Przejdź do głównej zawartości

Marynowane pałki z kurczaka.



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to soczysty, aromatyczny i przede wszystkim szybki do zrobienia kurczak. 
Mięso drobiowe jest chyba najbardziej lubianym mięsem na świecie a możliwości i propozycji na jego zrobienie jest miliony. Warto wiec odnaleźć swoje ulubione sposoby na to mięso.
Dziś mam propozycje która sprawi ze kurczak będzie mięciutki, soczysty w środku i mam nadzieje zasmakuje Wam bardzo :).
Polecam i zapraszam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 4 duże palki kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka musztardy sypkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sol i pieprz do smaku
  • 100 ml maślanki






Sposób przygotowania : 




Kawałki naszego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół ( palki i udko osobno ). Mozna dla polepszenia smaku naciąć na środku każdą część aby lepiej przeszły marynata. Układamy nasze kawałki w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Dodajemy wszystkie przyprawy + wlewamy nasza maślankę. Całość dokładnie wmasowujemy w części kurczaka. Odstawiamy na ok 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Wkładamy naszego kurczaka i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stop. C i pieczemy jeszcze jakieś 35 minut.
Sposób podania dowolny. Mozna na salacie, mozna z ryżem, można z ziemniakami i surówko z białej rzodkwi np. - według waszego uznania.
Zycze smacznego i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...