Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne laseczki dla Świętego Mikołaja :)






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Myślę ze nie tylko u mnie ten tydzień mija przepełniony wypiekami świątecznymi i przygotowaniami do świąt.
Bo kiedy jak nie teraz jest na to najlepszy czas.
Pod koniec zostawiamy sobie przecież dość pracy z rybami i potrawami wytrawnymi.
Pomyślałam ze można by zrobić takie fajne ciasteczka którymi możecie poczęstować bliskich i znajomych a mali milusińscy może gdy zostawia pod choinka takie pyszne ciasteczko to kto wie co Gwiazdor w zamian zostawi :))
Zapraszam.









Składniki :



  • 200 g miękkiego masła
  • 1 olejek waniliowy - maślany do ciast
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 kubki maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • dodatkowo: odrobina barwnika spożywczego ( czerwony i zielony )









Sposób przygotowania : 


Do misy miksera wrzucamy: masło + cukier = miksujemy na jasna masę.
Dokładamy : jajka + extrakt waniliowy + olejek do ciast = miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy : make + proszek do pieczenia + sol = całość miksujemy do połączenia.
Dzielimy ciasto na dwie równe polowy.
Do jednej dodajemy barwik zielony i mieszamy.
Do drugiej dodajemy barwnik czerwony i także mieszamy.
Oby dwie części ciasta zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodowce - 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie dwie blaszki. Mozna wyłożyć papierem do pieczenia lub mata sylikonowa.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Schodzone ciasto najlepiej przy pomocy malutkiej gałki do lodów lub malej łyżeczki porcjujemy na małe kulki.
Bierzemy jedna kulkę zielona i jedna czerwona.
Mozna lekko podczas pracy podsypać blat maka.
Kazda kulkę rolujemy na dłuższy , cienki wałeczek.
Oby dwa kolory powinny być równej długości.
Przykładamy do siebie dwa wałeczki i zwijamy w jeden skręcony waz.
Układamy na blaszce przybierając mu kształt laseczki.
Tak postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.
Ciasteczka - laseczki pieczemy ok. 10 minut. Należy pilnować bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do kompletnego ostygnięcia. Ciastka będą miękkie gdy wyjdą z piekarnika ale po ostudzeniu stwardnieją.
Przechowywać tak jak pozostałe ciasteczka świąteczne w zamkniętych pojemnika.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne - spróbujcie sami :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych