśnie do pracy i zrobi sobie i najbliższym ta przyjemność na nadchodzące Święta i upiecze te ciasteczka.
Są naprawdę pyszne i teraz upieczone i przechowywane w np. szczelnych puszkach do ciasteczek będą super na nadchodzące Święta.
Mozecie je pięknie udekorować np wraz z domownikami ( u mnie mali milusińscy dzielnie pracowali :))) i podarować  - taki prezent naprawdę to jeden z lepszych jakie możecie sprawić swoim bliskim i znajomym.
U mnie nie byłoby Świat bez tych ciasteczek :)).
Zachęcam gorąco i zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ciemnego cukru typu muscovado ( jeśli nie mamy można zastąpić brązowym )
  • 600 g maki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 7 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
 dodatkowo :
  • 2 białka i ok. 500 g cukru pudru = lukier ozdobny








Sposób przygotowania :



 Do misy miksera wrzucamy miękkie masło + cukier = miksujemy dość dobrze na puszysta, jasna masę.
Dokładamy: make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + imbir + pieprz biały +anyż + kardamon = mieszamy powoli i kiedy składniki zaczną się łączyć dokładamy miód + jajka. Mieszamy całość na jednolita masę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 lub 4 części - każdą formujemy w plaski dysk  i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie blaszki. Możemy wyłożyć je papierem do pieczenia choć w tym przypadku nie jest to konieczne.
Przygotowujemy sobie dowolne foremki do wykrawania ciasteczek.
Piekarnik ustawiamy na 170 stop. C.
Gdy nasze ciasto jest już schłodzone wyciągamy porcjami na podsypany blat i rozwałkowujemy dość cienko.
Wykrawamy dowolne kształty które układamy obok siebie na przygotowanych blaszkach.
Najlepiej jedna, gotowa blaszkę wstawić do pieca a  w miedzy czasie na drugiej już układać - formować następne ciasteczka - wtedy praca idzie szybko i sprawnie.
Pamiętajmy ze ciasteczka trzeba obserwować bo potrzebują niewiele czasu  aby być gotowe - pieczemy ok. 8-10 minut.
Wyciągamy i studzimy całkowicie.
Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą  lekko miękkie ale szybko stwardnieją po ostudzeniu i będą gotowe do dekorowania.
Jeżeli mamy ochotę możemy zrobi z podanych wyżej proporcji lukier plastyczny którym można robić dość dowolne wzory i ozdoby. Lukier fajnie gesty utrzymuje swój kształt i ładnie twardnieje.
Mozecie także rozrobić rzadszy lukier i przy pomocy pędzelka polukrować Wasze ciasteczka po całości.
Lukry można także barwic na dowolne kolory barwnikami spożywczymi i dekorować dodatkowo posypkami.
Tutaj szeroka paleta możliwości do wyboru dla Was :)
Gotowe.
Zycze miłego rodzinnego pieczenia i dekorowania  i zapraszam do dalszego zaglądania na moja stronę gdzie podam niebawem kolejne moje propozycje Świąteczne dla Was.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...