Przejdź do głównej zawartości

Lepiej późno niż wcale :) - czyli dary lasu na talerzu.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Późno , nawet bardzoo późno w tym roku ale znaleźliśmy w końcu czas z mężem na wędrówkę po naszych lasach w poszukiwaniu pysznych grzybków. Choć wydawać by się mogło ze to już nie czas , to znaleźliśmy całkiem spora gromadkę prawdziwków , podgrzybków itd. Zimowy zapas świąteczny w każdym razie zapewniony :).A ponieważ nasze piękne lasy mamy pod domem nie wypadałoby nie mieć zapasów :).
W związku z tym mam dziś dla Was bardzo szybka propozycje obiadową związaną właśnie z grzybkami. Makaron z sosem grzybowym na boczku jest super pyszny i super szybki. Mozecie oczywiście dodać grzyby które macie np. pieczarki lub jeśli macie tez pod ręką jak ja przepyszne dary lasu :). Gorąco polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 1 opakowanie makaronu typu kokardki ( może tez być makaron typu wstążki lub po prostu dowolny)
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 200 gram grzybów typu pieczarki, prawdziwki , podgrzybki ( co macie pod ręką dostępne )
  • sol i pierz
  • kubek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • kubek mleka
  • garść świeżej pietruszki lub kolendry



Sposób przygotowania : 


Najlepiej zacząć od zagotowania wody na makaron, ponieważ w tym czasie właściwie zdarzymy zrobić nasz cały sos. A wiec w dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron - solimy.Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy go według wskazań na opakowaniu lub własnych upodobań - najlepiej pół miękko.
W miedzy czasie kroimy drobno nasz boczek wędzony. Odkładamy
Kroimy drobno cebule. Odkładamy.
Kroimy na większe plasterki nasze grzyby. Odkładamy.
Podgrzewa patelnie, a na nią wrzucamy nasz boczek. Smażymy go bez oleju ponieważ puści nam swój własny tłuszcz.
Gdy nasz boczek będzie już ładnie przysmażony i lekko zrumieniony, wykładamy go na talerz na boku a na patelnie po boczku wrzucamy nasze grzybki + sol + pieprz. Smażymy chwilkę i dorzucamy cebule. Całość smażymy i jeśli trzeba dodajemy sol i pieprz. Pamiętajmy jednak o tym ze nasz boczek jest tez słony.
Smażymy wszystko do miękkości na koniec wrzucając z powrotem nasz boczek.
Zalewamy całość śmietaną i mlekiem. Zagotowujemy i jeśli trzeba doprawiamy.
W miedzy czasie odcedzamy nasz makaron.
Makaron polewamy naszym sosem i podajemy najlepiej ze świeżo pokrojona pietruszka lub kolendra.
Gotowe. Polecam gorąco i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...