Przejdź do głównej zawartości

Puszysta babka z bakaliami - jabłko i orzechy.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Ta babka to z cala pewnością jedna z tych najlepszych i najbardziej puszystych.
Jest pełna aromatów i rozpływa się w ustach.
Po prostu musicie jej spróbować.
Moim zdaniem super pasuje na nadchodzące Święta ale oczywiście zrobienie jej nawet bez okazji będzie uczta dla podniebienia :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 



  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skorka z pomarańczy
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki likieru amaretto ( u mnie bez alkoholowy ale możecie zastąpić dowolnym ulubionym )
  • 4 jabłka
  • 1 kubek posiekanych drobno orzechów
  • 1/4 kubka mleka
  • opcjonalnie garść suszonej żurawiny








Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę w której będziemy piec należy bardzo dobrze wysmarować tłuszczem ( ponieważ zrobiłam dwie porcje to jedno upiekłam w silikonowej formie do babek a druga w tortownicy - użyjcie co macie pod ręką ).
Orzechy możemy krótko uprażyć na patelni i drobniej posiekać. Odstawiamy.
Jabłka obieramy i kroimy w drobna kostkę. Odkładamy na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy : cukier + cukier waniliowy + masło = całość miksujemy dość długo na jasna , puszysta masę.
Dorzucamy skórkę z pomarańczy + jajka + sol + extrakt z wanilii = mieszamy.
Dodajemy likier + mleko = miksujemy na gładko.
W dużej misce odmierzamy make + proszek do pieczenia i dorzucamy przygotowane orzechy + jabłka + żurawinę = całość dobrze mieszamy aby każde części jabłka obtoczyły się w mące.
Dokładamy tak przygotowane suche składniki do pozostałych do misy miksera i mieszamy do połączenia.
Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut. Mozna pod koniec sprawdzić środek ciasta patyczkiem.
Studzimy.
Na gotowo oprószamy cukrem pudrem.
Pyszne i warte spróbowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

  1. Proszę podać pojemność tego kubka (dkg,ml) Każdy kubek jest inny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 👩🏻‍🍳pojemnosc kubka 250 ml. Milego dnia 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...