Przejdź do głównej zawartości

Soczysta pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i porem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie ta jesień przyszła bardzo łagodnie i słonecznie. Mozna w pełni podziwiać kolory jesieni i jej zapachy.I choć ranki bywają ciemne, zimne i czasem ciężkie :) to w dzień już nie ma powodu do narzekania - jest po prostu pięknie.
Nie mniej jednak coraz więcej czasu spędzamy w domku i coraz chętniej sięgamy po cieple, sycące posiłki. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja- to pierś z kurczaka która jest bardzo soczysta , aromatyczna w smaku i sycącą a przy tym szybko się ja robi.
Polecam spróbujcie - naprawdę warto.






Składniki :

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok 150 gram szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 2 łyżki pesto
  • 1 mała por
  • 1 cytryna
  • sol pieprz
  • olej czosnkowy lub zwykły






Sposób przygotowania : 


Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie sie smażyć dorzucamy nasz szpinak wcześniej umyty i osuszony. Smażymy chwilkę doprawiając sola i pieprzem do smaku. Odstawiamy do przestudzenia do miseczki.
Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojony drobniej nasz por.Doprawiamy go sola i pieprzem. Smażymy do miękkości. Odstawiamy.
Nasze piersi myjemy dokładnie i oczyszczamy ze zbędnych błonek i tłuszczu. Przekrajamy w połowie każdą pierś nie do końca - tak aby otworzyła nam się jak książka.
Rozsmarowujemy w środek każdej piersi około pół łyżki pesto. Wykładamy po łyżce naszego szpinaku i łyżce naszego usmażonego pora. Całość równomiernie rozkładamy i najlepiej za pomocą patyczków - wykałaczek pospinać każdą pierś w trzech miejscach ze sobą- aby nam się nie rozwaliła podczas smażenia.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy każdą nasza nadziewana pierś krótko -1-2 minuty z obu stron posypując sola i pieprzem.
W tym czasie w naszym naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy plasterki cytryny a na nich nasze podpieczone piersi. Całość można jeszcze skropić odrobina oliwy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Nie należy zbyt długo piec bo nasza pierś stanie się zbyt sucha.
Gotowe. Mozna podać ja z ryżem lub makaronem. Mozna tez zjeść ja w towarzystwie chrupiącego świeżego pieczywa. Tu dowolnie - jak kto lubi. Naprawdę warto :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk-blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...