Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe słodkości.


www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Chodziło mi po głowie coś dobrego z orzechami. Właściwie bardzo chciałam zrobić coś z orzechami i ciastem filo wiec postanowiłam ze będą to kruche, rozpływające się w ustach orzechowe deserki. 
Zapraszam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 6 płatów ciasta filo
  • 100 gram masła
  • 1/2 kubka orzechów włoskich
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1/2 kubka migdałów
  • 2 łyżki muscovado cukru
  • skorka z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka roztopionego masła


dodatkowo :

  • 2 -3 łyżki Golden syropu
  • 1 łyżka wrzątku







Sposób przygotowania :




Przygotowujemy sobie formę do mufinek lub inne foremki np. do babeczek czy tarteletek. Z tej ilości mi wyszło 12 szt.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Kazda foremkę lekko w środku najlepiej posmarować masłem.
Ponieważ ciasto filo jest bardzo cienkie i w zasadzie rozrywa się w rekach. Po prostu układamy jego kawałki w każdej foremce tak aby powstał koszyczek. Dobrze jest miedzy warstwami także posmarować lekko masłem. Dla polepszenia smaku i sklejenia całości.
Pieczemy 8 minut. Odstawiamy.
W miedzy czasie prażymy nasze orzechy i migdały na suchej patelni.
Przygotowujemy sobie malakser = food procesor, wrzucamy do niego : nasze uprażone orzechy i migdały + masło + muscovado cukier + skórkę z pomarańczy + cynamon + kardamon = miksujemy całość na drobno. Maja być male kawałeczki.
Wypełniamy nasze ciasto po ok. łyżce orzechowego nadzienia.
Golden syrop mieszamy w kubeczku z wrzątkiem - dobrze go rozmieszajmy. Polewamy nasza masę orzechowa i całość do lodówki. Najlepiej na noc.
Beda pyszne chrupiące z wierzchu a ich środki rozpłyną się w ustach. Spróbujcie, warto :).
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych