Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe paluchy wiedzmy i słodkie pajęczynki :).


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Trochę w pospiechu, trochę na ostatnia chwile ale kto ma dzieci ten wie ze nie darowałyby gdybym w tym roku nie zrobiła. Wiec to chyba już powoli tradycja :). 
Przepis jest prosty jedyna zabawa to wasza kreatywność co to wykończenia , efektu końcowego. Tu pełna dowolność. Warto jednak poświęcić trochę czasu dla naszych milusińskich a może i nie tylko :).
Polecam i zapraszam serdecznie.




Składniki : 


  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 2 2/3 szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

dodatkowo :
  • 100 g migdałów ( bez skory przecięte na pół )
  • białka z 2 jajek
  • około 250 gram cukru pudru
  • barwniki spożywcze (użyłam czerwonego i czarnego - jeśli chcecie możecie tez zastąpić gotowymi pisakami do ozdób w tubkach )






Sposób przygotowania : 



Do malaksera, food procesora - jeśli nie mamy możemy ręcznie w misce - wrzucamy make + sol + proszek do pieczenia + cukier = miksujemy chwile do połączenia. Dodajemy w kostkach masło + jajko + extrakt waniliowy + olejek  = miksujemy całość do połączenia. Zacznie nam formować się kula.
Jeśli robimy ręcznie, także wszystko ugniatamy w misce tak długo aż postanie jednolita gładka masa.
Całość wykładamy na stolnice i dzielimy na pół. Kazda połówkę formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już jest gotowe wyciągamy na blad. Lekko podsypać maka. 
Z jednej polowy rozwałkowałam i wykrajałam okrągłe ciasteczka. Mozecie zastąpić to innymi kształtami jeśli wolicie. Np kształty dyni , nietoperzy czy innymi - jakie macie pod ręką foremki.
 Druga część ciasta dzielimy na mniejsze w miarę równe kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki wałeczek, tak aby powstały cienkie paluchy. Każdy z jednej strony lekko smarujemy odrobina białka i wciskamy kawałek migdała - tak aby powstał paznokieć. Potem lekko nacinamy w miejscach zagięć aby przypominał bardziej kształtem i wyglądem palec.
Całość - ciastka i paluchy przekładamy na blaszki i pieczemy w nagrzanym do 200 stop. C piekarniku 10 minut. Studzimy. 
Po całkowitym ostudzeniu ciastek pozostaje tylko wymieszać białka z cukrem pudrem na dość gęstą konsystencje. Podzielić w mniejsze miseczki i dodać barwniki. 
Potrzebne będą także zwykle male woreczki w których po wlaniu kolorowego lukru odcinamy malutki rożek i ozdabiamy nasze dzieła według uznania :). - Jeśli macie gotowe kolorowe zele w tubkach to ten etap macie z głowy i możecie od razu decorowac.
Zapraszam do zabawy i gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych