www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis magiczna data - 1.12. - bo to przecież właściwie od dziś zaczynamy prawdziwe odliczanie do Świat.
W domach i na oknach pięknie rozświetlone świecie i dekoracje świąteczne. W radiach już świąteczne piosenki a my na poważnie zabieramy się za robienie listy i planowanie co jeszcze jest do zrobienia i kupienia :)).
Dlatego tez dziś mam dla Was przepis na fajne prezenty którymi możecie obdarować swoich bliskich a zrobić je sami.
Sa to proste praliny do których możecie użyć upieczonej np. właśnie babki czy jakiegoś ciasta z bakaliami czy nawet kupnego o ulubionym świątecznym smaku.
Wasze ręcznie przygotowane praliny na pewno trafią do serc obdarowanych a Wy możecie przygotować je nawet już dziś i przechowywać w lodowce.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- ok. 500 g pokruszonego ciasta ( może być dowolne , u mnie użyłam 6 mafinek z dynia + 2 plastry babki bananowej które po prostu piekłam )
- 200 g kuwertury z białej czekolady
- 175 g serka typu Philadelphia
- 250 g ciemnej kuwertury
- dodatkowo posypka według uznania i upodobania
Sposób przygotowania :
Do dużej miski wkruszamy nasze ciasto. Mozna przy pomocy rak drobno je rozkruszyć.
U mnie użyłam mafiny + kawałki babki które dodatkowo wzbogaciły tu smak przyprawami świątecznymi ale jeżeli ktoś nie lubi może użyć babki cytrynowej , bakaliowej , rumowej .. itd w zasadzie takiej jaka lubi.
Do pokruszonego ciasta dokładamy = serek + rozpuszczona białą kuwerturę = całość przy pomocy widelca równo mieszamy aby czekolada obtoczyła wszystkie kawałki ciasta.
Przygotowujemy sobie blaszkę lub dowolna tackę którą można wyłożyć dodatkowo folia aluminiowa.
Przy pomocy np. malej gałki do lodów lub łyżeczki, nabieramy porcje ciasta i w rekach kulamy - formujemy mala kulkę.
Tak przygotowane układamy na przygotowanej blaszce i wkładamy do lodówki.
Mozecie zostawić na dłużej możecie poczekać jakieś 30 minut i tez będzie dobrze aby przejść do następnego etapu.
W miedzy czasie rozpuszczamy nasza ciemna kuwerturę.
Wyciągamy nasze schłodzone kuleczki i przy pomocy cienkiego patyczka np. od szaszłyków , delikatnie nakłuwamy i oblewamy każdą kulkę kuwertura - tak aby pokryła się po całości.
Pozbawiamy lekko nadmiaru czekolady i układamy z powrotem na blaszce.
Wyciągamy patyczek i to miejsce po nim od razu zaklejamy jeszcze nie zastygłą kuwertura.
Tak postępujemy z wszystkimi kulkami.
Jeśli chcemy posypujemy dodatkowo dowolna posypka.
Przekładamy do lodówki na dłuższy czas aby praliny dobrze zastygły.
Gdy będą już gotowe możemy je powkłada w ozdobne woreczki - opakowania do pralinek i udekorować dla swoich gości, których obdarujemy.
Smacznego przygotowywania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz