Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka przez maszynkę mojej ukochanej Babci.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Moje ostatnie ciasteczka z tych z serii Świąteczne.
Bardzo pyszne, kruche i aromatyczne a do tego z długą tradycja rodzinna.
Pamiętam jak dziś czasy kiedy żyła jeszcze moja ukochana Babcia i piekłam z nią tysiące tych pychotek które potem były wysyłane w paczkach dla całej rodziny :).
Takie piękne czasy już nie wrócą ale tradycji trochę postaram się podtrzymać i u mnie w domku nie zamierzam rezygnować z robienia tych super pychotek.
Przepis starannie zapisany pismem mojego dziadka ( a były to czasy gdzie pisało się naprawdę bardzo pięknie ) na dziś już bardzo szarej i smaganej zębem czasu kartce.
Przepis przetrwał pokolenia i dziś prezentuje go Wam zachęcając do zrobienia sobie tych pychotek.
Sa naprawdę fajne i proste w pracy a ich smak mam nadzieje podbije i Wasze serca i podniebienia.
Niestety nie posiadam maszynki z końcówką do ciasteczek i dlatego u mnie w wersji przez szpryce ale polecam jak najbardziej wersje tradycyjna - przez maszynkę :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 




  • 600 g maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g masła
  • 200 g cukru ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie może dodać nieco więcej )
  • 5 ugotowanych na twardo jajek ( potrzebne będą tylko żółtka )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • skorka z mandarynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany









Sposób przygotowania : 





Oryginalnie w przepisie zachowanym nie występuje wanilia ani masło czy skorka z mandarynki - to tylko mój wkład własny i w tym roku tak właśnie zamierzam je przedstawić.
Masło bardzo fajnie nadało maślany smak a aromat ze skorki mandarynki który widoczny będzie gdzie nie gdzie w ciasteczkach, dodatkowo daje poczucie świątecznych smaków.
Możecie masło zastąpić całkowicie margaryna a aromat waniliowy zastąpić, dodać np. olejek pomarańczowy i tez będzie pysznie :).
Zaczynamy od jajek które gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Będziemy potrzebować samych ugotowanych żółtek wiec białka możecie odłożyć i wykorzystać do innej potrawy świątecznej.
Do dużej miski robota kuchennego ( można metoda ręczną ) wrzucamy : pokrojona w kostkę margarynę + masło + cukier = miksujemy.
Dorzucamy : żółtka + pastę z wanilii + skórkę z mandarynki + 2 łyżki śmietany = miksujemy dalej na jednolita masę.
Na koniec dodajemy make i sol = mieszamy do połączenia.
Przekładamy ciasto na blat i dzielimy na 2 lub 4 części.
Kazda część formujemy lekko w kulkę i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie przygotowujemy sobie blaszki = możemy je wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i porcjami przepuszczamy przez maszynkę odcinając kawałki i tworząc piękne ciasteczka.
Tutaj kształty i wzory to tylko Wasz pomysł i wybór.
Jeśli nie macie tak jak ja maszynki możecie użyć szprycy do wyciskania ciasteczek z końcówkami o różnych wzorach.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach i kolejno wkładamy do pieca na ok. 15 - 20 minut.
Tutaj dużo zależy od wzoru i wielkości ciasteczek wiec należy obserwować.
Ciasteczka powinny ze złocić brzegi.
Po wyjęciu studzimy całkowicie wtedy ładnie stwardnieją.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Gotowe.
Zycze udanych wypieków i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych