Witam serdecznie.
Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające.
Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy lub jakieś małe święto.
Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)).
Zapraszam !
Składniki :
( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości )
na rożki :
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- szczypta soli
- 250 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru
- opcjonalnie odrobina pasty w wanilii
na krem :
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z pomarańczy
- ok. 3 łyżek fix do śmietany
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania sobie rożków - foremek do wypiekania.
Zakładając, że nie macie w domu metalowych rożków ( warto nabyć - często w okresie świąt są bardziej dostępne i w przystępnych cenach ). Możecie wykorzystać do ich zrobienia folię aluminiową. Najprościej, zawinąć wiekszą ilość wokół dwóch palców i uformować rożek.
Wystarczy, jeśli będziecie mieli ich 6 - 8 sztuk i po każdym upieczeniu zawiniecie kolejne.
Zabieramy się za ciasto.
Wszystkie składniki w dużej misce wyrabiać lub prościej w malakserze ( food procesorze ) zmiksować. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej. Formujemy w dysk i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce co najmniej 1 h.
Krem.
Do misy miksera wrzucamy serek śmietankowy + cukier puder + ekstrakt waniliowy + skórka z pomarańczy = miksujemy chwilkę na kremową masę.
Dodajemy śmietanę i miksujemy na gęsto = pod koniec dosypujemy fix.
Gotową masę, przekładamy do woreczka cukierniczego ( jeśli macie z końcówką ozdobną np. gwiazdką ) zawijamy, odstawiamy do lodówki.
Pieczemy rożki.
Przygotowujemy blaszkę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Nasze różki możecie spryskać - natłuścić olejem delikatnie.
Ciasto wyciągamy z lodówki i na podsypanej stolnicy wałkujemy, na dość cienkie.
Tniemy paseczki ok. 2,5 cm.
Każdy paseczek zawijamy na rożek, zaczynajac od wąskiej części i starając się końcówkę dobrze schować pod spód ciasta aby się nie rozwinęło.
Zawijamy tak, aby ciasto nachodziło trochę na siebie.
Drugą końcówkę także dobrze wciskamy w ciasto aby się rożek nie rozszedł.
Tak przygotowujemy pozostałe rożki i układamy na blaszkę w odstępach od siebie.
Możecie górę także spryskać delikatnie tłuszczem.
Pieczemy 15 minut = należy obserwować.
Wyciągamy i po chwili możecie delikatnie ściągnąć gotowe rożki i odstawić do całkowitego ostudzenia na kratkę.
Gotowe i całkowicie ostudzone będą doskonale trzymały formę i staną się super chrupiące.
Jeżeli podajecie je od razu - wypełniacie kremem a na gotowo możecie posypać cukrem pudrem i delikatnie jeszcze poprószyć skórką z pomarańczy.
Jeśli serwować będziecie później - przechować w szczelnym pojemniku a krem w lodówce. Łączymy przed podaniem.
Gotowe.
Przepyszne i wręcz uzależniające - koniecznie polecam do przygotowania w Waszych domach :)
Życzę smacznego !
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz