www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to soczysty, aromatyczny i przede wszystkim szybki do zrobienia kurczak.
Mięso drobiowe jest chyba najbardziej lubianym mięsem na świecie a możliwości i propozycji na jego zrobienie jest miliony. Warto wiec odnaleźć swoje ulubione sposoby na to mięso.
Dziś mam propozycje która sprawi ze kurczak będzie mięciutki, soczysty w środku i mam nadzieje zasmakuje Wam bardzo :).
Polecam i zapraszam serdecznie.
Składniki :
Sposób przygotowania :
Kawałki naszego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół ( palki i udko osobno ). Mozna dla polepszenia smaku naciąć na środku każdą część aby lepiej przeszły marynata. Układamy nasze kawałki w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Dodajemy wszystkie przyprawy + wlewamy nasza maślankę. Całość dokładnie wmasowujemy w części kurczaka. Odstawiamy na ok 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Wkładamy naszego kurczaka i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stop. C i pieczemy jeszcze jakieś 35 minut.
Sposób podania dowolny. Mozna na salacie, mozna z ryżem, można z ziemniakami i surówko z białej rzodkwi np. - według waszego uznania.
Zycze smacznego i pozdrawiam serdecznie.
Składniki :
- ok. 4 duże palki kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka musztardy sypkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sol i pieprz do smaku
- 100 ml maślanki
Sposób przygotowania :
Kawałki naszego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół ( palki i udko osobno ). Mozna dla polepszenia smaku naciąć na środku każdą część aby lepiej przeszły marynata. Układamy nasze kawałki w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Dodajemy wszystkie przyprawy + wlewamy nasza maślankę. Całość dokładnie wmasowujemy w części kurczaka. Odstawiamy na ok 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Wkładamy naszego kurczaka i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stop. C i pieczemy jeszcze jakieś 35 minut.
Sposób podania dowolny. Mozna na salacie, mozna z ryżem, można z ziemniakami i surówko z białej rzodkwi np. - według waszego uznania.
Zycze smacznego i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz