Przejdź do głównej zawartości

Ravioli ze szpinakiem oraz białym i żółtym serem.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Dzis mam dla Was super fantastyczny przepis na ravioli domowej roboty.
Jeżeli do tej pory kupowaliście to najwyższy czas zrobić swoje domowe. To o niebo lepsze i bez porównania pyszniejsze danie.
Te małe pychotki to naprawdę nie wiele pracy a przy tak fajnym cieście robi się je naprawdę sprawnie.
Mozecie jak zwykle przy takich przepisach część sobie zamrozić i skorzystać kiedy będzie na nie znowu ochota.
Naprawdę warto.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


na ciasto

  • 400 g maki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 kubka wrzątku





na farsz
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 cytryny
  • 200 g białego sera ( możecie użyć typu Ricotta , Philadelphia czy inny typu Frischkase )
  • 100 g żółtego potartego sera ( dowolny ulubiony u mnie Ementaler )
  • kilka kropli Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry )
  • 1/2 łyżeczki pasty z imbiru
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej










Sposób przygotowania :



Zaczynamy jak zwykle od ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak - do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + jajka + oliwa = wszystko na małych obrotach wyrabiamy.
Jeżeli chcemy oczywiście można wszystko wyrobić ręcznie na blacie.
Podczas wyrabiania ciasta po trochu dolewamy wrzątek i łączymy ciasto aż będzie jednolite , sprężyste - przestanie się kleić.
Tak przygotowane owijamy w folie spożywczą i odstawiamy aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szpinak dobrze myjemy i osuszamy. Drobno kroimy.
Na patelni z odrobina oleju podsmażamy nasz przygotowany szpinak dodając drobno posiekany czosnek + sol + pieprz do smaku. Całość nie dłużej niż 1-2 minutki. Studzimy.
W misce łączymy se sobą : nasz przestudzony szpinak + sok z cytryny + serek + potarty żółty ser + sos Worcester + pasta curry + imbir + musztardę = całość dobrze mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pod swój smak dodatkowo sola lub pieprzem.
Ciasto które w tym czasie ładnie odpoczęło rozwałkowujemy na posypanej stolnicy ( lub przy pomocy maszynki do makaronu ) dość cienko.
Najlepiej w przypadku ravioli rozwałkować cienki, długi pasek na nim poukładać w odstępach po ok 1/2 łyżeczki farszu i drugim cienkim paskiem ciasta przykryć całość. Podociskac ciasta miedzy farszem i powycinać np. kwadraty.
Tak przygotowane ravioli poukładać na posypana lekko blaszkę.
W tym momencie jeśli chcecie część możecie włożyć delikatnie do woreczka zamykanego do żywności i spokojnie zamrozić.
Gdy będziecie już mieli wszystkie ravioli zrobione wystarczy zagotować wodę z sola.
Wrzucamy porcjami przygotowane ravioli na wrzątek i gotujemy ok. 2 minutki od wypłynięcia na wierzch.
Na gotowo możecie podać lekko skropione dobra oliwa z oliwek.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...