Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki prażone - wersja na słono i słodko.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dzis ciąg dalszy propozycji na karnawałowe party :).
Choć doskonale się sprawdzają w czasie karnawału to są tez fajne do pochrupania tak po prostu np. podczas wieczornego seansu filmowego.
Moja propozycja dzisiaj to w zasadzie dwie.
Jedna wersja słonawa - lekko pikantna , druga wersja karmelizowana - słodka z aromatem świątecznym.
Proponuje zrobić oby dwie wersje - naprawdę wciągają :)).
Zapraszam.








Składniki : 


do wersji słonej:


  • ok. 300 g orzechów ( dowolne, u mnie laskowe + migdały + włoskie )
  • odrobina pieprzu cayenne chilli
  • szczypta soli czosnkowej
  • pieprz ziołowy
  • odrobina suszonej mięty
  • papryka słodka 
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie odrobina przyprawy garam masala






do wersji słodkiej:

  • ok. 400 g orzechów ( dowolne )
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych









Sposób przygotowania.



Zanim zaczniecie, przygotujecie sobie wszystkie przyprawy których użyjecie. Oczywiście możecie użyć dowolnych i nie musicie trzymać się ściśle tych których ja miałam pod ręką i użyłam.
Dodatkowo dobrze jest przygotować sobie blaszkę i wyłożyć ja papierem do pieczenia.
Na sucha patelnie wsypujemy orzechy i chwilkę je prażymy.
Gdy zaczną ładnie pachnieć dosypujemy nasze przyprawy. ( nie podaje dokładnej ilości bo tutaj dajemy w zasadzie na oko i według własnych preferencji ostrości ).
Całość mieszamy dokładnie aby przyprawy obtoczyły każdy orzeszek.
Na koniec dorzucamy nasze masło i całość mieszając smażymy jeszcze ok . 1 minutki.
Przekładamy na przygotowana blaszkę i rozkładamy po całości. Strudzimy.
Po całkowitym ostudzeniu przekładamy do dowolnych miseczek i serwujemy.
Wersja słodka.
Na patelnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
Całość zagotowujemy - nie mieszamy.
Gdy cukier zacznie się gotować możemy lekko przemieszać i zostawiamy tak dobre parę minut aby się gotowało.
Pod koniec obserwujemy gdyż zacznie gęstnieć i całość zacznie nabierać złotego koloru.
Gdy tylko zauważymy pierwsze niezłocenia wsypujemy przyprawę korzenna i nasze orzechy.
Całość mieszając smażymy jeszcze aż karmel całkiem zgęstnieje , zrobi się ciemny i bardzo gesty.
Tak przygotowane orzeszki wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia i rozkładamy po całości w miarę możliwości.
Po całkowitym ostudzeniu można jeszcze rękoma pokruszyć całość.
Mala uwaga na koniec - jeśli nie chcecie aby Wasza wersja karmelizowana była bardzo twarda - niektórzy nie lubią bardzo twardego karmelu - należy troszkę szybciej zdjąć z ognia nasz karmel tzn. Nie czekacie aż będzie bardzo ciemny i gesty tylko gdy będzie już ze złocony ściągacie całość.
W tej wersji Wasze orzeszki nie będą miały lśniącej powłoki i będą obtoczone nieco cukrowa powłoką ale nie będą tez super twarde.
Wybierzcie metodę którą wolicie :)
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...