Przejdź do głównej zawartości

Karkówka z grilla z papryczka w sosie chilli.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja, można powiedzieć ciąg dalszy do kopytek szpinakowych z poprzedniego postu. Całość bardzo ładnie się ze sobą komponuje i smakuje super. Karkówka grillowana to trochę nostalgiczne wspomnienie lata ale pasuje tak naprawdę na każdą porę roku.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten super obiad.
Polecam i zapraszam serdecznie :).





Składniki : 



do mięsa :

  • 4 duże plastry karkówki ( ważne żeby była świeża i chuda, najlepiej grubsza - jakieś 2-3 cm grubości)
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki ( wybierzcie sprawdzonej firmy )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju czosnkowego lub zwykłego
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty


do sosu :

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek ( jeśli lubimy ostrzej możemy dać cala )
  • 4 łyżki sosu barbecue ( użyłam mojego domowego ale może być kupny )
  • 200 ml sosu słodko- kwaśnego
  • kubek śmietany do sosów
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych






Sposób przygotowania : 




Karkówkę myjemy i osuszamy. Wkładamy do jakiegoś naczynia w których będziemy marynować.
Dorzucamy do mięsa nasze przyprawy do karkówki + pokrojony w plasterki drobniej czosnek + tymianek + mięta + olej = całość dobrze wmasowujemy w mięso i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować nasz sos.
Paprykę czerwona myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze plasterki.
Przygotowujemy sobie większy garnek i podgrzewamy w nim odrobinę oleju. Wrzucamy nasza paprykę, po chwili dorzucając do niej oregano + sol + pieprz + nasza chilli drobno pokrojona. Całość lekko mieszamy i smażymy chwilkę aby nasza papryka puściła sok i  lekko zmiękła. 
Dokładamy nasz sos barbecue i słodko - kwaśny = zagotowujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę i chwilkę całość podgrzewamy. 
Na gotowo posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Gdy nasz sos jest już gotowy a nasze mięso zamarynowane, możemy zacząć grillować. Pamiętajmy żeby nasze mięso wyjąć troszkę wcześniej z lodówki zanim zaczniemy je smażyć.
W tym celu przygotowujemy sobie patelnie najlepiej grillowana ( no chyba ze macie grilla i możliwości grillowania to jeszcze lepiej :))
Nasza karkówkę wrzucamy na rozgrzana patelnie ( już nie trzeba oleju bo jest w marynacie ) i smażymy ok 10 minut co jakiś czas przekładając.
Jeśli traficie na naprawdę świeże mięsko to wyjdzie super mięciutkie i dobrze przejdzie przyprawami.
Mięso podajemy od razu z naszym sosem i pasującymi np. do tego kopytkami.
Polecam serdecznie i pozdrawiam .






www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...