Przejdź do głównej zawartości

Karkówka z grilla z papryczka w sosie chilli.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja, można powiedzieć ciąg dalszy do kopytek szpinakowych z poprzedniego postu. Całość bardzo ładnie się ze sobą komponuje i smakuje super. Karkówka grillowana to trochę nostalgiczne wspomnienie lata ale pasuje tak naprawdę na każdą porę roku.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten super obiad.
Polecam i zapraszam serdecznie :).





Składniki : 



do mięsa :

  • 4 duże plastry karkówki ( ważne żeby była świeża i chuda, najlepiej grubsza - jakieś 2-3 cm grubości)
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki ( wybierzcie sprawdzonej firmy )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju czosnkowego lub zwykłego
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty


do sosu :

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek ( jeśli lubimy ostrzej możemy dać cala )
  • 4 łyżki sosu barbecue ( użyłam mojego domowego ale może być kupny )
  • 200 ml sosu słodko- kwaśnego
  • kubek śmietany do sosów
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych






Sposób przygotowania : 




Karkówkę myjemy i osuszamy. Wkładamy do jakiegoś naczynia w których będziemy marynować.
Dorzucamy do mięsa nasze przyprawy do karkówki + pokrojony w plasterki drobniej czosnek + tymianek + mięta + olej = całość dobrze wmasowujemy w mięso i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować nasz sos.
Paprykę czerwona myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze plasterki.
Przygotowujemy sobie większy garnek i podgrzewamy w nim odrobinę oleju. Wrzucamy nasza paprykę, po chwili dorzucając do niej oregano + sol + pieprz + nasza chilli drobno pokrojona. Całość lekko mieszamy i smażymy chwilkę aby nasza papryka puściła sok i  lekko zmiękła. 
Dokładamy nasz sos barbecue i słodko - kwaśny = zagotowujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę i chwilkę całość podgrzewamy. 
Na gotowo posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Gdy nasz sos jest już gotowy a nasze mięso zamarynowane, możemy zacząć grillować. Pamiętajmy żeby nasze mięso wyjąć troszkę wcześniej z lodówki zanim zaczniemy je smażyć.
W tym celu przygotowujemy sobie patelnie najlepiej grillowana ( no chyba ze macie grilla i możliwości grillowania to jeszcze lepiej :))
Nasza karkówkę wrzucamy na rozgrzana patelnie ( już nie trzeba oleju bo jest w marynacie ) i smażymy ok 10 minut co jakiś czas przekładając.
Jeśli traficie na naprawdę świeże mięsko to wyjdzie super mięciutkie i dobrze przejdzie przyprawami.
Mięso podajemy od razu z naszym sosem i pasującymi np. do tego kopytkami.
Polecam serdecznie i pozdrawiam .






www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych