www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Późno , nawet bardzoo późno w tym roku ale znaleźliśmy w końcu czas z mężem na wędrówkę po naszych lasach w poszukiwaniu pysznych grzybków. Choć wydawać by się mogło ze to już nie czas , to znaleźliśmy całkiem spora gromadkę prawdziwków , podgrzybków itd. Zimowy zapas świąteczny w każdym razie zapewniony :).A ponieważ nasze piękne lasy mamy pod domem nie wypadałoby nie mieć zapasów :).
W związku z tym mam dziś dla Was bardzo szybka propozycje obiadową związaną właśnie z grzybkami. Makaron z sosem grzybowym na boczku jest super pyszny i super szybki. Mozecie oczywiście dodać grzyby które macie np. pieczarki lub jeśli macie tez pod ręką jak ja przepyszne dary lasu :). Gorąco polecam i zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu typu kokardki ( może tez być makaron typu wstążki lub po prostu dowolny)
- 300 gram wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 200 gram grzybów typu pieczarki, prawdziwki , podgrzybki ( co macie pod ręką dostępne )
- sol i pierz
- kubek creme fraiche lub śmietany kremówki
- kubek mleka
- garść świeżej pietruszki lub kolendry
Sposób przygotowania :
Najlepiej zacząć od zagotowania wody na makaron, ponieważ w tym czasie właściwie zdarzymy zrobić nasz cały sos. A wiec w dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron - solimy.Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go według wskazań na opakowaniu lub własnych upodobań - najlepiej pół miękko.
W miedzy czasie kroimy drobno nasz boczek wędzony. Odkładamy
Kroimy drobno cebule. Odkładamy.
Kroimy na większe plasterki nasze grzyby. Odkładamy.
Podgrzewa patelnie, a na nią wrzucamy nasz boczek. Smażymy go bez oleju ponieważ puści nam swój własny tłuszcz.
Gdy nasz boczek będzie już ładnie przysmażony i lekko zrumieniony, wykładamy go na talerz na boku a na patelnie po boczku wrzucamy nasze grzybki + sol + pieprz. Smażymy chwilkę i dorzucamy cebule. Całość smażymy i jeśli trzeba dodajemy sol i pieprz. Pamiętajmy jednak o tym ze nasz boczek jest tez słony.
Smażymy wszystko do miękkości na koniec wrzucając z powrotem nasz boczek.
Zalewamy całość śmietaną i mlekiem. Zagotowujemy i jeśli trzeba doprawiamy.
W miedzy czasie odcedzamy nasz makaron.
Makaron polewamy naszym sosem i podajemy najlepiej ze świeżo pokrojona pietruszka lub kolendra.
Gotowe. Polecam gorąco i pozdrawiam :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz