Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki prażone - wersja na słono i słodko.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dzis ciąg dalszy propozycji na karnawałowe party :).
Choć doskonale się sprawdzają w czasie karnawału to są tez fajne do pochrupania tak po prostu np. podczas wieczornego seansu filmowego.
Moja propozycja dzisiaj to w zasadzie dwie.
Jedna wersja słonawa - lekko pikantna , druga wersja karmelizowana - słodka z aromatem świątecznym.
Proponuje zrobić oby dwie wersje - naprawdę wciągają :)).
Zapraszam.








Składniki : 


do wersji słonej:


  • ok. 300 g orzechów ( dowolne, u mnie laskowe + migdały + włoskie )
  • odrobina pieprzu cayenne chilli
  • szczypta soli czosnkowej
  • pieprz ziołowy
  • odrobina suszonej mięty
  • papryka słodka 
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie odrobina przyprawy garam masala






do wersji słodkiej:

  • ok. 400 g orzechów ( dowolne )
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych









Sposób przygotowania.



Zanim zaczniecie, przygotujecie sobie wszystkie przyprawy których użyjecie. Oczywiście możecie użyć dowolnych i nie musicie trzymać się ściśle tych których ja miałam pod ręką i użyłam.
Dodatkowo dobrze jest przygotować sobie blaszkę i wyłożyć ja papierem do pieczenia.
Na sucha patelnie wsypujemy orzechy i chwilkę je prażymy.
Gdy zaczną ładnie pachnieć dosypujemy nasze przyprawy. ( nie podaje dokładnej ilości bo tutaj dajemy w zasadzie na oko i według własnych preferencji ostrości ).
Całość mieszamy dokładnie aby przyprawy obtoczyły każdy orzeszek.
Na koniec dorzucamy nasze masło i całość mieszając smażymy jeszcze ok . 1 minutki.
Przekładamy na przygotowana blaszkę i rozkładamy po całości. Strudzimy.
Po całkowitym ostudzeniu przekładamy do dowolnych miseczek i serwujemy.
Wersja słodka.
Na patelnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
Całość zagotowujemy - nie mieszamy.
Gdy cukier zacznie się gotować możemy lekko przemieszać i zostawiamy tak dobre parę minut aby się gotowało.
Pod koniec obserwujemy gdyż zacznie gęstnieć i całość zacznie nabierać złotego koloru.
Gdy tylko zauważymy pierwsze niezłocenia wsypujemy przyprawę korzenna i nasze orzechy.
Całość mieszając smażymy jeszcze aż karmel całkiem zgęstnieje , zrobi się ciemny i bardzo gesty.
Tak przygotowane orzeszki wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia i rozkładamy po całości w miarę możliwości.
Po całkowitym ostudzeniu można jeszcze rękoma pokruszyć całość.
Mala uwaga na koniec - jeśli nie chcecie aby Wasza wersja karmelizowana była bardzo twarda - niektórzy nie lubią bardzo twardego karmelu - należy troszkę szybciej zdjąć z ognia nasz karmel tzn. Nie czekacie aż będzie bardzo ciemny i gesty tylko gdy będzie już ze złocony ściągacie całość.
W tej wersji Wasze orzeszki nie będą miały lśniącej powłoki i będą obtoczone nieco cukrowa powłoką ale nie będą tez super twarde.
Wybierzcie metodę którą wolicie :)
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych