Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka przez maszynkę mojej ukochanej Babci.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Moje ostatnie ciasteczka z tych z serii Świąteczne.
Bardzo pyszne, kruche i aromatyczne a do tego z długą tradycja rodzinna.
Pamiętam jak dziś czasy kiedy żyła jeszcze moja ukochana Babcia i piekłam z nią tysiące tych pychotek które potem były wysyłane w paczkach dla całej rodziny :).
Takie piękne czasy już nie wrócą ale tradycji trochę postaram się podtrzymać i u mnie w domku nie zamierzam rezygnować z robienia tych super pychotek.
Przepis starannie zapisany pismem mojego dziadka ( a były to czasy gdzie pisało się naprawdę bardzo pięknie ) na dziś już bardzo szarej i smaganej zębem czasu kartce.
Przepis przetrwał pokolenia i dziś prezentuje go Wam zachęcając do zrobienia sobie tych pychotek.
Sa naprawdę fajne i proste w pracy a ich smak mam nadzieje podbije i Wasze serca i podniebienia.
Niestety nie posiadam maszynki z końcówką do ciasteczek i dlatego u mnie w wersji przez szpryce ale polecam jak najbardziej wersje tradycyjna - przez maszynkę :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 




  • 600 g maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g masła
  • 200 g cukru ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie może dodać nieco więcej )
  • 5 ugotowanych na twardo jajek ( potrzebne będą tylko żółtka )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • skorka z mandarynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany









Sposób przygotowania : 





Oryginalnie w przepisie zachowanym nie występuje wanilia ani masło czy skorka z mandarynki - to tylko mój wkład własny i w tym roku tak właśnie zamierzam je przedstawić.
Masło bardzo fajnie nadało maślany smak a aromat ze skorki mandarynki który widoczny będzie gdzie nie gdzie w ciasteczkach, dodatkowo daje poczucie świątecznych smaków.
Możecie masło zastąpić całkowicie margaryna a aromat waniliowy zastąpić, dodać np. olejek pomarańczowy i tez będzie pysznie :).
Zaczynamy od jajek które gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Będziemy potrzebować samych ugotowanych żółtek wiec białka możecie odłożyć i wykorzystać do innej potrawy świątecznej.
Do dużej miski robota kuchennego ( można metoda ręczną ) wrzucamy : pokrojona w kostkę margarynę + masło + cukier = miksujemy.
Dorzucamy : żółtka + pastę z wanilii + skórkę z mandarynki + 2 łyżki śmietany = miksujemy dalej na jednolita masę.
Na koniec dodajemy make i sol = mieszamy do połączenia.
Przekładamy ciasto na blat i dzielimy na 2 lub 4 części.
Kazda część formujemy lekko w kulkę i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie przygotowujemy sobie blaszki = możemy je wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i porcjami przepuszczamy przez maszynkę odcinając kawałki i tworząc piękne ciasteczka.
Tutaj kształty i wzory to tylko Wasz pomysł i wybór.
Jeśli nie macie tak jak ja maszynki możecie użyć szprycy do wyciskania ciasteczek z końcówkami o różnych wzorach.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach i kolejno wkładamy do pieca na ok. 15 - 20 minut.
Tutaj dużo zależy od wzoru i wielkości ciasteczek wiec należy obserwować.
Ciasteczka powinny ze złocić brzegi.
Po wyjęciu studzimy całkowicie wtedy ładnie stwardnieją.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Gotowe.
Zycze udanych wypieków i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...