Przejdź do głównej zawartości

Słodkie prezenty - praliny.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dzis magiczna data - 1.12. - bo to przecież właściwie od dziś zaczynamy prawdziwe odliczanie do Świat.
W domach i na oknach pięknie rozświetlone świecie i dekoracje świąteczne. W radiach już świąteczne piosenki a my na poważnie zabieramy się za robienie listy i planowanie co jeszcze jest do zrobienia i kupienia :)).
Dlatego tez dziś mam dla Was przepis na fajne prezenty którymi możecie obdarować swoich bliskich a zrobić je sami.
Sa to proste praliny do których możecie użyć upieczonej np. właśnie babki czy jakiegoś ciasta z bakaliami czy nawet kupnego o ulubionym świątecznym smaku.
Wasze ręcznie przygotowane praliny na pewno trafią do serc obdarowanych a Wy możecie przygotować je nawet już dziś i przechowywać w lodowce.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • ok. 500 g pokruszonego ciasta ( może być dowolne , u mnie użyłam 6 mafinek z dynia + 2 plastry babki bananowej które po prostu piekłam )
  • 200 g kuwertury z białej czekolady
  • 175 g serka typu Philadelphia
  • 250 g ciemnej kuwertury
  • dodatkowo posypka według uznania i upodobania









Sposób przygotowania :



Do dużej miski wkruszamy nasze ciasto. Mozna przy pomocy rak drobno je rozkruszyć.
U mnie użyłam mafiny + kawałki babki które dodatkowo wzbogaciły tu smak przyprawami świątecznymi ale jeżeli ktoś nie lubi może użyć babki cytrynowej , bakaliowej , rumowej .. itd w zasadzie takiej jaka lubi.
Do pokruszonego ciasta dokładamy = serek + rozpuszczona białą kuwerturę = całość przy pomocy widelca równo mieszamy aby czekolada obtoczyła wszystkie kawałki ciasta.
Przygotowujemy sobie blaszkę lub dowolna tackę którą można wyłożyć dodatkowo folia aluminiowa.
Przy pomocy np. malej gałki do lodów lub łyżeczki, nabieramy porcje ciasta i w rekach kulamy - formujemy mala kulkę.
Tak przygotowane układamy na przygotowanej blaszce i wkładamy do lodówki.
Mozecie zostawić na dłużej możecie poczekać jakieś 30 minut i tez będzie dobrze aby przejść do następnego etapu.
W miedzy czasie rozpuszczamy nasza ciemna kuwerturę.
Wyciągamy nasze schłodzone kuleczki i przy pomocy cienkiego patyczka np. od szaszłyków , delikatnie nakłuwamy i oblewamy każdą kulkę kuwertura - tak aby pokryła  się po całości.
Pozbawiamy lekko nadmiaru czekolady i układamy z powrotem na blaszce.
Wyciągamy patyczek i to miejsce po nim od razu zaklejamy jeszcze nie zastygłą  kuwertura.
Tak postępujemy z wszystkimi kulkami.
Jeśli chcemy posypujemy dodatkowo dowolna posypka.
Przekładamy do lodówki na dłuższy czas aby praliny dobrze zastygły.
Gdy będą już gotowe możemy je powkłada w ozdobne woreczki - opakowania do pralinek i udekorować dla swoich gości, których obdarujemy.
Smacznego przygotowywania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :).








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...