Przejdź do głównej zawartości

Muss z jabłek - wersja aromatyzowana świętami :).


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Wam zaproponować troszkę słodkich zapasów :). A ponieważ teraz jest najlepszy czas na jabłka u mnie jak co roku zabieram się do pracy i zamykam te cudowne aromaty w słoikach aby mieć je na dłużej. W tej wersji przyprawionej znakomicie będę służyć do wszelkich wypieków świątecznych i nie tylko. Zachęcam bo warto postawić na domowe wyroby a tych aromatów nie zastąpimy nigdy kupnymi. 
Polecam i zapraszam :).




Składniki : 

  • 3 kg jabłek ( tutaj dowolność, ja wybrałam trzy różne gatunki )
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg pomarańczy
  • 5 szt. lasek cynamonu
  • 5 szt. gwiazdek anyżu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy pumpkin spice lub przyprawa do piernika
  • kubek wody






Sposób przygotowania : 


W dużym garnku wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę nasze jabłka + gruszki. Dodajemy starte skorki z naszym pomarańczy i wyciskamy z nich sok. Na koniec dorzucamy wszystkie nasze przyprawy i wodę.
Mieszamy całość i nastawiamy na średnie grzanie pod przykryciem.
Całość gotujemy co jakiś czas mieszając około 2-3 godzin. Powstanie nam już w miarę gęsta masa przypominająca konfitury.
Po tym czasie odkrywamy nasz garnek i gotujemy jeszcze jakieś pół godzinki, pamiętając o mieszaniu. Sami musimy zdecydować jaka chcemy gęstą konsystencje, jeśli bardzo to w razie potrzeby gotujemy parę minut dłużej.
W miedzy czasie wyparzamy i przygotowujemy sobie słoiki. Ilość podyktuje nam masa którą już w garnku uzyskamy.
Gotującą masę przelewamy do przygotowanych słoiczków i dobrze je zakręcamy. Stawiamy do góry dnem. Zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...