www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis mam dla Was super fantastyczny przepis na ravioli domowej roboty.
Jeżeli do tej pory kupowaliście to najwyższy czas zrobić swoje domowe. To o niebo lepsze i bez porównania pyszniejsze danie.
Te małe pychotki to naprawdę nie wiele pracy a przy tak fajnym cieście robi się je naprawdę sprawnie.
Mozecie jak zwykle przy takich przepisach część sobie zamrozić i skorzystać kiedy będzie na nie znowu ochota.
Naprawdę warto.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
na ciasto
- 400 g maki
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ok. 1/2 kubka wrzątku
na farsz
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sol i pieprz do smaku
- 1/2 cytryny
- 200 g białego sera ( możecie użyć typu Ricotta , Philadelphia czy inny typu Frischkase )
- 100 g żółtego potartego sera ( dowolny ulubiony u mnie Ementaler )
- kilka kropli Worcestershire
- 1/2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry )
- 1/2 łyżeczki pasty z imbiru
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania :
Zaczynamy jak zwykle od ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak - do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + jajka + oliwa = wszystko na małych obrotach wyrabiamy.
Jeżeli chcemy oczywiście można wszystko wyrobić ręcznie na blacie.
Podczas wyrabiania ciasta po trochu dolewamy wrzątek i łączymy ciasto aż będzie jednolite , sprężyste - przestanie się kleić.
Tak przygotowane owijamy w folie spożywczą i odstawiamy aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szpinak dobrze myjemy i osuszamy. Drobno kroimy.
Na patelni z odrobina oleju podsmażamy nasz przygotowany szpinak dodając drobno posiekany czosnek + sol + pieprz do smaku. Całość nie dłużej niż 1-2 minutki. Studzimy.
W misce łączymy se sobą : nasz przestudzony szpinak + sok z cytryny + serek + potarty żółty ser + sos Worcester + pasta curry + imbir + musztardę = całość dobrze mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pod swój smak dodatkowo sola lub pieprzem.
Ciasto które w tym czasie ładnie odpoczęło rozwałkowujemy na posypanej stolnicy ( lub przy pomocy maszynki do makaronu ) dość cienko.
Najlepiej w przypadku ravioli rozwałkować cienki, długi pasek na nim poukładać w odstępach po ok 1/2 łyżeczki farszu i drugim cienkim paskiem ciasta przykryć całość. Podociskac ciasta miedzy farszem i powycinać np. kwadraty.
Tak przygotowane ravioli poukładać na posypana lekko blaszkę.
W tym momencie jeśli chcecie część możecie włożyć delikatnie do woreczka zamykanego do żywności i spokojnie zamrozić.
Gdy będziecie już mieli wszystkie ravioli zrobione wystarczy zagotować wodę z sola.
Wrzucamy porcjami przygotowane ravioli na wrzątek i gotujemy ok. 2 minutki od wypłynięcia na wierzch.
Na gotowo możecie podać lekko skropione dobra oliwa z oliwek.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz