Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku - najlepsza !







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Juz czas po mału na przygotowanie ryb na Święta. A przynajmniej jeśli chodzi o ta właśnie rybę to ten weekend jest jak najbardziej właściwi.
Smak tej rybki jest tak pyszny ze nie będziecie mogli oderwać się od jej jedzenia. :).
W moim domku ten przepis od pokoleń i smakuje małym i dużym.
Mięciutka, aromatyczna rybka w super chrupiącej panierce, polana słodkawym sosem to po prostu - niebo w buzi :)
Koniecznie musicie wypróbować i zrobić ten przepis - myślę ze tak jak ja zakochacie się w tej wersji.
Zapraszam.










Składniki :



  • ok. 2 kg dowolnego, ulubionego filetu z ryby ( u mnie sprawdzona panga czy dorsz )
  • 5-6 marchewek
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 500 = 750 ml dobrej jakości keczupu ( u mnie zawsze Włocławek - pikantny i przyznam szczerze ze próbowałam wiele ale ten smak uzyskuje tylko z tym wybranym )
  • 1 łyżeczka vegety - potravka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sol i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • 1 1/2 kubka wody
  • dodatkowo jeśli ryba będzie w panierce to ok. 4 jajek i ok. 3 kubków tartej bułki.
  • opcjonalnie dobra, wybrana przyprawa do ryb ( u mnie lekko oprószam filety po osuszeniu moja sprawdzona od lat mieszanka ziołową ale nie musicie w zasadzie dodatkowo doprawiać )








Sposób przygotowania.




Najważniejszą rzeczą za którą musicie się zabrać przygotowując ta rybę jest dokładne osuszenie filetu. Jeśli wybieracie mrożony filet to najlepiej rozmrozić go zostawiając w temperaturze pokojowe co jakiś czas obsuszając papierowymi ręcznikami.
Tylko przez dobre, powolne odmrożenie filetu i dokładne osuszenie uzyskacie mięciutka rybkę a dodatkowo nie będzie Wam się rozwalać.
Gdy już Wasze filety będą gotowe dzielimy je na mniejsze części ( u mnie filet na 2 lub 3 części ) i oprószamy jeśli chcemy dobra mieszanka do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
W misce przygotowujemy sobie roztrzepane jajka + sol + pierz.
W drugiej wsypujemy tarta bułkę.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nasze filety po kolei ( jak schabowy ) obtaczamy najpierw w tartej bułce potem jajku i na koniec znowu tarta bułka. = da Wam to chrupiącą fajna skórkę.
Tak przygotowane smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone odkładamy do dużego naczynia. Najlepiej wyższe w którym od razu będziecie mogli zalać ryby sosem.
Mala uwaga - jeśli ktoś nie ma ochoty na rybę w wersji z panierka, może śmiało pominąć ten krok i usmażyć rybkę z obu stron tylko obtoczona lekko w mace. Taki sposób tez będzie pyszny i często sama robię oby dwie wersje.
Gdy nasze rybki są usmażone zaczynamy przygotowywać sos.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na wiórki.
W dużej patelni lub garnku wlewamy odrobinkę oleju i wrzucamy nasze warzywa ( marchewka + pietruszka ) = mieszamy i smażymy sekundę do lekkiego zeszklenia.
Zalewamy całość woda i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania większości płynów = ok. 30 minut.
W tym czasie na osobnej, malej patelni na odrobinie oliwy ( jeśli chcecie możecie użyć odrobiny tłuszczu z usmażonych ryb  dla lepszego smaku ) smażymy cebule pokrojone na wiórki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy nasza włoszczyzna jest mięciutka i odparowała lekko z płynów, dorzucamy do niej:  keczup + vegetę + liście laurowe + ziele angielskie + sol i pieprz  + łyżeczka cukru + usmażoną cebulkę = całość mieszając gotujemy kilka minut.
Gdy sos jest gotowy właściwie pozostaje tylko zalać nim nasze wcześniej przygotowane rybki - ale ja idę zawsze o krok dalej -- i najpierw w naczyniu polewam odrobinę sosu na dnie, potem układam warstwę filetów i ponownie polewam sos = w ten sposób postępuje aż do końca.
Na koniec całość dokładnie przykrywam reszta sosu.
Wasze filety jeszcze fajniej przejdą sosem.
Tak przygotowane danie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki gdzie spokojnie czeka do Świat i przechodzi pięknie smakiem.
Gotowe.
Pyszny i prosty sposób na rybkę :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...