Przejdź do głównej zawartości

Lepiej późno niż wcale :) - czyli dary lasu na talerzu.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Późno , nawet bardzoo późno w tym roku ale znaleźliśmy w końcu czas z mężem na wędrówkę po naszych lasach w poszukiwaniu pysznych grzybków. Choć wydawać by się mogło ze to już nie czas , to znaleźliśmy całkiem spora gromadkę prawdziwków , podgrzybków itd. Zimowy zapas świąteczny w każdym razie zapewniony :).A ponieważ nasze piękne lasy mamy pod domem nie wypadałoby nie mieć zapasów :).
W związku z tym mam dziś dla Was bardzo szybka propozycje obiadową związaną właśnie z grzybkami. Makaron z sosem grzybowym na boczku jest super pyszny i super szybki. Mozecie oczywiście dodać grzyby które macie np. pieczarki lub jeśli macie tez pod ręką jak ja przepyszne dary lasu :). Gorąco polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 1 opakowanie makaronu typu kokardki ( może tez być makaron typu wstążki lub po prostu dowolny)
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 200 gram grzybów typu pieczarki, prawdziwki , podgrzybki ( co macie pod ręką dostępne )
  • sol i pierz
  • kubek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • kubek mleka
  • garść świeżej pietruszki lub kolendry



Sposób przygotowania : 


Najlepiej zacząć od zagotowania wody na makaron, ponieważ w tym czasie właściwie zdarzymy zrobić nasz cały sos. A wiec w dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron - solimy.Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go według wskazań na opakowaniu lub własnych upodobań - najlepiej pół miękko.
W miedzy czasie kroimy drobno nasz boczek wędzony. Odkładamy
Kroimy drobno cebule. Odkładamy.
Kroimy na większe plasterki nasze grzyby. Odkładamy.
Podgrzewa patelnie, a na nią wrzucamy nasz boczek. Smażymy go bez oleju ponieważ puści nam swój własny tłuszcz.
Gdy nasz boczek będzie już ładnie przysmażony i lekko zrumieniony, wykładamy go na talerz na boku a na patelnie po boczku wrzucamy nasze grzybki + sol + pieprz. Smażymy chwilkę i dorzucamy cebule. Całość smażymy i jeśli trzeba dodajemy sol i pieprz. Pamiętajmy jednak o tym ze nasz boczek jest tez słony.
Smażymy wszystko do miękkości na koniec wrzucając z powrotem nasz boczek.
Zalewamy całość śmietaną i mlekiem. Zagotowujemy i jeśli trzeba doprawiamy.
W miedzy czasie odcedzamy nasz makaron.
Makaron polewamy naszym sosem i podajemy najlepiej ze świeżo pokrojona pietruszka lub kolendra.
Gotowe. Polecam gorąco i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...