Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z dynia.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Skoro mamy weekend to chyba najlepszy czas na upieczenie czegoś do kawy. Wiadomo ze to czas kiedy możemy sobie pozwolić na dłuższe posiedzenie w kuchni. Choć jeśli mam być szczera ten przepis wogole tego nie wymaga - jest super szybki. Wiec jeśli macie jakiś niespodziewanych gości lub macie ochotę na coś pysznego, pachnącego i słodkiego polecam bardzooo :).





Składniki : 


  • 1 opakowanie ciasta kruchego ( jeśli macie ochotę można zrobić własne )
  • 1 kubek musu jabłkowego ( jeśli macie inny tez możecie użyć, ja po prostu użyłam własnych zapasów mus jabłkowy z cynamonem )
  • 1 kubek musu z dyni ( nie słodzony )
  • 1/2 kubka cukru brązowego
  • 1/4 kubka cukru zwykłego
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki mleczka kondensowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • szczypta soli



Sposób przygotowania : 



Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne najlepiej okrągłe. Mozna je lekko posmarować masłem.
Wykładamy na nie nasze ciasto kruche, nadmiar ciasta na brzegach odcinając.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Wszystkie składniki naszego nadzienia wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na nasze przygotowane ciasto kruche.
Ciasto pieczemy 30 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie na 160 stop. C i pieczemy dalej 25 minut.
Nasze ciasto zrumieni się z góry i powinno dość mocno stężeć. 
Studzimy całkowicie i teraz najtrudniejsza rzecz - musimy wytrzymać przed spróbowaniem i włożyć je do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 godziny.
Warto poczekać bo ciasto jest super.
Polecam i pozdrawiam serdecznie :).




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...