Przejdź do głównej zawartości

Słodkie prezenty - praliny.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dzis magiczna data - 1.12. - bo to przecież właściwie od dziś zaczynamy prawdziwe odliczanie do Świat.
W domach i na oknach pięknie rozświetlone świecie i dekoracje świąteczne. W radiach już świąteczne piosenki a my na poważnie zabieramy się za robienie listy i planowanie co jeszcze jest do zrobienia i kupienia :)).
Dlatego tez dziś mam dla Was przepis na fajne prezenty którymi możecie obdarować swoich bliskich a zrobić je sami.
Sa to proste praliny do których możecie użyć upieczonej np. właśnie babki czy jakiegoś ciasta z bakaliami czy nawet kupnego o ulubionym świątecznym smaku.
Wasze ręcznie przygotowane praliny na pewno trafią do serc obdarowanych a Wy możecie przygotować je nawet już dziś i przechowywać w lodowce.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • ok. 500 g pokruszonego ciasta ( może być dowolne , u mnie użyłam 6 mafinek z dynia + 2 plastry babki bananowej które po prostu piekłam )
  • 200 g kuwertury z białej czekolady
  • 175 g serka typu Philadelphia
  • 250 g ciemnej kuwertury
  • dodatkowo posypka według uznania i upodobania









Sposób przygotowania :



Do dużej miski wkruszamy nasze ciasto. Mozna przy pomocy rak drobno je rozkruszyć.
U mnie użyłam mafiny + kawałki babki które dodatkowo wzbogaciły tu smak przyprawami świątecznymi ale jeżeli ktoś nie lubi może użyć babki cytrynowej , bakaliowej , rumowej .. itd w zasadzie takiej jaka lubi.
Do pokruszonego ciasta dokładamy = serek + rozpuszczona białą kuwerturę = całość przy pomocy widelca równo mieszamy aby czekolada obtoczyła wszystkie kawałki ciasta.
Przygotowujemy sobie blaszkę lub dowolna tackę którą można wyłożyć dodatkowo folia aluminiowa.
Przy pomocy np. malej gałki do lodów lub łyżeczki, nabieramy porcje ciasta i w rekach kulamy - formujemy mala kulkę.
Tak przygotowane układamy na przygotowanej blaszce i wkładamy do lodówki.
Mozecie zostawić na dłużej możecie poczekać jakieś 30 minut i tez będzie dobrze aby przejść do następnego etapu.
W miedzy czasie rozpuszczamy nasza ciemna kuwerturę.
Wyciągamy nasze schłodzone kuleczki i przy pomocy cienkiego patyczka np. od szaszłyków , delikatnie nakłuwamy i oblewamy każdą kulkę kuwertura - tak aby pokryła  się po całości.
Pozbawiamy lekko nadmiaru czekolady i układamy z powrotem na blaszce.
Wyciągamy patyczek i to miejsce po nim od razu zaklejamy jeszcze nie zastygłą  kuwertura.
Tak postępujemy z wszystkimi kulkami.
Jeśli chcemy posypujemy dodatkowo dowolna posypka.
Przekładamy do lodówki na dłuższy czas aby praliny dobrze zastygły.
Gdy będą już gotowe możemy je powkłada w ozdobne woreczki - opakowania do pralinek i udekorować dla swoich gości, których obdarujemy.
Smacznego przygotowywania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :).








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych