Przejdź do głównej zawartości

Lepiej późno niż wcale :) - czyli dary lasu na talerzu.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Późno , nawet bardzoo późno w tym roku ale znaleźliśmy w końcu czas z mężem na wędrówkę po naszych lasach w poszukiwaniu pysznych grzybków. Choć wydawać by się mogło ze to już nie czas , to znaleźliśmy całkiem spora gromadkę prawdziwków , podgrzybków itd. Zimowy zapas świąteczny w każdym razie zapewniony :).A ponieważ nasze piękne lasy mamy pod domem nie wypadałoby nie mieć zapasów :).
W związku z tym mam dziś dla Was bardzo szybka propozycje obiadową związaną właśnie z grzybkami. Makaron z sosem grzybowym na boczku jest super pyszny i super szybki. Mozecie oczywiście dodać grzyby które macie np. pieczarki lub jeśli macie tez pod ręką jak ja przepyszne dary lasu :). Gorąco polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 1 opakowanie makaronu typu kokardki ( może tez być makaron typu wstążki lub po prostu dowolny)
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 200 gram grzybów typu pieczarki, prawdziwki , podgrzybki ( co macie pod ręką dostępne )
  • sol i pierz
  • kubek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • kubek mleka
  • garść świeżej pietruszki lub kolendry



Sposób przygotowania : 


Najlepiej zacząć od zagotowania wody na makaron, ponieważ w tym czasie właściwie zdarzymy zrobić nasz cały sos. A wiec w dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron - solimy.Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go według wskazań na opakowaniu lub własnych upodobań - najlepiej pół miękko.
W miedzy czasie kroimy drobno nasz boczek wędzony. Odkładamy
Kroimy drobno cebule. Odkładamy.
Kroimy na większe plasterki nasze grzyby. Odkładamy.
Podgrzewa patelnie, a na nią wrzucamy nasz boczek. Smażymy go bez oleju ponieważ puści nam swój własny tłuszcz.
Gdy nasz boczek będzie już ładnie przysmażony i lekko zrumieniony, wykładamy go na talerz na boku a na patelnie po boczku wrzucamy nasze grzybki + sol + pieprz. Smażymy chwilkę i dorzucamy cebule. Całość smażymy i jeśli trzeba dodajemy sol i pieprz. Pamiętajmy jednak o tym ze nasz boczek jest tez słony.
Smażymy wszystko do miękkości na koniec wrzucając z powrotem nasz boczek.
Zalewamy całość śmietaną i mlekiem. Zagotowujemy i jeśli trzeba doprawiamy.
W miedzy czasie odcedzamy nasz makaron.
Makaron polewamy naszym sosem i podajemy najlepiej ze świeżo pokrojona pietruszka lub kolendra.
Gotowe. Polecam gorąco i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...