Przejdź do głównej zawartości

Kopytka ze szpinakiem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mozna by powiedzieć jedna z najprostszych potraw jakie można znać. Może i tak ale zauważyłam ze wielu moich znajomych ma z nią problem. A ponieważ uważam ze żadne kopytka kupne nie zastąpią tych domowych , zachęcam dziś do zrobienia własnych domowych. Sa pyszne i zdrowe a do tego super szybkie. Mozna je dodać do różnego rodzaju mies i sosów, co kto lubi. Smakują super podsmażone na masełku :). W tej wersji postanowiłam przemycić trochę szpinaku, który wiadomo ze zdrowy ale nie każdego można do niego przekonać- wiec w tej wersji jak najbardziej można i naprawdę warto.
Zapraszam :).





Składniki : 


  • 100 gram usmażonego szpinaku z czosnkiem
  • 300 gram ziemiakow piree
  • ok. 200 gram maki
  • 1 jajko
  • sol i pieprz






Sposób przygotowania :

Gotujemy nasze ziemniaki do miękkości , zlewamy i odparowujemy. Przeciskamy najlepiej przez praskę lub ugniatamy . Odstawiamy do przestygnięcia.
W miedzy czasie na patelnie na odrobinie oleju smażymy nasz umyty i osuszony szpinak dodając sol + pieprz + drobniej pokrojone 2 ząbki czosnku. Smażymy tylko chwilkę. Szpinak nie potrzebuje dużo ok. 1-2 minuty i jest gotowy, a chodzi tez aby nie stracił swojego pięknego koloru.
Szpinak blendujemy na gładką masę.
Teraz możemy wstawić garnek z woda, aby się zagotowała na nasze kopytka w czasie, gdy będziemy je wyrabiać. Wodę solimy.
Na stolnicy podsypanej maka wykładamy nasza make robiąc w niej większy otwór, w który wrzucamy  ziemniaki + sol + pieprz. Dodajemy jajko + nasz szpinak i rękoma od razu całość wyrabiamy. Jeśli stwierdzimy ze bardzo się klei możemy podsypywać maka. Pamiętajmy jednak aby nie przesadzić bo kopytka będą twarde. Nasza masa bardzo szybko nam się połączy i jeśli tylko delikatnie się klei może tak zostać.
Dzielimy ciasto na mniejsze kulki i każdą rolujemy na długi wałek, który tniemy w nasze male kopytka.
Gotowe kawałki najlepiej odkładać na bok na lekko podsypana deskę.
Gdy woda się zagotuje możemy partiami najlepiej wrzucać nasze kopytka. Chodzi o to aby nie było ich za dużo na raz bo się mogą posklejać. Gdy kopytka nam się gotują można je delikatnie raz przemieszać, sprawdzając czy nie przywarło coś na dnie. 
Zostawiamy aż wypłyną i od tego momentu jakieś 2-3 minuty i wyciągamy.
W zasadzie są gotowe do podania np. polane roztopionym masłem lub pesto. Ale jeśli chcemy możemy je podsmażyć na masełku i podać z jakiś pysznym sosem i mięsem. Tutaj według uznania.
Moja kolejna propozycja będzie właśnie z kopytkami związana i super grillowanym mięskiem - ale to w następnym poście - serdecznie zapraszam i polecam :).
Pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...