Przejdź do głównej zawartości

Poranna dawka energii - shake.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Mozna śmiało powiedzieć - poranna bomba witaminowa. I jeśli ktoś myśl, ze teraz nie bardzo bo to lepiej smakuje latem, to jest w błędzie. Ten napój właśnie teraz smakuje najlepiej, dając porannego kopa do działania i energie na resztę dnia. Głównie to zasługa jarmuza, który chyba mało doceniany. Jarmuż nie dość ze pożywny to jeszcze bogate źródłu witamin ( witamina K, witamina C, karotenoidy), wapnia i posiada właściwości przeciwzapalne. Doskonale źródło żelaza. A teraz gdy za oknami już różnie będzie chyba warto zaopatrzyć nasz organizm w taka dawkę :).
Spróbujcie sami bo naprawdę warto. Polecam i zapraszam.








Składniki : 



  • 250 gram świeżych liści jarmuza
  • 3-4 pomarańcze
  • 3-4 banany
  • 1 cytryna limetka
  • 500 ml maślanki
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli







Sposób przygotowania:



Najprościej jak się da należy wszystkie składniki solidnie zblendowac. Pamiętajmy jednak aby najpierw dobrze umyć liście jarmużu oraz nasze owoce.
Do misy blendera wrzucamy nasze liście jarmużu, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy obrane banany + maślankę + sol + miód. Całość porządnie blendujemy i gotowe.
Szybkie i solidne można powiedzieć danie o poranku :).
Polecam serdecznie i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...