www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis dodatek do dan który w większości domów jest bardzo lubiany i dobrze znany w rożnych wariacjach i smakach.
Mozna przyprawić na słodko , na słono , lekko kwaskowato a serwować na ciepło czy na zimno = możliwości wiele.
Moja dzisiejsza odsłona to wersja słodka , aromatyzowana jabłkiem i cebulka. Podawana na ciepło.
Bardzo fajny dodatek który możecie przygotować i przechowywać w zamkniętych szczelnie słoikach a wykorzystać w każdej chwili do każdego rodzaju mies, na ciepło jak i na zimno.
W tym roku przy okazji Świat bardzo dobrze taka kapustka komponuje się z kaczka czy indykiem lub nawet schabem pieczonym podawanym na zimno do kolacji.
Myślę ze ta kapustka przypadnie Wam bardzo do gustu bo jest przepyszna a jej przygotowaniem możecie zająć się już dziś i korzystać z niej przez dłuższy czas :)
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1 duża główka czerwonej kapusty
- 1 kubek cukru
- 3 łyżki masła
- 1/4 kubka ciemnego octu balsamicznego
- 3 duże jabłka
- 2 duże cebule
- sol i pieprz do smaku
- 1/2 kubka wody
Sposób przygotowania :
Z tej jednej główki wyjdzie Was dość sporo bo duży garnek takiej pyszności i dlatego polecam przygotować sobie ok 4-5 wyparzonych słoiczków gdzie możecie zaraz super szczelnie i na dłuższy czas zamknąć to danie.
Zaczynamy od przygotowania sobie dużej miski.
Nasza kapustę obieramy ze zbędnych, brzydkich liści i myjemy. Odcinamy środek - głąb.
Szatkujemy ja nożem lub jeśli wolimy na tarce lub nawet w food procesorze na dość drobne kawałki.
Tutaj dużo zależy od Waszych upodobań jakie kawałki wolicie ale sadze ze taka przystawka fajnie wygląda gdy jest drobniej pokrojona.
Wrzucamy poszatkowana kapustę do miski i odstawiamy na chwilkę.
Obieramy i kroimy na drobna kosteczkę jabłka i cebule = odstawiamy na chwilkę.
Do dużego garnka ( najlepiej typu brytfanka czy żeliwny ) wrzucamy: masło + cukier = rozpuszczamy starając się nie mieszać.
Pozwalamy aby masło samo pięknie się rozpuściło i skarmelizowało z cukrem na zloty kolor.
Gdy będziemy widzieć ze powstał nam już ładny karmel dorzucamy jabłka i cebule = całość mieszamy i smażymy jakieś 2 minutki.
Dolewamy ocet balsamiczny + wodę = gotujemy dalej.
Na koniec wrzucamy nasza przygotowana kapustę.
Mieszamy całość dokładnie i gotujemy pod przykryciem aż nasza kapusta będzie mięciutka.
Należy obserwować i samemu zdecydować czy wolicie bardziej al dente czy mięciutką - uwaga nie należy przesadnie rozgotować.
Pod koniec gdy stwierdzimy ze kapusta jest już gotowa doprawiamy sola i pieprzem pod własny smak.
Jeżeli chcemy od razu taka gorąco zamykamy szczelnie w wyparzonych słoikach które po zakręceniu odwracamy górą do dołu. Pozostawiamy je tak aż do całkowitego wystudzenia.
Mozecie w każdej chwili gdy przyjdzie czas podania dania odkręcić i lekko podgrzane serwować.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz