Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku - najlepsza !







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Juz czas po mału na przygotowanie ryb na Święta. A przynajmniej jeśli chodzi o ta właśnie rybę to ten weekend jest jak najbardziej właściwi.
Smak tej rybki jest tak pyszny ze nie będziecie mogli oderwać się od jej jedzenia. :).
W moim domku ten przepis od pokoleń i smakuje małym i dużym.
Mięciutka, aromatyczna rybka w super chrupiącej panierce, polana słodkawym sosem to po prostu - niebo w buzi :)
Koniecznie musicie wypróbować i zrobić ten przepis - myślę ze tak jak ja zakochacie się w tej wersji.
Zapraszam.










Składniki :



  • ok. 2 kg dowolnego, ulubionego filetu z ryby ( u mnie sprawdzona panga czy dorsz )
  • 5-6 marchewek
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 500 = 750 ml dobrej jakości keczupu ( u mnie zawsze Włocławek - pikantny i przyznam szczerze ze próbowałam wiele ale ten smak uzyskuje tylko z tym wybranym )
  • 1 łyżeczka vegety - potravka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sol i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • 1 1/2 kubka wody
  • dodatkowo jeśli ryba będzie w panierce to ok. 4 jajek i ok. 3 kubków tartej bułki.
  • opcjonalnie dobra, wybrana przyprawa do ryb ( u mnie lekko oprószam filety po osuszeniu moja sprawdzona od lat mieszanka ziołową ale nie musicie w zasadzie dodatkowo doprawiać )








Sposób przygotowania.




Najważniejszą rzeczą za którą musicie się zabrać przygotowując ta rybę jest dokładne osuszenie filetu. Jeśli wybieracie mrożony filet to najlepiej rozmrozić go zostawiając w temperaturze pokojowe co jakiś czas obsuszając papierowymi ręcznikami.
Tylko przez dobre, powolne odmrożenie filetu i dokładne osuszenie uzyskacie mięciutka rybkę a dodatkowo nie będzie Wam się rozwalać.
Gdy już Wasze filety będą gotowe dzielimy je na mniejsze części ( u mnie filet na 2 lub 3 części ) i oprószamy jeśli chcemy dobra mieszanka do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
W misce przygotowujemy sobie roztrzepane jajka + sol + pierz.
W drugiej wsypujemy tarta bułkę.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nasze filety po kolei ( jak schabowy ) obtaczamy najpierw w tartej bułce potem jajku i na koniec znowu tarta bułka. = da Wam to chrupiącą fajna skórkę.
Tak przygotowane smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone odkładamy do dużego naczynia. Najlepiej wyższe w którym od razu będziecie mogli zalać ryby sosem.
Mala uwaga - jeśli ktoś nie ma ochoty na rybę w wersji z panierka, może śmiało pominąć ten krok i usmażyć rybkę z obu stron tylko obtoczona lekko w mace. Taki sposób tez będzie pyszny i często sama robię oby dwie wersje.
Gdy nasze rybki są usmażone zaczynamy przygotowywać sos.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na wiórki.
W dużej patelni lub garnku wlewamy odrobinkę oleju i wrzucamy nasze warzywa ( marchewka + pietruszka ) = mieszamy i smażymy sekundę do lekkiego zeszklenia.
Zalewamy całość woda i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania większości płynów = ok. 30 minut.
W tym czasie na osobnej, malej patelni na odrobinie oliwy ( jeśli chcecie możecie użyć odrobiny tłuszczu z usmażonych ryb  dla lepszego smaku ) smażymy cebule pokrojone na wiórki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy nasza włoszczyzna jest mięciutka i odparowała lekko z płynów, dorzucamy do niej:  keczup + vegetę + liście laurowe + ziele angielskie + sol i pieprz  + łyżeczka cukru + usmażoną cebulkę = całość mieszając gotujemy kilka minut.
Gdy sos jest gotowy właściwie pozostaje tylko zalać nim nasze wcześniej przygotowane rybki - ale ja idę zawsze o krok dalej -- i najpierw w naczyniu polewam odrobinę sosu na dnie, potem układam warstwę filetów i ponownie polewam sos = w ten sposób postępuje aż do końca.
Na koniec całość dokładnie przykrywam reszta sosu.
Wasze filety jeszcze fajniej przejdą sosem.
Tak przygotowane danie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki gdzie spokojnie czeka do Świat i przechodzi pięknie smakiem.
Gotowe.
Pyszny i prosty sposób na rybkę :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych