Przejdź do głównej zawartości

Muss z jabłek - wersja aromatyzowana świętami :).


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Wam zaproponować troszkę słodkich zapasów :). A ponieważ teraz jest najlepszy czas na jabłka u mnie jak co roku zabieram się do pracy i zamykam te cudowne aromaty w słoikach aby mieć je na dłużej. W tej wersji przyprawionej znakomicie będę służyć do wszelkich wypieków świątecznych i nie tylko. Zachęcam bo warto postawić na domowe wyroby a tych aromatów nie zastąpimy nigdy kupnymi. 
Polecam i zapraszam :).




Składniki : 

  • 3 kg jabłek ( tutaj dowolność, ja wybrałam trzy różne gatunki )
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg pomarańczy
  • 5 szt. lasek cynamonu
  • 5 szt. gwiazdek anyżu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy pumpkin spice lub przyprawa do piernika
  • kubek wody






Sposób przygotowania : 


W dużym garnku wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę nasze jabłka + gruszki. Dodajemy starte skorki z naszym pomarańczy i wyciskamy z nich sok. Na koniec dorzucamy wszystkie nasze przyprawy i wodę.
Mieszamy całość i nastawiamy na średnie grzanie pod przykryciem.
Całość gotujemy co jakiś czas mieszając około 2-3 godzin. Powstanie nam już w miarę gęsta masa przypominająca konfitury.
Po tym czasie odkrywamy nasz garnek i gotujemy jeszcze jakieś pół godzinki, pamiętając o mieszaniu. Sami musimy zdecydować jaka chcemy gęstą konsystencje, jeśli bardzo to w razie potrzeby gotujemy parę minut dłużej.
W miedzy czasie wyparzamy i przygotowujemy sobie słoiki. Ilość podyktuje nam masa którą już w garnku uzyskamy.
Gotującą masę przelewamy do przygotowanych słoiczków i dobrze je zakręcamy. Stawiamy do góry dnem. Zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...