Przejdź do głównej zawartości

Soczysta pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i porem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie ta jesień przyszła bardzo łagodnie i słonecznie. Mozna w pełni podziwiać kolory jesieni i jej zapachy.I choć ranki bywają ciemne, zimne i czasem ciężkie :) to w dzień już nie ma powodu do narzekania - jest po prostu pięknie.
Nie mniej jednak coraz więcej czasu spędzamy w domku i coraz chętniej sięgamy po cieple, sycące posiłki. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja- to pierś z kurczaka która jest bardzo soczysta , aromatyczna w smaku i sycącą a przy tym szybko się ja robi.
Polecam spróbujcie - naprawdę warto.






Składniki :

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok 150 gram szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 2 łyżki pesto
  • 1 mała por
  • 1 cytryna
  • sol pieprz
  • olej czosnkowy lub zwykły






Sposób przygotowania : 


Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie sie smażyć dorzucamy nasz szpinak wcześniej umyty i osuszony. Smażymy chwilkę doprawiając sola i pieprzem do smaku. Odstawiamy do przestudzenia do miseczki.
Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojony drobniej nasz por.Doprawiamy go sola i pieprzem. Smażymy do miękkości. Odstawiamy.
Nasze piersi myjemy dokładnie i oczyszczamy ze zbędnych błonek i tłuszczu. Przekrajamy w połowie każdą pierś nie do końca - tak aby otworzyła nam się jak książka.
Rozsmarowujemy w środek każdej piersi około pół łyżki pesto. Wykładamy po łyżce naszego szpinaku i łyżce naszego usmażonego pora. Całość równomiernie rozkładamy i najlepiej za pomocą patyczków - wykałaczek pospinać każdą pierś w trzech miejscach ze sobą- aby nam się nie rozwaliła podczas smażenia.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy każdą nasza nadziewana pierś krótko -1-2 minuty z obu stron posypując sola i pieprzem.
W tym czasie w naszym naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy plasterki cytryny a na nich nasze podpieczone piersi. Całość można jeszcze skropić odrobina oliwy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Nie należy zbyt długo piec bo nasza pierś stanie się zbyt sucha.
Gotowe. Mozna podać ja z ryżem lub makaronem. Mozna tez zjeść ja w towarzystwie chrupiącego świeżego pieczywa. Tu dowolnie - jak kto lubi. Naprawdę warto :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk-blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...