Przejdź do głównej zawartości

Rotkohl mit Apfel und Zwiebel - Home-made = czerwona kapusta świątecznie :)






www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Dzis dodatek do dan który w większości domów jest bardzo lubiany i dobrze znany w rożnych wariacjach i smakach.
Mozna przyprawić na słodko , na słono , lekko kwaskowato a serwować na ciepło czy na zimno = możliwości wiele.
Moja dzisiejsza odsłona to wersja słodka , aromatyzowana jabłkiem i cebulka. Podawana na ciepło.
Bardzo fajny dodatek który możecie przygotować i przechowywać w zamkniętych szczelnie słoikach a wykorzystać w każdej chwili do każdego rodzaju mies, na ciepło jak i na zimno.
W  tym roku przy okazji Świat bardzo dobrze taka kapustka komponuje się z kaczka czy indykiem lub nawet schabem pieczonym podawanym na zimno do kolacji.
Myślę ze ta kapustka przypadnie Wam bardzo do gustu bo jest przepyszna a jej przygotowaniem możecie zająć się już dziś i korzystać z niej przez dłuższy czas :)
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 





  • 1 duża główka czerwonej kapusty
  • 1 kubek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 kubka ciemnego octu balsamicznego
  • 3 duże jabłka
  • 2 duże cebule
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 kubka wody











Sposób przygotowania :



Z tej jednej główki wyjdzie Was dość sporo bo duży garnek takiej pyszności i dlatego polecam przygotować sobie ok 4-5 wyparzonych słoiczków gdzie możecie zaraz super szczelnie i na dłuższy czas zamknąć to danie.
Zaczynamy od przygotowania sobie dużej miski.
Nasza kapustę obieramy ze zbędnych, brzydkich liści i myjemy. Odcinamy środek - głąb.
Szatkujemy ja nożem lub jeśli wolimy na tarce lub nawet w food procesorze na dość drobne kawałki.
Tutaj dużo zależy od Waszych upodobań jakie kawałki wolicie ale sadze ze taka przystawka fajnie wygląda gdy jest drobniej pokrojona.
Wrzucamy poszatkowana kapustę do miski i odstawiamy na chwilkę.
Obieramy i kroimy na drobna kosteczkę jabłka i cebule = odstawiamy na chwilkę.
Do dużego garnka ( najlepiej typu brytfanka czy żeliwny ) wrzucamy: masło + cukier = rozpuszczamy starając się nie mieszać.
Pozwalamy aby masło samo pięknie się rozpuściło i skarmelizowało z cukrem na zloty kolor.
Gdy będziemy widzieć ze powstał nam już ładny karmel dorzucamy jabłka i cebule = całość mieszamy i smażymy jakieś 2 minutki.
Dolewamy ocet balsamiczny + wodę = gotujemy dalej.
Na koniec wrzucamy nasza przygotowana kapustę.
Mieszamy całość dokładnie i gotujemy pod przykryciem aż nasza kapusta będzie mięciutka.
Należy obserwować i samemu zdecydować czy wolicie bardziej al dente czy mięciutką - uwaga nie należy przesadnie rozgotować.
Pod koniec gdy stwierdzimy ze kapusta jest już gotowa doprawiamy sola i pieprzem pod własny smak.
Jeżeli chcemy od razu taka gorąco zamykamy szczelnie w wyparzonych słoikach które po zakręceniu odwracamy górą do dołu. Pozostawiamy je tak aż do całkowitego wystudzenia.
Mozecie w każdej chwili gdy przyjdzie czas podania dania odkręcić i lekko podgrzane serwować.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...