Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku - najlepsza !







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Juz czas po mału na przygotowanie ryb na Święta. A przynajmniej jeśli chodzi o ta właśnie rybę to ten weekend jest jak najbardziej właściwi.
Smak tej rybki jest tak pyszny ze nie będziecie mogli oderwać się od jej jedzenia. :).
W moim domku ten przepis od pokoleń i smakuje małym i dużym.
Mięciutka, aromatyczna rybka w super chrupiącej panierce, polana słodkawym sosem to po prostu - niebo w buzi :)
Koniecznie musicie wypróbować i zrobić ten przepis - myślę ze tak jak ja zakochacie się w tej wersji.
Zapraszam.










Składniki :



  • ok. 2 kg dowolnego, ulubionego filetu z ryby ( u mnie sprawdzona panga czy dorsz )
  • 5-6 marchewek
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 500 = 750 ml dobrej jakości keczupu ( u mnie zawsze Włocławek - pikantny i przyznam szczerze ze próbowałam wiele ale ten smak uzyskuje tylko z tym wybranym )
  • 1 łyżeczka vegety - potravka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sol i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • 1 1/2 kubka wody
  • dodatkowo jeśli ryba będzie w panierce to ok. 4 jajek i ok. 3 kubków tartej bułki.
  • opcjonalnie dobra, wybrana przyprawa do ryb ( u mnie lekko oprószam filety po osuszeniu moja sprawdzona od lat mieszanka ziołową ale nie musicie w zasadzie dodatkowo doprawiać )








Sposób przygotowania.




Najważniejszą rzeczą za którą musicie się zabrać przygotowując ta rybę jest dokładne osuszenie filetu. Jeśli wybieracie mrożony filet to najlepiej rozmrozić go zostawiając w temperaturze pokojowe co jakiś czas obsuszając papierowymi ręcznikami.
Tylko przez dobre, powolne odmrożenie filetu i dokładne osuszenie uzyskacie mięciutka rybkę a dodatkowo nie będzie Wam się rozwalać.
Gdy już Wasze filety będą gotowe dzielimy je na mniejsze części ( u mnie filet na 2 lub 3 części ) i oprószamy jeśli chcemy dobra mieszanka do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
W misce przygotowujemy sobie roztrzepane jajka + sol + pierz.
W drugiej wsypujemy tarta bułkę.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nasze filety po kolei ( jak schabowy ) obtaczamy najpierw w tartej bułce potem jajku i na koniec znowu tarta bułka. = da Wam to chrupiącą fajna skórkę.
Tak przygotowane smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone odkładamy do dużego naczynia. Najlepiej wyższe w którym od razu będziecie mogli zalać ryby sosem.
Mala uwaga - jeśli ktoś nie ma ochoty na rybę w wersji z panierka, może śmiało pominąć ten krok i usmażyć rybkę z obu stron tylko obtoczona lekko w mace. Taki sposób tez będzie pyszny i często sama robię oby dwie wersje.
Gdy nasze rybki są usmażone zaczynamy przygotowywać sos.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na wiórki.
W dużej patelni lub garnku wlewamy odrobinkę oleju i wrzucamy nasze warzywa ( marchewka + pietruszka ) = mieszamy i smażymy sekundę do lekkiego zeszklenia.
Zalewamy całość woda i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania większości płynów = ok. 30 minut.
W tym czasie na osobnej, malej patelni na odrobinie oliwy ( jeśli chcecie możecie użyć odrobiny tłuszczu z usmażonych ryb  dla lepszego smaku ) smażymy cebule pokrojone na wiórki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy nasza włoszczyzna jest mięciutka i odparowała lekko z płynów, dorzucamy do niej:  keczup + vegetę + liście laurowe + ziele angielskie + sol i pieprz  + łyżeczka cukru + usmażoną cebulkę = całość mieszając gotujemy kilka minut.
Gdy sos jest gotowy właściwie pozostaje tylko zalać nim nasze wcześniej przygotowane rybki - ale ja idę zawsze o krok dalej -- i najpierw w naczyniu polewam odrobinę sosu na dnie, potem układam warstwę filetów i ponownie polewam sos = w ten sposób postępuje aż do końca.
Na koniec całość dokładnie przykrywam reszta sosu.
Wasze filety jeszcze fajniej przejdą sosem.
Tak przygotowane danie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki gdzie spokojnie czeka do Świat i przechodzi pięknie smakiem.
Gotowe.
Pyszny i prosty sposób na rybkę :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...