Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka przez maszynkę mojej ukochanej Babci.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Moje ostatnie ciasteczka z tych z serii Świąteczne.
Bardzo pyszne, kruche i aromatyczne a do tego z długą tradycja rodzinna.
Pamiętam jak dziś czasy kiedy żyła jeszcze moja ukochana Babcia i piekłam z nią tysiące tych pychotek które potem były wysyłane w paczkach dla całej rodziny :).
Takie piękne czasy już nie wrócą ale tradycji trochę postaram się podtrzymać i u mnie w domku nie zamierzam rezygnować z robienia tych super pychotek.
Przepis starannie zapisany pismem mojego dziadka ( a były to czasy gdzie pisało się naprawdę bardzo pięknie ) na dziś już bardzo szarej i smaganej zębem czasu kartce.
Przepis przetrwał pokolenia i dziś prezentuje go Wam zachęcając do zrobienia sobie tych pychotek.
Sa naprawdę fajne i proste w pracy a ich smak mam nadzieje podbije i Wasze serca i podniebienia.
Niestety nie posiadam maszynki z końcówką do ciasteczek i dlatego u mnie w wersji przez szpryce ale polecam jak najbardziej wersje tradycyjna - przez maszynkę :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 




  • 600 g maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g masła
  • 200 g cukru ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie może dodać nieco więcej )
  • 5 ugotowanych na twardo jajek ( potrzebne będą tylko żółtka )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • skorka z mandarynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany









Sposób przygotowania : 





Oryginalnie w przepisie zachowanym nie występuje wanilia ani masło czy skorka z mandarynki - to tylko mój wkład własny i w tym roku tak właśnie zamierzam je przedstawić.
Masło bardzo fajnie nadało maślany smak a aromat ze skorki mandarynki który widoczny będzie gdzie nie gdzie w ciasteczkach, dodatkowo daje poczucie świątecznych smaków.
Możecie masło zastąpić całkowicie margaryna a aromat waniliowy zastąpić, dodać np. olejek pomarańczowy i tez będzie pysznie :).
Zaczynamy od jajek które gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Będziemy potrzebować samych ugotowanych żółtek wiec białka możecie odłożyć i wykorzystać do innej potrawy świątecznej.
Do dużej miski robota kuchennego ( można metoda ręczną ) wrzucamy : pokrojona w kostkę margarynę + masło + cukier = miksujemy.
Dorzucamy : żółtka + pastę z wanilii + skórkę z mandarynki + 2 łyżki śmietany = miksujemy dalej na jednolita masę.
Na koniec dodajemy make i sol = mieszamy do połączenia.
Przekładamy ciasto na blat i dzielimy na 2 lub 4 części.
Kazda część formujemy lekko w kulkę i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie przygotowujemy sobie blaszki = możemy je wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i porcjami przepuszczamy przez maszynkę odcinając kawałki i tworząc piękne ciasteczka.
Tutaj kształty i wzory to tylko Wasz pomysł i wybór.
Jeśli nie macie tak jak ja maszynki możecie użyć szprycy do wyciskania ciasteczek z końcówkami o różnych wzorach.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach i kolejno wkładamy do pieca na ok. 15 - 20 minut.
Tutaj dużo zależy od wzoru i wielkości ciasteczek wiec należy obserwować.
Ciasteczka powinny ze złocić brzegi.
Po wyjęciu studzimy całkowicie wtedy ładnie stwardnieją.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Gotowe.
Zycze udanych wypieków i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...