Przejdź do głównej zawartości

Puszysta babka z bakaliami - jabłko i orzechy.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Ta babka to z cala pewnością jedna z tych najlepszych i najbardziej puszystych.
Jest pełna aromatów i rozpływa się w ustach.
Po prostu musicie jej spróbować.
Moim zdaniem super pasuje na nadchodzące Święta ale oczywiście zrobienie jej nawet bez okazji będzie uczta dla podniebienia :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 



  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skorka z pomarańczy
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki likieru amaretto ( u mnie bez alkoholowy ale możecie zastąpić dowolnym ulubionym )
  • 4 jabłka
  • 1 kubek posiekanych drobno orzechów
  • 1/4 kubka mleka
  • opcjonalnie garść suszonej żurawiny








Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę w której będziemy piec należy bardzo dobrze wysmarować tłuszczem ( ponieważ zrobiłam dwie porcje to jedno upiekłam w silikonowej formie do babek a druga w tortownicy - użyjcie co macie pod ręką ).
Orzechy możemy krótko uprażyć na patelni i drobniej posiekać. Odstawiamy.
Jabłka obieramy i kroimy w drobna kostkę. Odkładamy na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy : cukier + cukier waniliowy + masło = całość miksujemy dość długo na jasna , puszysta masę.
Dorzucamy skórkę z pomarańczy + jajka + sol + extrakt z wanilii = mieszamy.
Dodajemy likier + mleko = miksujemy na gładko.
W dużej misce odmierzamy make + proszek do pieczenia i dorzucamy przygotowane orzechy + jabłka + żurawinę = całość dobrze mieszamy aby każde części jabłka obtoczyły się w mące.
Dokładamy tak przygotowane suche składniki do pozostałych do misy miksera i mieszamy do połączenia.
Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut. Mozna pod koniec sprawdzić środek ciasta patyczkiem.
Studzimy.
Na gotowo oprószamy cukrem pudrem.
Pyszne i warte spróbowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

  1. Proszę podać pojemność tego kubka (dkg,ml) Każdy kubek jest inny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 👩🏻‍🍳pojemnosc kubka 250 ml. Milego dnia 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych