Przejdź do głównej zawartości

Kopytka ze szpinakiem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mozna by powiedzieć jedna z najprostszych potraw jakie można znać. Może i tak ale zauważyłam ze wielu moich znajomych ma z nią problem. A ponieważ uważam ze żadne kopytka kupne nie zastąpią tych domowych , zachęcam dziś do zrobienia własnych domowych. Sa pyszne i zdrowe a do tego super szybkie. Mozna je dodać do różnego rodzaju mies i sosów, co kto lubi. Smakują super podsmażone na masełku :). W tej wersji postanowiłam przemycić trochę szpinaku, który wiadomo ze zdrowy ale nie każdego można do niego przekonać- wiec w tej wersji jak najbardziej można i naprawdę warto.
Zapraszam :).





Składniki : 


  • 100 gram usmażonego szpinaku z czosnkiem
  • 300 gram ziemiakow piree
  • ok. 200 gram maki
  • 1 jajko
  • sol i pieprz






Sposób przygotowania :

Gotujemy nasze ziemniaki do miękkości , zlewamy i odparowujemy. Przeciskamy najlepiej przez praskę lub ugniatamy . Odstawiamy do przestygnięcia.
W miedzy czasie na patelnie na odrobinie oleju smażymy nasz umyty i osuszony szpinak dodając sol + pieprz + drobniej pokrojone 2 ząbki czosnku. Smażymy tylko chwilkę. Szpinak nie potrzebuje dużo ok. 1-2 minuty i jest gotowy, a chodzi tez aby nie stracił swojego pięknego koloru.
Szpinak blendujemy na gładką masę.
Teraz możemy wstawić garnek z woda, aby się zagotowała na nasze kopytka w czasie, gdy będziemy je wyrabiać. Wodę solimy.
Na stolnicy podsypanej maka wykładamy nasza make robiąc w niej większy otwór, w który wrzucamy  ziemniaki + sol + pieprz. Dodajemy jajko + nasz szpinak i rękoma od razu całość wyrabiamy. Jeśli stwierdzimy ze bardzo się klei możemy podsypywać maka. Pamiętajmy jednak aby nie przesadzić bo kopytka będą twarde. Nasza masa bardzo szybko nam się połączy i jeśli tylko delikatnie się klei może tak zostać.
Dzielimy ciasto na mniejsze kulki i każdą rolujemy na długi wałek, który tniemy w nasze male kopytka.
Gotowe kawałki najlepiej odkładać na bok na lekko podsypana deskę.
Gdy woda się zagotuje możemy partiami najlepiej wrzucać nasze kopytka. Chodzi o to aby nie było ich za dużo na raz bo się mogą posklejać. Gdy kopytka nam się gotują można je delikatnie raz przemieszać, sprawdzając czy nie przywarło coś na dnie. 
Zostawiamy aż wypłyną i od tego momentu jakieś 2-3 minuty i wyciągamy.
W zasadzie są gotowe do podania np. polane roztopionym masłem lub pesto. Ale jeśli chcemy możemy je podsmażyć na masełku i podać z jakiś pysznym sosem i mięsem. Tutaj według uznania.
Moja kolejna propozycja będzie właśnie z kopytkami związana i super grillowanym mięskiem - ale to w następnym poście - serdecznie zapraszam i polecam :).
Pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych