www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Trochę w pospiechu, trochę na ostatnia chwile ale kto ma dzieci ten wie ze nie darowałyby gdybym w tym roku nie zrobiła. Wiec to chyba już powoli tradycja :).
Przepis jest prosty jedyna zabawa to wasza kreatywność co to wykończenia , efektu końcowego. Tu pełna dowolność. Warto jednak poświęcić trochę czasu dla naszych milusińskich a może i nie tylko :).
Polecam i zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- 2 2/3 szklanki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
dodatkowo :
- 100 g migdałów ( bez skory przecięte na pół )
- białka z 2 jajek
- około 250 gram cukru pudru
- barwniki spożywcze (użyłam czerwonego i czarnego - jeśli chcecie możecie tez zastąpić gotowymi pisakami do ozdób w tubkach )
Sposób przygotowania :
Do malaksera, food procesora - jeśli nie mamy możemy ręcznie w misce - wrzucamy make + sol + proszek do pieczenia + cukier = miksujemy chwile do połączenia. Dodajemy w kostkach masło + jajko + extrakt waniliowy + olejek = miksujemy całość do połączenia. Zacznie nam formować się kula.
Jeśli robimy ręcznie, także wszystko ugniatamy w misce tak długo aż postanie jednolita gładka masa.
Całość wykładamy na stolnice i dzielimy na pół. Kazda połówkę formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już jest gotowe wyciągamy na blad. Lekko podsypać maka.
Z jednej polowy rozwałkowałam i wykrajałam okrągłe ciasteczka. Mozecie zastąpić to innymi kształtami jeśli wolicie. Np kształty dyni , nietoperzy czy innymi - jakie macie pod ręką foremki.
Druga część ciasta dzielimy na mniejsze w miarę równe kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki wałeczek, tak aby powstały cienkie paluchy. Każdy z jednej strony lekko smarujemy odrobina białka i wciskamy kawałek migdała - tak aby powstał paznokieć. Potem lekko nacinamy w miejscach zagięć aby przypominał bardziej kształtem i wyglądem palec.
Całość - ciastka i paluchy przekładamy na blaszki i pieczemy w nagrzanym do 200 stop. C piekarniku 10 minut. Studzimy.
Po całkowitym ostudzeniu ciastek pozostaje tylko wymieszać białka z cukrem pudrem na dość gęstą konsystencje. Podzielić w mniejsze miseczki i dodać barwniki.
Potrzebne będą także zwykle male woreczki w których po wlaniu kolorowego lukru odcinamy malutki rożek i ozdabiamy nasze dzieła według uznania :). - Jeśli macie gotowe kolorowe zele w tubkach to ten etap macie z głowy i możecie od razu decorowac.
Zapraszam do zabawy i gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz