Przejdź do głównej zawartości

Karkówka z grilla z papryczka w sosie chilli.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja, można powiedzieć ciąg dalszy do kopytek szpinakowych z poprzedniego postu. Całość bardzo ładnie się ze sobą komponuje i smakuje super. Karkówka grillowana to trochę nostalgiczne wspomnienie lata ale pasuje tak naprawdę na każdą porę roku.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten super obiad.
Polecam i zapraszam serdecznie :).





Składniki : 



do mięsa :

  • 4 duże plastry karkówki ( ważne żeby była świeża i chuda, najlepiej grubsza - jakieś 2-3 cm grubości)
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki ( wybierzcie sprawdzonej firmy )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju czosnkowego lub zwykłego
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty


do sosu :

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek ( jeśli lubimy ostrzej możemy dać cala )
  • 4 łyżki sosu barbecue ( użyłam mojego domowego ale może być kupny )
  • 200 ml sosu słodko- kwaśnego
  • kubek śmietany do sosów
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych






Sposób przygotowania : 




Karkówkę myjemy i osuszamy. Wkładamy do jakiegoś naczynia w których będziemy marynować.
Dorzucamy do mięsa nasze przyprawy do karkówki + pokrojony w plasterki drobniej czosnek + tymianek + mięta + olej = całość dobrze wmasowujemy w mięso i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować nasz sos.
Paprykę czerwona myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze plasterki.
Przygotowujemy sobie większy garnek i podgrzewamy w nim odrobinę oleju. Wrzucamy nasza paprykę, po chwili dorzucając do niej oregano + sol + pieprz + nasza chilli drobno pokrojona. Całość lekko mieszamy i smażymy chwilkę aby nasza papryka puściła sok i  lekko zmiękła. 
Dokładamy nasz sos barbecue i słodko - kwaśny = zagotowujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę i chwilkę całość podgrzewamy. 
Na gotowo posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Gdy nasz sos jest już gotowy a nasze mięso zamarynowane, możemy zacząć grillować. Pamiętajmy żeby nasze mięso wyjąć troszkę wcześniej z lodówki zanim zaczniemy je smażyć.
W tym celu przygotowujemy sobie patelnie najlepiej grillowana ( no chyba ze macie grilla i możliwości grillowania to jeszcze lepiej :))
Nasza karkówkę wrzucamy na rozgrzana patelnie ( już nie trzeba oleju bo jest w marynacie ) i smażymy ok 10 minut co jakiś czas przekładając.
Jeśli traficie na naprawdę świeże mięsko to wyjdzie super mięciutkie i dobrze przejdzie przyprawami.
Mięso podajemy od razu z naszym sosem i pasującymi np. do tego kopytkami.
Polecam serdecznie i pozdrawiam .






www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...