Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne laseczki dla Świętego Mikołaja :)






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Myślę ze nie tylko u mnie ten tydzień mija przepełniony wypiekami świątecznymi i przygotowaniami do świąt.
Bo kiedy jak nie teraz jest na to najlepszy czas.
Pod koniec zostawiamy sobie przecież dość pracy z rybami i potrawami wytrawnymi.
Pomyślałam ze można by zrobić takie fajne ciasteczka którymi możecie poczęstować bliskich i znajomych a mali milusińscy może gdy zostawia pod choinka takie pyszne ciasteczko to kto wie co Gwiazdor w zamian zostawi :))
Zapraszam.









Składniki :



  • 200 g miękkiego masła
  • 1 olejek waniliowy - maślany do ciast
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 kubki maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • dodatkowo: odrobina barwnika spożywczego ( czerwony i zielony )









Sposób przygotowania : 


Do misy miksera wrzucamy: masło + cukier = miksujemy na jasna masę.
Dokładamy : jajka + extrakt waniliowy + olejek do ciast = miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy : make + proszek do pieczenia + sol = całość miksujemy do połączenia.
Dzielimy ciasto na dwie równe polowy.
Do jednej dodajemy barwik zielony i mieszamy.
Do drugiej dodajemy barwnik czerwony i także mieszamy.
Oby dwie części ciasta zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodowce - 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie dwie blaszki. Mozna wyłożyć papierem do pieczenia lub mata sylikonowa.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Schodzone ciasto najlepiej przy pomocy malutkiej gałki do lodów lub malej łyżeczki porcjujemy na małe kulki.
Bierzemy jedna kulkę zielona i jedna czerwona.
Mozna lekko podczas pracy podsypać blat maka.
Kazda kulkę rolujemy na dłuższy , cienki wałeczek.
Oby dwa kolory powinny być równej długości.
Przykładamy do siebie dwa wałeczki i zwijamy w jeden skręcony waz.
Układamy na blaszce przybierając mu kształt laseczki.
Tak postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.
Ciasteczka - laseczki pieczemy ok. 10 minut. Należy pilnować bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do kompletnego ostygnięcia. Ciastka będą miękkie gdy wyjdą z piekarnika ale po ostudzeniu stwardnieją.
Przechowywać tak jak pozostałe ciasteczka świąteczne w zamkniętych pojemnika.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne - spróbujcie sami :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...