www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Juz czas po mału na przygotowanie ryb na Święta. A przynajmniej jeśli chodzi o ta właśnie rybę to ten weekend jest jak najbardziej właściwi.
Smak tej rybki jest tak pyszny ze nie będziecie mogli oderwać się od jej jedzenia. :).
W moim domku ten przepis od pokoleń i smakuje małym i dużym.
Mięciutka, aromatyczna rybka w super chrupiącej panierce, polana słodkawym sosem to po prostu - niebo w buzi :)
Koniecznie musicie wypróbować i zrobić ten przepis - myślę ze tak jak ja zakochacie się w tej wersji.
Zapraszam.
Składniki :
- ok. 2 kg dowolnego, ulubionego filetu z ryby ( u mnie sprawdzona panga czy dorsz )
- 5-6 marchewek
- 1 większy korzeń pietruszki
- 2 duże cebule
- 500 = 750 ml dobrej jakości keczupu ( u mnie zawsze Włocławek - pikantny i przyznam szczerze ze próbowałam wiele ale ten smak uzyskuje tylko z tym wybranym )
- 1 łyżeczka vegety - potravka
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sol i pieprz do smaku
- łyżeczka cukru
- 1 1/2 kubka wody
- dodatkowo jeśli ryba będzie w panierce to ok. 4 jajek i ok. 3 kubków tartej bułki.
- opcjonalnie dobra, wybrana przyprawa do ryb ( u mnie lekko oprószam filety po osuszeniu moja sprawdzona od lat mieszanka ziołową ale nie musicie w zasadzie dodatkowo doprawiać )
Sposób przygotowania.
Najważniejszą rzeczą za którą musicie się zabrać przygotowując ta rybę jest dokładne osuszenie filetu. Jeśli wybieracie mrożony filet to najlepiej rozmrozić go zostawiając w temperaturze pokojowe co jakiś czas obsuszając papierowymi ręcznikami.
Tylko przez dobre, powolne odmrożenie filetu i dokładne osuszenie uzyskacie mięciutka rybkę a dodatkowo nie będzie Wam się rozwalać.
Gdy już Wasze filety będą gotowe dzielimy je na mniejsze części ( u mnie filet na 2 lub 3 części ) i oprószamy jeśli chcemy dobra mieszanka do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
W misce przygotowujemy sobie roztrzepane jajka + sol + pierz.
W drugiej wsypujemy tarta bułkę.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nasze filety po kolei ( jak schabowy ) obtaczamy najpierw w tartej bułce potem jajku i na koniec znowu tarta bułka. = da Wam to chrupiącą fajna skórkę.
Tak przygotowane smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone odkładamy do dużego naczynia. Najlepiej wyższe w którym od razu będziecie mogli zalać ryby sosem.
Mala uwaga - jeśli ktoś nie ma ochoty na rybę w wersji z panierka, może śmiało pominąć ten krok i usmażyć rybkę z obu stron tylko obtoczona lekko w mace. Taki sposób tez będzie pyszny i często sama robię oby dwie wersje.
Gdy nasze rybki są usmażone zaczynamy przygotowywać sos.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na wiórki.
W dużej patelni lub garnku wlewamy odrobinkę oleju i wrzucamy nasze warzywa ( marchewka + pietruszka ) = mieszamy i smażymy sekundę do lekkiego zeszklenia.
Zalewamy całość woda i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania większości płynów = ok. 30 minut.
W tym czasie na osobnej, malej patelni na odrobinie oliwy ( jeśli chcecie możecie użyć odrobiny tłuszczu z usmażonych ryb dla lepszego smaku ) smażymy cebule pokrojone na wiórki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy nasza włoszczyzna jest mięciutka i odparowała lekko z płynów, dorzucamy do niej: keczup + vegetę + liście laurowe + ziele angielskie + sol i pieprz + łyżeczka cukru + usmażoną cebulkę = całość mieszając gotujemy kilka minut.
Gdy sos jest gotowy właściwie pozostaje tylko zalać nim nasze wcześniej przygotowane rybki - ale ja idę zawsze o krok dalej -- i najpierw w naczyniu polewam odrobinę sosu na dnie, potem układam warstwę filetów i ponownie polewam sos = w ten sposób postępuje aż do końca.
Na koniec całość dokładnie przykrywam reszta sosu.
Wasze filety jeszcze fajniej przejdą sosem.
Tak przygotowane danie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki gdzie spokojnie czeka do Świat i przechodzi pięknie smakiem.
Gotowe.
Pyszny i prosty sposób na rybkę :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz