www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja, można powiedzieć ciąg dalszy do kopytek szpinakowych z poprzedniego postu. Całość bardzo ładnie się ze sobą komponuje i smakuje super. Karkówka grillowana to trochę nostalgiczne wspomnienie lata ale pasuje tak naprawdę na każdą porę roku.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten super obiad.
Polecam i zapraszam serdecznie :).
Składniki :
do mięsa :
- 4 duże plastry karkówki ( ważne żeby była świeża i chuda, najlepiej grubsza - jakieś 2-3 cm grubości)
- 1 opakowanie przyprawy do karkówki ( wybierzcie sprawdzonej firmy )
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju czosnkowego lub zwykłego
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
do sosu :
- 4 duże czerwone papryki
- 1/2 papryczki chilli bez pestek ( jeśli lubimy ostrzej możemy dać cala )
- 4 łyżki sosu barbecue ( użyłam mojego domowego ale może być kupny )
- 200 ml sosu słodko- kwaśnego
- kubek śmietany do sosów
- 1 łyżeczka suchego oregano
- garść oliwek zielonych
- garść oliwek czarnych
Sposób przygotowania :
Karkówkę myjemy i osuszamy. Wkładamy do jakiegoś naczynia w których będziemy marynować.
Dorzucamy do mięsa nasze przyprawy do karkówki + pokrojony w plasterki drobniej czosnek + tymianek + mięta + olej = całość dobrze wmasowujemy w mięso i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować nasz sos.
Paprykę czerwona myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze plasterki.
Przygotowujemy sobie większy garnek i podgrzewamy w nim odrobinę oleju. Wrzucamy nasza paprykę, po chwili dorzucając do niej oregano + sol + pieprz + nasza chilli drobno pokrojona. Całość lekko mieszamy i smażymy chwilkę aby nasza papryka puściła sok i lekko zmiękła.
Dokładamy nasz sos barbecue i słodko - kwaśny = zagotowujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę i chwilkę całość podgrzewamy.
Na gotowo posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Gdy nasz sos jest już gotowy a nasze mięso zamarynowane, możemy zacząć grillować. Pamiętajmy żeby nasze mięso wyjąć troszkę wcześniej z lodówki zanim zaczniemy je smażyć.
W tym celu przygotowujemy sobie patelnie najlepiej grillowana ( no chyba ze macie grilla i możliwości grillowania to jeszcze lepiej :))
Nasza karkówkę wrzucamy na rozgrzana patelnie ( już nie trzeba oleju bo jest w marynacie ) i smażymy ok 10 minut co jakiś czas przekładając.
Jeśli traficie na naprawdę świeże mięsko to wyjdzie super mięciutkie i dobrze przejdzie przyprawami.
Mięso podajemy od razu z naszym sosem i pasującymi np. do tego kopytkami.
Polecam serdecznie i pozdrawiam .
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz