www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Myślę ze nie tylko u mnie ten tydzień mija przepełniony wypiekami świątecznymi i przygotowaniami do świąt.
Bo kiedy jak nie teraz jest na to najlepszy czas.
Pod koniec zostawiamy sobie przecież dość pracy z rybami i potrawami wytrawnymi.
Pomyślałam ze można by zrobić takie fajne ciasteczka którymi możecie poczęstować bliskich i znajomych a mali milusińscy może gdy zostawia pod choinka takie pyszne ciasteczko to kto wie co Gwiazdor w zamian zostawi :))
Zapraszam.
Składniki :
- 200 g miękkiego masła
- 1 olejek waniliowy - maślany do ciast
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 kubki maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- dodatkowo: odrobina barwnika spożywczego ( czerwony i zielony )
Sposób przygotowania :
Do misy miksera wrzucamy: masło + cukier = miksujemy na jasna masę.
Dokładamy : jajka + extrakt waniliowy + olejek do ciast = miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy : make + proszek do pieczenia + sol = całość miksujemy do połączenia.
Dzielimy ciasto na dwie równe polowy.
Do jednej dodajemy barwik zielony i mieszamy.
Do drugiej dodajemy barwnik czerwony i także mieszamy.
Oby dwie części ciasta zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodowce - 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie dwie blaszki. Mozna wyłożyć papierem do pieczenia lub mata sylikonowa.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Schodzone ciasto najlepiej przy pomocy malutkiej gałki do lodów lub malej łyżeczki porcjujemy na małe kulki.
Bierzemy jedna kulkę zielona i jedna czerwona.
Mozna lekko podczas pracy podsypać blat maka.
Kazda kulkę rolujemy na dłuższy , cienki wałeczek.
Oby dwa kolory powinny być równej długości.
Przykładamy do siebie dwa wałeczki i zwijamy w jeden skręcony waz.
Układamy na blaszce przybierając mu kształt laseczki.
Tak postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.
Ciasteczka - laseczki pieczemy ok. 10 minut. Należy pilnować bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do kompletnego ostygnięcia. Ciastka będą miękkie gdy wyjdą z piekarnika ale po ostudzeniu stwardnieją.
Przechowywać tak jak pozostałe ciasteczka świąteczne w zamkniętych pojemnika.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne - spróbujcie sami :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz