Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe paluchy wiedzmy i słodkie pajęczynki :).


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Trochę w pospiechu, trochę na ostatnia chwile ale kto ma dzieci ten wie ze nie darowałyby gdybym w tym roku nie zrobiła. Wiec to chyba już powoli tradycja :). 
Przepis jest prosty jedyna zabawa to wasza kreatywność co to wykończenia , efektu końcowego. Tu pełna dowolność. Warto jednak poświęcić trochę czasu dla naszych milusińskich a może i nie tylko :).
Polecam i zapraszam serdecznie.




Składniki : 


  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 2 2/3 szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

dodatkowo :
  • 100 g migdałów ( bez skory przecięte na pół )
  • białka z 2 jajek
  • około 250 gram cukru pudru
  • barwniki spożywcze (użyłam czerwonego i czarnego - jeśli chcecie możecie tez zastąpić gotowymi pisakami do ozdób w tubkach )






Sposób przygotowania : 



Do malaksera, food procesora - jeśli nie mamy możemy ręcznie w misce - wrzucamy make + sol + proszek do pieczenia + cukier = miksujemy chwile do połączenia. Dodajemy w kostkach masło + jajko + extrakt waniliowy + olejek  = miksujemy całość do połączenia. Zacznie nam formować się kula.
Jeśli robimy ręcznie, także wszystko ugniatamy w misce tak długo aż postanie jednolita gładka masa.
Całość wykładamy na stolnice i dzielimy na pół. Kazda połówkę formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już jest gotowe wyciągamy na blad. Lekko podsypać maka. 
Z jednej polowy rozwałkowałam i wykrajałam okrągłe ciasteczka. Mozecie zastąpić to innymi kształtami jeśli wolicie. Np kształty dyni , nietoperzy czy innymi - jakie macie pod ręką foremki.
 Druga część ciasta dzielimy na mniejsze w miarę równe kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki wałeczek, tak aby powstały cienkie paluchy. Każdy z jednej strony lekko smarujemy odrobina białka i wciskamy kawałek migdała - tak aby powstał paznokieć. Potem lekko nacinamy w miejscach zagięć aby przypominał bardziej kształtem i wyglądem palec.
Całość - ciastka i paluchy przekładamy na blaszki i pieczemy w nagrzanym do 200 stop. C piekarniku 10 minut. Studzimy. 
Po całkowitym ostudzeniu ciastek pozostaje tylko wymieszać białka z cukrem pudrem na dość gęstą konsystencje. Podzielić w mniejsze miseczki i dodać barwniki. 
Potrzebne będą także zwykle male woreczki w których po wlaniu kolorowego lukru odcinamy malutki rożek i ozdabiamy nasze dzieła według uznania :). - Jeśli macie gotowe kolorowe zele w tubkach to ten etap macie z głowy i możecie od razu decorowac.
Zapraszam do zabawy i gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...