www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie ta jesień przyszła bardzo łagodnie i słonecznie. Mozna w pełni podziwiać kolory jesieni i jej zapachy.I choć ranki bywają ciemne, zimne i czasem ciężkie :) to w dzień już nie ma powodu do narzekania - jest po prostu pięknie.
Nie mniej jednak coraz więcej czasu spędzamy w domku i coraz chętniej sięgamy po cieple, sycące posiłki. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja- to pierś z kurczaka która jest bardzo soczysta , aromatyczna w smaku i sycącą a przy tym szybko się ja robi.
Polecam spróbujcie - naprawdę warto.
Składniki :
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- ok 150 gram szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 2 łyżki pesto
- 1 mała por
- 1 cytryna
- sol pieprz
- olej czosnkowy lub zwykły
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie sie smażyć dorzucamy nasz szpinak wcześniej umyty i osuszony. Smażymy chwilkę doprawiając sola i pieprzem do smaku. Odstawiamy do przestudzenia do miseczki.
Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojony drobniej nasz por.Doprawiamy go sola i pieprzem. Smażymy do miękkości. Odstawiamy.
Nasze piersi myjemy dokładnie i oczyszczamy ze zbędnych błonek i tłuszczu. Przekrajamy w połowie każdą pierś nie do końca - tak aby otworzyła nam się jak książka.
Rozsmarowujemy w środek każdej piersi około pół łyżki pesto. Wykładamy po łyżce naszego szpinaku i łyżce naszego usmażonego pora. Całość równomiernie rozkładamy i najlepiej za pomocą patyczków - wykałaczek pospinać każdą pierś w trzech miejscach ze sobą- aby nam się nie rozwaliła podczas smażenia.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy każdą nasza nadziewana pierś krótko -1-2 minuty z obu stron posypując sola i pieprzem.
W tym czasie w naszym naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy plasterki cytryny a na nich nasze podpieczone piersi. Całość można jeszcze skropić odrobina oliwy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Nie należy zbyt długo piec bo nasza pierś stanie się zbyt sucha.
Gotowe. Mozna podać ja z ryżem lub makaronem. Mozna tez zjeść ja w towarzystwie chrupiącego świeżego pieczywa. Tu dowolnie - jak kto lubi. Naprawdę warto :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk-blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz