Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe słodkości.


www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Chodziło mi po głowie coś dobrego z orzechami. Właściwie bardzo chciałam zrobić coś z orzechami i ciastem filo wiec postanowiłam ze będą to kruche, rozpływające się w ustach orzechowe deserki. 
Zapraszam serdecznie.






Składniki : 


  • ok. 6 płatów ciasta filo
  • 100 gram masła
  • 1/2 kubka orzechów włoskich
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1/2 kubka migdałów
  • 2 łyżki muscovado cukru
  • skorka z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka roztopionego masła


dodatkowo :

  • 2 -3 łyżki Golden syropu
  • 1 łyżka wrzątku







Sposób przygotowania :




Przygotowujemy sobie formę do mufinek lub inne foremki np. do babeczek czy tarteletek. Z tej ilości mi wyszło 12 szt.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Kazda foremkę lekko w środku najlepiej posmarować masłem.
Ponieważ ciasto filo jest bardzo cienkie i w zasadzie rozrywa się w rekach. Po prostu układamy jego kawałki w każdej foremce tak aby powstał koszyczek. Dobrze jest miedzy warstwami także posmarować lekko masłem. Dla polepszenia smaku i sklejenia całości.
Pieczemy 8 minut. Odstawiamy.
W miedzy czasie prażymy nasze orzechy i migdały na suchej patelni.
Przygotowujemy sobie malakser = food procesor, wrzucamy do niego : nasze uprażone orzechy i migdały + masło + muscovado cukier + skórkę z pomarańczy + cynamon + kardamon = miksujemy całość na drobno. Maja być male kawałeczki.
Wypełniamy nasze ciasto po ok. łyżce orzechowego nadzienia.
Golden syrop mieszamy w kubeczku z wrzątkiem - dobrze go rozmieszajmy. Polewamy nasza masę orzechowa i całość do lodówki. Najlepiej na noc.
Beda pyszne chrupiące z wierzchu a ich środki rozpłyną się w ustach. Spróbujcie, warto :).
Polecam i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...