Przejdź do głównej zawartości

Lepiej późno niż wcale :) - czyli dary lasu na talerzu.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Późno , nawet bardzoo późno w tym roku ale znaleźliśmy w końcu czas z mężem na wędrówkę po naszych lasach w poszukiwaniu pysznych grzybków. Choć wydawać by się mogło ze to już nie czas , to znaleźliśmy całkiem spora gromadkę prawdziwków , podgrzybków itd. Zimowy zapas świąteczny w każdym razie zapewniony :).A ponieważ nasze piękne lasy mamy pod domem nie wypadałoby nie mieć zapasów :).
W związku z tym mam dziś dla Was bardzo szybka propozycje obiadową związaną właśnie z grzybkami. Makaron z sosem grzybowym na boczku jest super pyszny i super szybki. Mozecie oczywiście dodać grzyby które macie np. pieczarki lub jeśli macie tez pod ręką jak ja przepyszne dary lasu :). Gorąco polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 1 opakowanie makaronu typu kokardki ( może tez być makaron typu wstążki lub po prostu dowolny)
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 200 gram grzybów typu pieczarki, prawdziwki , podgrzybki ( co macie pod ręką dostępne )
  • sol i pierz
  • kubek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • kubek mleka
  • garść świeżej pietruszki lub kolendry



Sposób przygotowania : 


Najlepiej zacząć od zagotowania wody na makaron, ponieważ w tym czasie właściwie zdarzymy zrobić nasz cały sos. A wiec w dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron - solimy.Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go według wskazań na opakowaniu lub własnych upodobań - najlepiej pół miękko.
W miedzy czasie kroimy drobno nasz boczek wędzony. Odkładamy
Kroimy drobno cebule. Odkładamy.
Kroimy na większe plasterki nasze grzyby. Odkładamy.
Podgrzewa patelnie, a na nią wrzucamy nasz boczek. Smażymy go bez oleju ponieważ puści nam swój własny tłuszcz.
Gdy nasz boczek będzie już ładnie przysmażony i lekko zrumieniony, wykładamy go na talerz na boku a na patelnie po boczku wrzucamy nasze grzybki + sol + pieprz. Smażymy chwilkę i dorzucamy cebule. Całość smażymy i jeśli trzeba dodajemy sol i pieprz. Pamiętajmy jednak o tym ze nasz boczek jest tez słony.
Smażymy wszystko do miękkości na koniec wrzucając z powrotem nasz boczek.
Zalewamy całość śmietaną i mlekiem. Zagotowujemy i jeśli trzeba doprawiamy.
W miedzy czasie odcedzamy nasz makaron.
Makaron polewamy naszym sosem i podajemy najlepiej ze świeżo pokrojona pietruszka lub kolendra.
Gotowe. Polecam gorąco i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych