Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe paluchy wiedzmy i słodkie pajęczynki :).


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Trochę w pospiechu, trochę na ostatnia chwile ale kto ma dzieci ten wie ze nie darowałyby gdybym w tym roku nie zrobiła. Wiec to chyba już powoli tradycja :). 
Przepis jest prosty jedyna zabawa to wasza kreatywność co to wykończenia , efektu końcowego. Tu pełna dowolność. Warto jednak poświęcić trochę czasu dla naszych milusińskich a może i nie tylko :).
Polecam i zapraszam serdecznie.




Składniki : 


  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 2 2/3 szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

dodatkowo :
  • 100 g migdałów ( bez skory przecięte na pół )
  • białka z 2 jajek
  • około 250 gram cukru pudru
  • barwniki spożywcze (użyłam czerwonego i czarnego - jeśli chcecie możecie tez zastąpić gotowymi pisakami do ozdób w tubkach )






Sposób przygotowania : 



Do malaksera, food procesora - jeśli nie mamy możemy ręcznie w misce - wrzucamy make + sol + proszek do pieczenia + cukier = miksujemy chwile do połączenia. Dodajemy w kostkach masło + jajko + extrakt waniliowy + olejek  = miksujemy całość do połączenia. Zacznie nam formować się kula.
Jeśli robimy ręcznie, także wszystko ugniatamy w misce tak długo aż postanie jednolita gładka masa.
Całość wykładamy na stolnice i dzielimy na pół. Kazda połówkę formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już jest gotowe wyciągamy na blad. Lekko podsypać maka. 
Z jednej polowy rozwałkowałam i wykrajałam okrągłe ciasteczka. Mozecie zastąpić to innymi kształtami jeśli wolicie. Np kształty dyni , nietoperzy czy innymi - jakie macie pod ręką foremki.
 Druga część ciasta dzielimy na mniejsze w miarę równe kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki wałeczek, tak aby powstały cienkie paluchy. Każdy z jednej strony lekko smarujemy odrobina białka i wciskamy kawałek migdała - tak aby powstał paznokieć. Potem lekko nacinamy w miejscach zagięć aby przypominał bardziej kształtem i wyglądem palec.
Całość - ciastka i paluchy przekładamy na blaszki i pieczemy w nagrzanym do 200 stop. C piekarniku 10 minut. Studzimy. 
Po całkowitym ostudzeniu ciastek pozostaje tylko wymieszać białka z cukrem pudrem na dość gęstą konsystencje. Podzielić w mniejsze miseczki i dodać barwniki. 
Potrzebne będą także zwykle male woreczki w których po wlaniu kolorowego lukru odcinamy malutki rożek i ozdabiamy nasze dzieła według uznania :). - Jeśli macie gotowe kolorowe zele w tubkach to ten etap macie z głowy i możecie od razu decorowac.
Zapraszam do zabawy i gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...