Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki prażone - wersja na słono i słodko.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dzis ciąg dalszy propozycji na karnawałowe party :).
Choć doskonale się sprawdzają w czasie karnawału to są tez fajne do pochrupania tak po prostu np. podczas wieczornego seansu filmowego.
Moja propozycja dzisiaj to w zasadzie dwie.
Jedna wersja słonawa - lekko pikantna , druga wersja karmelizowana - słodka z aromatem świątecznym.
Proponuje zrobić oby dwie wersje - naprawdę wciągają :)).
Zapraszam.








Składniki : 


do wersji słonej:


  • ok. 300 g orzechów ( dowolne, u mnie laskowe + migdały + włoskie )
  • odrobina pieprzu cayenne chilli
  • szczypta soli czosnkowej
  • pieprz ziołowy
  • odrobina suszonej mięty
  • papryka słodka 
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie odrobina przyprawy garam masala






do wersji słodkiej:

  • ok. 400 g orzechów ( dowolne )
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych









Sposób przygotowania.



Zanim zaczniecie, przygotujecie sobie wszystkie przyprawy których użyjecie. Oczywiście możecie użyć dowolnych i nie musicie trzymać się ściśle tych których ja miałam pod ręką i użyłam.
Dodatkowo dobrze jest przygotować sobie blaszkę i wyłożyć ja papierem do pieczenia.
Na sucha patelnie wsypujemy orzechy i chwilkę je prażymy.
Gdy zaczną ładnie pachnieć dosypujemy nasze przyprawy. ( nie podaje dokładnej ilości bo tutaj dajemy w zasadzie na oko i według własnych preferencji ostrości ).
Całość mieszamy dokładnie aby przyprawy obtoczyły każdy orzeszek.
Na koniec dorzucamy nasze masło i całość mieszając smażymy jeszcze ok . 1 minutki.
Przekładamy na przygotowana blaszkę i rozkładamy po całości. Strudzimy.
Po całkowitym ostudzeniu przekładamy do dowolnych miseczek i serwujemy.
Wersja słodka.
Na patelnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
Całość zagotowujemy - nie mieszamy.
Gdy cukier zacznie się gotować możemy lekko przemieszać i zostawiamy tak dobre parę minut aby się gotowało.
Pod koniec obserwujemy gdyż zacznie gęstnieć i całość zacznie nabierać złotego koloru.
Gdy tylko zauważymy pierwsze niezłocenia wsypujemy przyprawę korzenna i nasze orzechy.
Całość mieszając smażymy jeszcze aż karmel całkiem zgęstnieje , zrobi się ciemny i bardzo gesty.
Tak przygotowane orzeszki wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia i rozkładamy po całości w miarę możliwości.
Po całkowitym ostudzeniu można jeszcze rękoma pokruszyć całość.
Mala uwaga na koniec - jeśli nie chcecie aby Wasza wersja karmelizowana była bardzo twarda - niektórzy nie lubią bardzo twardego karmelu - należy troszkę szybciej zdjąć z ognia nasz karmel tzn. Nie czekacie aż będzie bardzo ciemny i gesty tylko gdy będzie już ze złocony ściągacie całość.
W tej wersji Wasze orzeszki nie będą miały lśniącej powłoki i będą obtoczone nieco cukrowa powłoką ale nie będą tez super twarde.
Wybierzcie metodę którą wolicie :)
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...