Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe słodkości.


www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Chodziło mi po głowie coś dobrego z orzechami. Właściwie bardzo chciałam zrobić coś z orzechami i ciastem filo wiec postanowiłam ze będą to kruche, rozpływające się w ustach orzechowe deserki. 
Zapraszam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 6 płatów ciasta filo
  • 100 gram masła
  • 1/2 kubka orzechów włoskich
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1/2 kubka migdałów
  • 2 łyżki muscovado cukru
  • skorka z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka roztopionego masła


dodatkowo :

  • 2 -3 łyżki Golden syropu
  • 1 łyżka wrzątku







Sposób przygotowania :




Przygotowujemy sobie formę do mufinek lub inne foremki np. do babeczek czy tarteletek. Z tej ilości mi wyszło 12 szt.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Kazda foremkę lekko w środku najlepiej posmarować masłem.
Ponieważ ciasto filo jest bardzo cienkie i w zasadzie rozrywa się w rekach. Po prostu układamy jego kawałki w każdej foremce tak aby powstał koszyczek. Dobrze jest miedzy warstwami także posmarować lekko masłem. Dla polepszenia smaku i sklejenia całości.
Pieczemy 8 minut. Odstawiamy.
W miedzy czasie prażymy nasze orzechy i migdały na suchej patelni.
Przygotowujemy sobie malakser = food procesor, wrzucamy do niego : nasze uprażone orzechy i migdały + masło + muscovado cukier + skórkę z pomarańczy + cynamon + kardamon = miksujemy całość na drobno. Maja być male kawałeczki.
Wypełniamy nasze ciasto po ok. łyżce orzechowego nadzienia.
Golden syrop mieszamy w kubeczku z wrzątkiem - dobrze go rozmieszajmy. Polewamy nasza masę orzechowa i całość do lodówki. Najlepiej na noc.
Beda pyszne chrupiące z wierzchu a ich środki rozpłyną się w ustach. Spróbujcie, warto :).
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...